Islandinės kerpenos – natūralių antibiotikų šaltinis

Islandinės kerpenos – natūralių antibiotikų šaltinis

Islandijoje ir Skandinavijoje islandinės kerpenos vartojamos ne tik kaip vaistai, bet ir kaip maistas.


Islandinės kerpenos liaudies medicinos atstovams žinomos nuo XVII a. ir dažnai vadintos plaučių ar karščiavimo kerpenomis.


Islandinė kerpena – Parmeliaceae šeimos daugiametis augalas, galintis išgyventi pačiomis nepalankiausiomis sąlygomis, net dykumose ar poliaračių vietovėse ir aukštai kalnuose. Šis augalas nenukenčia nei nuo 60 laipsnių šalčio, nei nuo 70 laipsnių karščio, gali nudžiūti ir vėl ataugti, prisigėręs drėgmės iš oro. Islandinės kerpenos tokios gyvybingos todėl, kad yra ne savarankiški augalai, o organizmų – grybų ir vandens dumblių – simbiozė.


Daug šių augalų yra Šiaurės ir Vakarų Europoje, Šiaurės Amerikoje, Sibire. Mūsų šalyje jie auga sausuose pušynuose, durpynuose, ypač paplitę Pietryčių Lietuvoje.


Islandinės kerpenos gniužulas sudarytas iš netaisyklingų, šakotų, plokščių iki 10 cm ilgio ir 0,3–2 cm pločio skiaučių blakstienuotais kraštais. Viršutinė skiaučių dalis – žalsvai rusva, vietomis – ruda, apatinė – šviesiai pilka, su baltomis dėmelėmis. Šių augalų spalva priklauso nuo augavietės, meteorologinių sąlygų. Vaistams ruošti islandinių kerpenų gniužulai renkami visą vasarą, džiovinami saulėje, laikomi tamsioje vietoje. Galima juos vartoti 3–4 metus.

REKLAMA


Gydomosios savybės


Islandinėse kerpenose yra rūgščių, veiksmingai naikinančių kenksmingus mikrobus, gliukozės, galaktozės, angliavandenių, baltymų, riebalų, vaško, dervų, pigmentų, eterinio aliejaus, mineralinių medžiagų (vario, nikelio, geležies, kobalto, chromo, mangano, magnio, jodo, boro), B grupės vitaminų, karoteno.


Šių augalų preparatai gerina apetitą, gydo uždegimines ligas, normalizuoja skrandžio ir žarnyno veiklą, vartojami sergant kai kuriomis virškinamojo trakto, peršalimo ir kvėpavimo takų ligomis, tuberkulioze, kokliušu, bronchine astma, cukriniu diabetu. Islandinės kerpenos normalizuoja hormonų pusiausvyrą, medžiagų apykaitos procesus, padeda iš organizmo pašalinti nuodingąsias medžiagas, jų preparatai naudojami ir pūliuojančioms žaizdoms, nudegimams bei odos ligoms gydyti.

Islandijoje ir Skandinavijoje žmonės islandines kerpenas vartoja kaip maistą – jos gerina virškinimą ir vidaus organų veiklą, stiprina imuninę sistemą. Ruošiant vartoti islandines kerpenas rūpestingai nuvaloma, sudžiovinama ir smulkiai sutrinama. Prieš gaminant valgį susmulkintos kerpenos porą dienų palaikomos užpiltos vandeniu su soda. Antrą kartą kerpenas užpylus švariu šaltu vandeniu visiškai išnyksta kartus skonis. Taip paruoštos islandinės kerpenos apverdamos pasūdytame vandenyje, sumalamos ir naudojamos ruošiant patiekalus. Jų galima dėti į tešlą, košes, sriubas ir saldžiuosius patiekalus.

REKLAMA


Dėmesio! Gydytis islandinėmis kerpenomis nepatariama nėščioms ir krūtimis žindančioms moterims. Gydytis reikėtų trumpai ir nedidelėmis dozėmis. Prieš vartodami islandinių kerpenų preparatų pasitarkite su gydytoju arba vaistininku.


