Arbatinis grybas – mistinis vaistas stiklainyje?

Arbatinis grybas – mistinis vaistas stiklainyje?

Grybo antpilo gėrimo gerkite ne dažniau kaip tris kartus per dieną (ne daugiau kaip litrą).


Arbatinė medūza, kombuča, arbatos gira, fango – taip įvairiai yra vadinamas arbatinis grybas. Anksčiau tokį dažnai būdavo galima pamatyti virtuvėse, o dabar vis dažniau jo siūlo nusipirkti internete už nemenką kainą, o ši grindžiama šio gyvojo organizmo išskirtinumu.


Imkim ir išsiaiškinkim, kuo naudingas arbatinis grybas. Svarbiausia – jis pasižymi saugančiomis nuo uždegimo ir antibakterinėmis savybėmis. Grybo antpilas naudojamas gydyti peršalimą, slogą, jis gerina žarnyno veiklą, atkuria jo mikroflorą, normalizuoja miegą ir nuima galvos skausmą. Jo patariama gerti pagyvenusiems žmonėms, ypač sergantiesiems ateroskleroze.


Pradedame nuo pradžių


Kaip namuose užsiauginti arbatinį grybą? Paimkite 3 litrų stiklainį, įpilkite į jį 0,5 litro stiprios arbatos, uždenkite kaklelį marle ir palikite tamsioje vietoje, kur temperatūra ne žemesnė kaip 25 ºC ir nepatenka tiesioginių saulės spindulių – arbatinis grybas jų nemėgsta!

REKLAMA


Netrukus paviršiuje susidarys plona plėvelė, ilgainiui ji vis storės. Šis procesas gali užtrukti iki dviejų mėnesių. Kai grybas „sutvirtės“, iš jo galima gaminti arbatos gėrimą.


Stebuklingas antpilas


1 l vandens, 2 šaukšteliai arbatos plikinio, 100 g cukraus.


Arbatos plikinį užpilkite verdančiu vandeniu, suberkite cukrų, išmaišykite ir palikite 15 min., kad pritrauktų, tuomet nukoškite. Grybą perplaukite šiltu tekančiu vandeniu, įdėkite į stiklainį su arbata. Kaklelį uždenkite marle ir palikite šiltoje vietoje. Vasarą gėrimas tinkamas vartoti po 3 parų, o žiemą – po 6.


Gerkite po pusę stiklinės tris kartus per dieną prieš valgį. Sergant angina, arbatos antpilu galima skalauti gerklę. Kai sloguojate, naudokite marlinius tamponus, sumirkytus arbatinio grybo antpilu, keiskite juos kas pusvalandį.


5 arbatinio grybo priežiūros taisyklės


Kas išsaugotumėte naudingąsias arbatinio grybo savybes, užtikrinkite jam optimalias augimo ir gyvavimo sąlygas. Reikia laikytis tokių taisyklių:
-stiklainį su gėrimu laikyti tamsioje ir šiltoje vietoje, žemesnė kaip 17 ºC temperatūra yra netinkama,
-denkite tik marliniu audiniu, ne dangteliu: grybas turi kvėpuoti,
-neužpilkite karštu arbatos antpilu,
-saugokite, kad ant grybo nepatektų cukraus kruopelių – cukrus nudegins grybo gleivinę ir jis gali sunykti. Taip pat žiūrėkite, kad tirpale neplaukiotų arbatžolės,
-nepilkite arbatos plikinio tiesiai ant grybo, nes tai jam pakenks,
-kiekvieną kartą keisdami tirpalą nuplaukite grybą šiltu virintu vandeniu. Plaukite kruopščiai, bet atsargiai, nes grybą galima lengvai pažeisti,
-reikia reguliariai pamaitinti „suaugusį“ grybą ir nupilti gatavą tirpalą: vasarą ne rečiau kaip kartą per 3–4 dienas, o žiemą – kartą per 5–6 dienas,
-negalima grybo per ilgai laikyti tirpale, nes tada viršutinė grybo plėvelė pradės ruduoti, o tai yra aiškus ženklas, kad grybas žūna.

REKLAMA


Arbatinis grybas – mistinis vaistas stiklainyje?

Kai grybas „sutvirtės“, iš jo galima gaminti arbatos gėrimą.


Kam negalima vartoti arbatinio grybo antpilo


Diabetikams ir nutukusiems žmonėms, nes gėrime yra daug cukraus.
Žmonėms, kuriems padidėjęs rūgštingumas. Jie gali gamintis gėrimo iš juodosios arbatos plikinio ir medaus – šis mažina rūgšties poveikį skrandžiui.
Dėmesio, automobilininkai! Gerti gėrimo prieš kelionę – nerekomenduojama. Rūgimo proceso metu jame susidaro šiek tiek spirito.


*Viskam turi būti saikas! Grybo antpilo gėrimo gerkite ne dažniau kaip tris kartus per dieną (ne daugiau kaip litrą). Pastoviai vartojant antpilą, patartina kartkartėmis daryti 1–2 mėnesių pertraukas, kad nebūtų sudirgintas skrandis.


*Jeigu grybas yra sveikas, jis plūduriuoja stiklainio paviršiuje ir atlieka savo darbą – cukraus ir arbatos plikinio tirpalą paverčiau naudingu arbatos gėrimu.


*Nors dauguma vartojančiųjų arbatos gėrimą teikia pirmenybę juodajai arbatai, kai kurie žmonės teigia, kad tinkamesnė yra žalioji arbata. Grybas joje geriau auga, ilgiau išlieka gyvybingas, tirpale neatsiranda rusvų dėmių ir jis būna skaidrus kaip ašara.


Daugiau svarbių, įdomių ir naudingų temų - žurnale NAMIE IR
SODE







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)