Pirmieji pavasario vaistai – iš pumpurų

Pirmieji pavasario vaistai  – iš pumpurų

Brinkdami, augdami, skleisdamiesi, jie sukaupia daug energijos, veikliųjų medžiagų, kurios gali padėti ir žmogaus sveikatai.


Netrukus prasidės augalų vegetacija - saulės spindulių pažadinti sprogs medžių ir krūmų pumpurai. Pasak medicinos mokslų daktaro docento vaistininko Juozo Vasiliausko, iš žalio lapo – gyvenimo pradžia. Brinkdami, augdami, skleisdamiesi, jie sukaupia daug energijos, veikliųjų medžiagų, kurios gali padėti ir žmogaus sveikatai, tad jau porą dešimtmečių jis pasidaro pavasarinių pumpurų bei lapų mišinio ir jį vartoja vietoj vitaminų ir maisto papildų.


Išbrinkę, bet dar neišsiskleidę pumpurai turi daugiausia veikliųjų medžiagų. Tai trumpiausia augalų vystymosi fazė, tad nevalia snausti norint jų prisirinkti.


Daiva Červokienė


Pumpuruose - gyvybės energija


Pasak dr. Juozo Vasiliausko, jokie sintetiniai preparatai, net ir tiesiogiai skirti imunitetui stiprinti, neprilygsta pavasarį besistiebiantiems žaliems augalams. Kol nėra augalų, geriausias dalykas – pumpurai. Mat pavasarį augalas visą savo energiją sudeda į juos. Labai sveika kasdien suvalgyti po saują liepų, juodųjų serbentų krūmų pumpurų, po keliolika beržų, lazdynų, blindžių, po kelis pušų ir juodųjų tuopų pumpurus.

REKLAMA


Teigiama, kad mūsų imunitetą ypač stiprina beržų ir pušų pumpurai, tačiau, pasak žolininkų, tinka ir kiti. Pavyzdžiui, blindžių ar drebulių pumpurai turi aspirino grupės medžiagų, todėl slopina uždegimą, malšina skausmą, mažina karščiavimą. Juos galima vartoti ir profilaktiškai nuo peršalimo ligų.
Vaistams Lietuvoje dažniausia renkama beržų, pušų, juodųjų tuopų ir juodųjų serbentų pumpurų. Juos rekomenduojama skinti miško kirtimo vietose. Tik rinkti reikėtų lapinius pumpurus.


Jie yra tarp žiedinių – perlaužus matyti lapeliai. Vertingiausi yra tie pumpurai, kurių viršūnėlės būna vos pradėjusios žalsvėti. Prasikalus lapams, vaistiniams preparatams gaminti jie jau netinka, bet galima prisirinkti jaunų lapelių. Ir nepamirškime, jog medžių pumpurai dirgina inkstus, todėl sergant lėtinėmis inkstų ligomis jų reikėtų vartoti atsargiai.


Pirmieji pavasario vaistai  – iš pumpurų

Pušų pumpurai gerai stiprina imunitetą.


Pušų pumpurai


Pušų pumpuruose yra iki 1,5 proc. eterinio aliejaus, rauginių medžiagų, pinicikrino (jis suteikia kartų skonį), sakų, vitaminų D, K, E, B2, P. Jie dezinfekuoja, naikina virusus, slopina uždegimus, vartojami atsikosėjimui lengvinti, kvėpavimo takų ligoms gydyti, skatina šlapimo ir tulžies išsiskyrimą.


Liaudies medicinoje pušų pumpurų nuoviru gydoma bronchitas, reumatas, artritas, žaizdos. Jie laikomi puikiu vaistu sergant plaučių ligomis, peršalus, gripuojant: skystina ir padeda pašalinti sekretą iš bronchų, valo sinusus, veiksmingai naikina bakterijas (ypač kvėpavimo takų patogeninę florą), malšina skausmą, stiprina imunitetą.


Pirmieji pavasario vaistai  – iš pumpurų

Beržų pumpurų spiritine ištrauka gydomi skrandžio ir kasos veiklos sutrikimai.


Beržų pumpurai


Beržų pumpuruose gausu eterinio aliejaus, dervų, vitamino C, cukraus, organinių rūgščių. Beržų pumpurų preparatai pasižymi šlapimą ir tulžies išsiskyrimą, prakaitavimą skatinančiu, atsikosėjimą lengvinančiu poveikiu. Jais gydomos kvėpavimo takų ligos (tracheitas, bronchitas, laringitas), skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligė, kepenų ligos, reumatas. Užpilas vartojamas šlapimui, prakaitavimui skatinti, juo skalaujami plaukai – dezinfekuoja odą, išnaikina pleiskanas ir stiprina plaukų šaknis.