Kvėpavimo takų ligos


* Varginant plaučių uždegimui 2 šaukštus susmulkintų džiovintų islandinių kerpenų užpilkite puse litro vandens arba pieno, pavirkite 5 min. ant mažos ugnies, uždenkite ir palikite pusvalandį nusistoti, paskui nukoškite. Nuoviro gerkite po pusę stiklinės 3 kartus per dieną.
* Sergant bronchine astma patariama gerti islandinių kerpenų arbatos, nes ji šalina iš plaučių gleives ir pasižymi antibiotikų poveikiu. Šaukštelį susmulkintų džiovintų islandinių kerpenų užpilkite stikline verdančio vandens, užvirkite, uždenkite ir palikite 10 min. pritraukti. Šios arbatos išgerkite 2–3 stiklines per dieną.
* Jei skauda gerklę, čiulpkite pastilių su islandinių kerpenų ekstraktu.
* Jeigu sergate lėtiniu bronchitu, šaukštą susmulkintų džiovintų islandinių kerpenų užpilkite stikline pieno, uždenkite ir šiek tiek pavirkite ant mažos ugnies, paskui nukoškite. Nuovirą išgerkite karštą prieš miegą.


Odos ligos


* Šaukštą susmulkintų džiovintų islandinių kerpenų užpilkite stikline verdančio vandens, pavirkite pusvalandį ant mažos ugnies, uždenkite ir palikite atvėsti, paskui nukoškite. Nuoviru plaukite pūliuojančias žaizdas, nudegusias ar odos ligų pažeistas kūno vietas. Šį nuovirą naudokite ir gydomiesiems kompresams ruošti. Juos keiskite 3 ar 4 kartus per dieną.
* Jei gausiai išbėrė, 2 šaukštus susmulkintų džiovintų islandinių kerpenų užpilkite stikline verdančio vandens, pavirkite 15 min. ant mažos ugnies, paskui nukoškite. Nuoviro gerkite po pusę stiklinės 2 ar 3 kartus per dieną.
* Varginant alergijai saują šviežių islandinių kerpenų užpilkite šaltu vandeniu ir palikite 2 val. nusistoti, paskui supilkite į kiaurasamtį, nuplaukite, sudėkite į puodą, užpilkite 3 stiklinėmis verdančio vandens, pavirkite 20–25 min. ant mažos ugnies, uždenkite ir palikite atvėsti, paskui nukoškite. Nuoviro gerkite po stiklinę 3 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį.
* Islandinės kerpenos puikiai tinka kaukėms, skirtoms jautriai, sausai ir raukšlėtai veido odai, ruošti. 10–20 g islandinių kerpenų užpilkite litru vandens, pavirkite, kol liks pusė pradinio skysčio tūrio, uždenkite ir palikite atvėsti, paskui nukoškite. Ant veido dėkite šiltus arba šaltus islandinių kerpenų kompresus.

Kitos problemos



* Jei sergate skydliaukės ligomis, susmulkinkite ir sumaišykite po 4 dalis islandinių kerpenų, geltonžiedžių barkūnų žolės, didžiųjų debesylų šaknų ir gudobelių vaisių, po 6 dalis valerijonų šaknų ir vaistinių melisų, po 3 dalis paprastųjų saldymedžių ir šalavijų žolės ir 5 dalis apynių spurgų, šaukštą vaistinių augalų mišinio užpilkite stikline verdančio vandens, uždenkite ir palikite valandą nusistoti, paskui nukoškite. Antpilo gerkite po pusę stiklinės 2 ar 3 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį.
* Norėdami pagerinti skrandžio ir skydliaukės veiklą sumaišykite po 3 šaukštus džiovintų islandinių kerpenų miltelių ir medaus bei 400 ml kefyro, viską gerai suplakite ir išgerkite arba anksti ryte, arba vėlai vakare.


Parengė Remigija ZINKEVIČIENĖ


Daugiau svarbių, įdomių ir naudingų temų rasite: "Namie ir sode"








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)