Imbieras – tai, kas tinka ir prisimenama tik žiemą

Imbieras – tai, kas tinka ir prisimenama tik žiemą

Indijoje iki šiol tikima, kad imbierai turi stebuklingų jauninamųjų galių.

Šaltuoju metų laiku, rinkdamiesi vaisius ir daržoves, nepraeiname ir pro imbierus. Daugelis jau įprato, kad namuose turi būti šių „raguotų“ prieskoninių šaknelių. Jų naudojimo galimybės – didžiulės.

Dalia VALENTIENĖ


Sveikatos specialistai teigia, kad kavą ryte gali puikiai pakeisti imbierinė arbata, nes ji taip pat gerai tonizuoja. Pakanka tarkuotų šviežių imbierų užpilti verdančiu vandeniu, palaikyti, po to paskaninti arbatą cinamonu, citrinos griežinėliu, medumi, ir žvalumas – garantuotas. Tokia arbata ne tik tonizuoja, bet ir suteikia organizmui daug naudingų medžiagų.

Ką gali imbierai?


Sakoma, kad imbierai padeda įveikti stresą, atgauti jėgas po darbų, didina lytinę potenciją.


„Imbierai mažina neigiamas emocijas, nuovargį, apatiją, agresiją, skatina ryžtą, atkuria fizines ir dvasines jėgas. Jie yra stiprus afrodiziakas, ypač vyrams. Mūsų šeima imbierus vartoja žalius. Jų dedame į sveikatinamąją tyrę, kuriai pagaminti reikia stiklinės spanguolių, šiek tiek medaus, citrinos su žievele, česnako galvos ir poros mažų imbiero ataugėlių. Viskas sumalama, ir šios tyrės kas rytą valgoma po šaukštą. Netrukus galima pastebėti, kaip dingsta maži negalavimai, valomos kraujagyslės, stiprėja imunitetas. Ar gertumėte arbatą, ar valgytumėte tarkuotų žalių imbierų tyrę su citrina ir medumi, rekomenduoju tai vartoti 10–14 dienų, po to padaryti pertrauką“, – sako žolininkė, knygos „Mano mamos sveikatos knygelė“ autorė Nijolė Degutienė.

REKLAMA


Šiuolaikiniai tyrimai parodė, kad imbierai padeda įveikti pykinimą, kurį sukelia supimas važiuojant automobiliu ar plaukiant laivu. Ypač veiksmingai imbierai malšina pykinimą ir vėmimą po operacijų ar nėštumo metu. Turintiems šių problemų žmonėms patariama kasdien vartoti po penktadalį arbatinio šaukštelio sausų imbierų miltelių.


Mokslininkai teigia, kad imbierai gali sumažinti cukraus kiekį kraujyje, todėl turėtų būti nuolatinis valgio priedas žmonėms, sergantiems diabetu ar turintiems polinkį į šią ligą.


Varginant migrenai, natūralaus gydymo šalininkai šviežių imbierų košelės pataria dėti ant smilkinių, kad sumažėtų nepakeliamas galvos skausmas. Taip pat pastebėta, kad imbierai mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Sveikatos specialistų teigimu, jie gali būti vartojami ir siekiant pagerinti smegenų kraujotaką, stiprinti atmintį bei stimuliuoti skydliaukės aktyvumą.


Tyrimais patvirtintas uždegimo slopinamasis ir imuninės sistemos stiprinamasis imbierų poveikis. Imbierai dažnai pasitelkiami peršalimo, bronchų ir plaučių ligoms gydyti, todėl yra nepakeičiami palydovai žiemą.

REKLAMA


„Imbierai veikia visą kvėpavimo sistemą, skatina atsikosėjimą, skystina gleives, slopina uždegimą, naikina virusus, bakterijas, todėl šaltuoju metų laiku yra puiki peršalimo ligų ir gripo profilaktikos priemonė. Jie padeda atgauti jėgas po užsitęsusių ligų, nes dar yra ir puikūs antioksidantai. Imbierai mažina sąnarių ligų požymius, patinimus. Sąnariams gydyti sutarkuokite imbiero šaknį, įmaišykite truputį medaus ir suvalgykite šaukštelį tyrės valandą prieš valgį su dviem gurkšniais vandens.
Imbierai yra viena iš geriausių priemonių sutrikus virškinamojo trakto veiklai. Tik nereikėtų vartoti tarkuotų imbierų tyrės su citrinomis ar medumi tuščiu skrandžiu, varginant skrandžio erozijai, žaizdoms. Masažas imbierų aliejumi mažina raumenų, sąnarių, stuburo skausmus ir nejudrumą, imbierai padeda įveikti ir menstruacijų skausmus. Šie augalai išsiskiria dar viena reta ypatybe – naikina parazitų kiaušinėlius. Todėl japonai imbierus valgo su žaliomis žuvimis įdarytais sušiais“, – pasakoja N. Degutienė.


Sveikatos žinovė sako, kad imbierai taip pat skystina kraują, todėl profilaktiškai gali būti vartojami norint išvengti trombozės ar kai kurių kitų širdies ir kraujagyslių ligų. Tačiau žolininkė įspėja, kokiais atvejais jų vartoti negalima. Pasak jos, kad ir kokia gera yra imbierų savybė skystinti kraują, dėl ko mažėja kraujospūdis, valomos kraujagyslės, likus dviem savaitėms iki kokios nors operacijos imbierų reikia visai nevartoti. Ji pataria imbierų vengti ir sergantiesiems chronišku inkstų uždegimu ar tulžies pūslės ligomis.