Liaudies medicinoje beržų pumpurų spiritine ištrauka gydomi skrandžio ir kasos veiklos sutrikimai, vandeniu praskiesta ištrauka trinami skaudantys sąnariai, dedami kompresai ant sumuštų, patinusių vietų, malšinamas raumenų uždegimas, valomas spuoguotas veidas.

REKLAMA


Tuopų pumpurai


Pumpuruose yra apie 6 proc. eterinio aliejaus, glikozidų (salicino ir populino), 0,25 proc. flavonoidų, rauginių medžiagų, dervų, organinių rūgščių, mineralinių ir antibiotinių medžiagų.Liaudies medicinoje jais gydomos išorinės žaizdos, podagra, reumatas, hemorojus, jie naudojami kaip skausmą malšinantys, gydantys uždegimą, prakaitavimą skatinantys ir karščiavimą mažinantys vaistai.


Iš tuopų pumpurų gaminamos spiritinės ištraukos, tepalai, rečiau – užpilai, nuoviras. Nepatariama jų net išoriškai vartoti vaikams iki 12 metų, nėščioms ir žindančioms moterims, sergantiems astma ar alergiškiems žmonėms.


Blindžių pumpurai


Blindžių pumpurai, vadinamieji kačiukai, – tai natūralus, gamtos sukurtas aspirinas, puikus vaistas nuo peršalimo, reumatinių skausmų, didelė pagalba nuo podagros, druskų kaupimosi, širdies ir kraujagyslių ligų.


Pavasarį širdies ir kraujagyslių varginamiems ligų asmenims ar norintiems išvengti šių ligų profilaktiškai vertėtų du kartus per dieną sukramtyti po 5 „kačiukus“ ar išgerti po stiklinę jų arbatos – pajusite jėgų antplūdį, gausite naudingų medžiagų. Puodeliui verdančio vandens pakanka 5 „kačiukų“. Užplikyta verdančiu vandeniu, jų arbata tuoj pasidaro saulės geltonumo spalvos kaip ir šlamučių, yra labai kvapi. Ja galima mėgautis dvi tris savaites.


Pirmieji pavasario vaistai  – iš pumpurų

Liaudies medicinoje kaip vaistas dažniausiai vartoti pumpurai, užpilti alkoholiu, taip išsaugomos beveik visos vertingos medžiagos.


Kaip vartoti


Liaudies medicinoje kaip vaistas dažniausiai vartoti pumpurai, užpilti alkoholiu, taip išsaugomos beveik visos vertingos medžiagos. Tačiau jų galima ir prisidžiovinti, naudoti šviežius.

Pumpurų spiritinė ištrauka.
Pumpurus užpilkite spiritu arba 40 º degtine santykiu 1:5. Savaitę ar dvi palaikę sandariai uždarytame inde tamsioje vėsioje vietoje, nukoškite ir nuspauskite. Po arbatinį šaukštelį ištraukos gerkite tris kartus per dieną prieš valgį, užsigerkite puse stiklinės vandens.


Pumpurų arbata. 5–10 pumpurų (galima šviežius ar džiovintus) užpilkite stikline verdančio vandens, palaikykite 20–30 min., nukoškite ir gerkite po trečdalį ar ketvirtadalį stiklinės 3–4 kartus per dieną.



Užpilas. Valgomąjį šaukštą žaliavos užpikite stik­line verdančio vandens ir vandens vonelėje pakaitinkite 15 min. Atvėsintą užpilą nukoškite, jo gerkite tris kartus per dieną prieš valgį. Arba du šaukštus beržo pumpurų užpilkite stik­line verdančio vandens, pakaitinkite ant silpnos ugnies apie 20 min. ir leiskite atvėsti, nukoškite ir gerkite po trečdalį stiklinės 3–4 kartus per dieną.


Džiovintų pumpurų milteliai. Surinktus įvairių augalų pumpurus (galima ir jaunus lapelius) išdžiovinkite, sumalkite ir subėrę į indelį turėsite natūralių maisto papildų. Jų vartokite po šaukštelį rytais per pusryčius.


Daugiau svarbių, įdomių ir naudingų temų - žurnale NAMIE IR
SODE







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)