Vertinga senolių patirtis – gydymas taukais

Vertinga senolių patirtis – gydymas taukais

Iš taukų pasigaminti vaistai greitai genda, todėl juos reikia laikyti šaldytuve ir nemaišyti iškart didelio jų kiekio.


Mūsų senolių rūsiuose visada buvo įvairių rūšių lydytų taukų: kiaulių, žąsų, barsukų, zuikių. Ligoms gydyti juos naudodavo ir grynus, ir sumaišytus su medumi, bičių pikiu, geltonuoju vašku, svogūnais, terpentinu bei vaistažolėmis.


Iš taukų paruošti tepalai greitai įsigeria į odą, jos nedirgina, nes taukuose nėra jokių cheminių medžiagų. Tik verta atminti, kad pasigaminti vaistai su taukais greitai genda, todėl juos reikia laikyti šaldytuve, be to, neverta iškart gaminti didelio jų kiekio.


Kiaulių taukai


Kiaulių taukuose ir lašiniuose yra arachidoninės rūgšties, kuri aktyvina organizmo veiklą, normalizuoja cholesterolio apykaitą, stabdo aterosklerozės vystymąsi. Verta žinoti, kad kaitinimas ne sumažina, o, atvirkščiai, padidina kiaulių taukų gydomąsias ypatybes. Sergantiesiems kepenų, kasos ir tulžies pūslės ligomis kiaulių taukų ir lašinių galima vartoti tik labai saikingai kartu su daržovėmis, salotomis, paskanintomis nerafinuotu augaliniu aliejumi arba natūraliu obuolių actu, kuris yra veiksmingas antioksidantas.

REKLAMA


Nuo peršalimo


* Jei kamuoja bronchitas, ilgai nesiliauja kosulys, stiklinėje karšto pieno ištirpinkite šaukštelį lydytų kiaulių taukų ir išgerkite karštą gėrimą mažais gurkšneliais. Vartokite kelis kartus per dieną, kol pasijusite geriau.
* Garsi bulgarų žiniuonė Vanga peršalimą ir slogą siūlė gydyti taip: stiklinėje pieno trumpai pavirkite 2–3 ankstyvųjų šalpusnių lapelius, paskui į nuovirą įdėkite gabalėlį kiaulių taukų (ant peilio galo) ir išgerkite vakare prieš miegą.
* Tepalas kosuliui malšinti: sumaišykite lygiomis dalimis kiaulių taukų, kamparo aliejaus, medaus ir jodo. Mišinį kaitinkite verdančio vandens vonelėje, kol susidarys vienalytė masė. Dar šilta mase tepkite krūtinę ir nugarą.
* Kiaulių taukų ir terpentino lygių dalių mišiniu įtrinkite krūtinę.


Skausmams malšinti


* Skaudančius sąnarius prieš miegą įtrinkite lydytais kiaulių taukais (galite įmaišyti šaukštą druskos) arba apdėkite lašiniais, pridenkite polietileno plėvele ir šiltai apriškite.
* Sąnarių skausmus galite malšinti ir kitaip: į šviežius kiaulių taukus įdėkite truputį medaus, gerai išmaišykite. Ištepkite skaudamas vietas, pridenkite polietileno plėvele ir šiltai apriškite.
* Ant išsiplėtusių kojų venų patariama uždėti šviežių nesūdytų kiaulių lašinių gabalėlių ir aprišti. Tvarsčius reikia keisti vieną kartą per parą.
* Jei skauda dantį, šalia danties tarp dantenų ir skruosto įkiškite gabalėlį nesūdytų kiaulių lašinių (be odelės) ir palaikykite 15–20 min.

REKLAMA


Pažeistai odai


* Tepalas ilgai negyjančioms žaizdoms gydyti: lygiomis dalimis sumaišykite kiaulių taukų, bičių vaško ir eglių sakų, pavirkite 15–20 min. ant silpnos ugnies. Karštą mišinį perpilkite į stiklainį ir palikite atvėsti. Žaizdas tepkite 2–3 kartus per parą.
* Jei trūkinėja kulnai ar pėdos, kojas išmirkykite karšto vandens vonelėje, su pemza nušveiskite suragėjusį odos sluoksnį ir gausiai ištepkite kiaulių taukais arba uždėkite nesūdytų lašinių, apsukite polietileno plėvele ir apsimaukite medvilnines kojines. Kompresus keiskite kelis kartus per dieną.
* Karpoms naikinti: lydytų kiaulių taukų sumaišykite su trintais česnakais santykiu 2:1. Užtepkite ant karpų ir apriškite. Kompresą keiskite kartą per parą. Šiuo mišiniu galima tepti nuospaudas.