Imbierai grožiui


Indijoje iki šiol tikima, kad imbierai turi stebuklingų jauninamųjų galių, lėtina senėjimo procesą, padeda ilgiau išsaugoti skaisčią ir lygią veido odą. Neretai imbierai pasitelkiami grožiui puoselėti ir Europos šalyse.


„Grožio procedūroms patogiau naudoti imbierų eterinį aliejų. Galima jo įlašinti į naudojamą kremą ar pasidaryti aliejų mišinio – į 10 ml mėgstamo augalinio aliejaus reikia įlašinti 2–3 lašus imbierų eterinio aliejaus. Jame esančios medžiagos skaistina odą, mažina poras, jis ypač tinka vyresnių žmonių odai, didina riebios odos tonusą, slopina uždegimą, pūslelinę“, – teigia žolininkė.


Iš Indijos atkeliavo ir priemonių su imbierais, padedančių puoselėti plaukus, receptų. Norint pasigaminti plaukų kaukę reikia sumaišyti apie 30 g tarkuotų imbierų su tiek pat alyvuogių aliejaus ir gautą mišinį įmasažuoti į galvos odą. Maždaug po 20 minučių plaukus išskalaukite ir ištrinkite įprastu šampūnu. Kaukei tinka ir imbierų milteliai. Šaukštelį maltų imbierų reikia sumaišyti su 2 šaukštais šaltalankių arba migdolų aliejaus ir šiuo mišiniu ištrinkti galvą, palaikyti pusvalandį ir kruopščiai išplauti. Plaukai bus tarsi šilkiniai ir žvilgės.


Specialistai sako, jog imbierai plaukų spalvai nedaro jokios įtakos, svarbu, kad ant galvos odos neliktų imbierų likučių, antraip jie gali sudirginti odą. Teigiama, kad imbierų kaukės puikiai tinka nuo plaukų slinkimo ir pleiskanų.


Imbierai vartojami ir norint atsikratyti antsvorio. Jeigu nutarėte sulieknėti, vien imbierų greičiausiai nepakaks, tačiau jie pažadins jūsų energiją, suaktyvins kraujotaką ir pagerins organizmui naudingų medžiagų įsisavinimą.

REKLAMA


„Imbierai greitina medžiagų apykaitą, todėl paspartina lieknėjimą. Tuo periodu, kai metate svorį, reikėtų vartoti po pusę šaukštelio džiovintų imbierų kartu su valgiu. Tyrė su medumi netinka, nes joje yra daug kalorijų“, – aiškina sveikos gyvensenos propaguotoja N. Degutienė.


Norint pasiruošti liekninamosios arbatos, reikia plonai supjaustyti gabalėlį imbiero šaknies, suberti į termosą, užpilti verdančiu vandeniu ir maždaug valandą palaikyti. Nukoštos arbatos gerkite, kai tik norėsite, ypač svarbu puodelį tokios arbatos išgerti likus pusvalandžiui iki valgio. Arbatą galima pagardinti citrinomis. Į ją galima įpjaustyti ir keletą česnakų skiltelių. Teigiama, kad česnakai sustiprina liekninamąjį poveikį.

Marinuoti imbierai


Imbierų marinavimo pamokos greičiausiai atkeliavo iš Japonijos, kur marinuoti imbierai patiekiami kartu su sušiais. Marinuotų imbierų kvapas tiesiog užburia... Beje, tvirtinama, kad marinuoti imbierai savo naudingųjų savybių nepraranda.


Paimkite 170 g švariai nuvalytų imbierų šaknų, supjaustykite plonais griežinėliais ir sudėkite į keraminį indą (jokiu būdu negalima naudoti metalinio indo). Iš stiklinės vandens, ketvirtadalio stiklinės ryžių acto, 2 šaukštelių druskos ir 3 šaukštų cukraus išvirkite marinatą. Užvirusiu marinatu užpilkite supjaustytus imbierus. Kai marinatas atauš, indą 6–7 valandoms padėkite į šaldytuvą. Tiek palaikius jau galima valgyti.

Imbierai – ant palangės


Yra žmonių, kurie imbierų užsiaugina patys namuose. Sodininkai sako, kad parduotuvėje nusipirktą šviežią imbiero šaknį reikia pasodinti į purią derlingą žemę, laikyti šiltai, kol po kelių mėnesių pasirodys pirmieji lapeliai. Jie panašūs į palmių lapus. Gegužę, po visų šalnų, imbierą galima persodinti į lysvę. Šiems augalams tinka puri derlinga žemė saulėtoje ar pusiau pavėsingoje vietoje. Jeigu imbierą auginate saulėje, žemė turi būti drėgna. Per sausras augalą reikia gausiau laistyti.


Vėlų rudenį, kai nudžiūsta lapai, šakniastiebius sodininkai pataria vėl iškasti. Per žiemą dera laikyti vėsiai – rūsyje drėgname smėlyje ar šaldytuve maišelyje, suvyniojus į drėgną popierių. Vasarį peržiemojusios imbierų šaknys sodinamos į vazonus, kad pradėtų augti, o gegužę – vėl į lysvę.
Medicinoje naudojamos ne tik imbierų šaknys, bet ir lapai, skinami šių augalų žydėjimo metu.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)