Žąsų taukai


Pasak liaudies medicinos žinovų, iš visų rūšių taukų žąsų taukai yra patys lengviausi ir švelniausi.
* Jais trinkite skaudamas kūno vietas, įtrūkusią kojų ir rankų odą, pleiskanojančias ir sutrūkinėjusias lūpas.
* Net ir per pačius stipriausius šalčius nenušalsite, jei prieš eidami į lauką atviras kūno vietas patepsite plonu žąsų taukų sluoksniu. Jais galima tepti ir nušalusias vietas.
* Keptuvėje ant mažos ugnies išlydykite žąsų taukų (galima ir kiaulių). Į puodą berkite šaukštą susmulkintų raudonų aitriųjų paprikų, užpilkite 4 šaukštais karštų lydytų taukų, uždenkite ir ant mažiausios ugnies pakaitinkite 15 min. Puodą apriškite rankšluosčiu ir palikite per naktį. Tepalu prieš miegą įtrinkite krūtinę, strėnas, pėdas, atsigulkite į lovą ir šiltai užsiklokite. Šis vaistas padeda numalšinti ilgalaikį kosulį, išgydyti bronchitą ir viršutinių kvėpavimo takų katarą. Be to, mažina raumenų uždegiminius skausmus.

Barsukų taukai



Vertingas, biologiškai aktyvus produktas, stiprinantis imunitetą ir padedantis naikinti kenksmingąsias bakterijas. Barsukų taukai labai gerai įsigeria į odą, todėl tinka kompresams ir įtrynimams. Barsukų taukais, kaip papildomais vaistais, patariama gydyti kvėpavimo takų, kraujotakos sistemos, virškinamojo trakto ir sąnarių ligas, furunkulus, ilgai negyjančias pūliuojančias žaizdas.


Beje, teigiama, kad jie gydo ir plaučių tuberkuliozę. Gydytis reikia tik šiltais, ne mažiau kaip 20 0C temperatūros taukais. Moksliniais tyrimais nustatyta, kad barsukų taukai yra ekologiškai švarūs, veiksmingumu ir gydomosiomis savybėmis pranoksta kitus gyvūninės kilmės riebalus. Visgi jais nepatariama gydytis alergiškiems žmonėms, sergantiems kepenų, kasos ir tulžies pūslės ligomis, vaikams iki 6 metų.


* Nuo peršalimo ligų lydytų barsukų taukų vartokite po šaukštą 3 kartus per dieną valandą prieš valgį 2 savaites. Naudinga gydymą tęsti dar 2 savaites suvartojant po šaukštą taukų ryte ir vakare.
* Kosuliui malšinti nakčiai barsukų taukais įtrinkite krūtinę. Gydomasis poveikis sustiprės, jei kartu jų gersite po šaukštą 3 kartus per dieną prieš valgį.
* Sergant sunkiomis lėtinėmis plaučių ligomis (tuberkulioze, pneumonija, bronchitu), barsukų taukų patariama vartoti po 1–3 šaukštus 3 kartus per dieną mėnesį, paskui padaryti 2–4 savaičių pertrauką ir gydymą kartoti.
* Sergant bronchitu, gripu: sumaišykite lygiomis dalimis barsukų taukų ir medaus, vartokite šio mišinio po 30–50 g per dieną.
* Nuo skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligės, pankreatito ir gastrito barsukų taukų patariama vartoti po šaukštą ryte, po to 2 val. nieko negerti ir nevalgyti.
* Jei sergate osteochondroze, radikulitu, neuralgija, skaudamas vietas įtrinkite barsukų taukais ir šiltai apriškite nakčiai.
* Maitinamoji kaukė senstančiai odai: pakaitinkite verdančio vandens vonelėje šaukštą barsukų taukų, įpilkite šaukštą erškėtrožių aliejaus ir įlašinkite po 20 lašų vitaminų A ir E aliejinio tirpalo. Atskirai išsukite žalią kiaušinio trynį su šaukšteliu medaus, paskui sumaišykite abu mišinius. Ištepkite veidą ir kaklą, kaukę laikykite 15 min. ir nuplaukite šiltu vandeniu.

Parengė Remigija Zinkevičienė


Daugiau svarbių, įdomių ir naudingų temų - žurnale SAVAITĖ







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)