Sezoniniai juosmens skausmai

Sezoniniai juosmens skausmai

Kad juosmens neskaudėtų, jis turi būti fiziškai stiprus


Vasarą mes visi daugiau laiko būname lauke, dirbame savo soduose ir daržuose nejusdami nei laiko, nei saiko. Tik pajuntame, kad negalime atsitiesti – taip skauda juosmenį. Skausmui malšinti galite pasitelkti paprasčiausius liaudies medicinos žinovų patarimus.


Šiltuoju metų laiku nugarą skauda dažniausiai dėl ilgalaikės perkrovos. Per ilgai dirbant, stovint, sėdint, kilnojant ir nešiojant sunkius daiktus skausmas paprastai paūmėja dieną. Jei nugaros skausmai ar nemalonūs pojūčiai juosmens srityje kamuoja ilgiau kaip savaitę, pakėlę nešulį pajuntate ūmų skausmą ir nepadeda naminės priemonės, nedelsdami kreipkitės į gydytojus, nes kuo vėliau pradėsite gydytis, tuo sudėtingesnis bus gydymas.


Vaistai iš virtuvės


* Jeigu po sunkaus fizinio darbo skauda juosmenį, sumalkite keletą svogūnų, į šią tyrę įdėkite cukraus ir uždėkite kompresą ant skaudančios vietos. Tokius kompresus galima dėti ne tik ant juosmens, jie puikiai numalšins ir rankų ar kojų skausmą. Paprastai skausmas visiškai nurimsta per 3 dienas.

REKLAMA


* Juosmens skausmus veiksmingai mažina virtų bulvių kompresas. Išvirkite kelias neluptas bulves, įdėkite į lininį maišelį ar įsukite į rankšluostėlį ir sumaigykite. Jeigu bulvės labai karštos, palaukite, kol truputį atvės, arba dar įvyniokite į rankšluostį ir dėkite ant skaudančios vietos. Užsiklokite, kad ilgiau išsilaikytų skausmą malšinanti bulvių šiluma. Nuimkite bulvių kompresą tik jam atvėsus.


* Juosmens skausmus veiksmingai malšina ir obuolių acto, atskiesto lygiomis dalimis šiltu vandeniu, kompresas. Apriškite ir palaikykite per naktį.


* Skaudančias kūno vietas patepkite šiltu alyvuogių arba jonažolių aliejumi ir pamasažuokite.



Tepkite, trinkite, dėkite kompresus


* Rytais ir vakarais įtrinkite juosmenį medetkų tepalu. Jo galite pasigaminti patys: sumaišykite 1 dalį vaistinių medetkų sulčių ir 5 dalis šviežio nesūdyto sviesto.


* Veiksmingai malšina skausmą toks mišinys: susmulkinkite ir suberkite į stiklinį indą 2 šaukštelius jonažolių, užpilkite šaukštu amoniako (iš vaistinės) ir 2 šaukštais aliejaus, viską gerai išmaišykite (nei laikyti, nei nukošti nereikia). Vatos ar marlės tamponėliu tepkite tas vietas, kurias skauda.

REKLAMA


* Skaudančias kūno vietas įtrinkite pelkinių gailių tepalu: 2 šaukštus susmulkintos pelkinių gailių žolės užpilkite 5 šaukštais aliejaus, indą sandariai uždarykite ir pakaitinkite karštoje orkaitėje 12 valandų, palikite atvėsti ir nukoškite.


* Pasak liaudies medicinos žinovų, taukių (vadinamųjų kaulažolių) lapų kompresai yra ypač veiksmingi ir gali numalšinti skausmą per naktį: keletą taukių lapų nuplaukite, nuplikykite, dar šiltus dėkite ant skaudančios vietos ir apriškite.


* Nustatyta, kad varnalėšose esančios veikliosios medžiagos slopina uždegimą ir malšina skausmą: kelis šviežius varnalėšų lapus nuplaukite ir apatine (pūkuotąja) puse dėkite ant skaudančios vietos, uždenkite polietileno plėvele ir šiltai apriškite. Kompresus geriausia dėti vakarais.


Stiprinkite juosmens raumenis


Specialistų teigimu, fiziškai stipraus juosmens neskauda, todėl patariama daryti pratimus, stiprinančius juosmens raumenis. Jei masažuosite nugarą, sustiprės jos raumenys, pagerės kraujotaka ir inkstų veikla. Jei strėnas masažuosite nuolat, nustos kankinti juosmens skausmai.


* Nugaros raumenis stiprinkite tokiais pratimais: atsigulkite ant nugaros ir ištieskite kojas, vieną koją pakelkite į viršų abiem rankomis, viena ranka laikydami klubą, antra – aukščiau kelių, koją patempkite taip, kad nugaroje pajustumėte tempimo pojūtį, bet ne skausmą. Pakeltą koją palaikykite 30 sekundžių, padarykite kelių sekundžių pertrauką ir pratimą atlikite kita koja. Kartokite keletą kartų.



* Gana dažna juosmens skausmų priežastis, kad ir kaip tai atrodytų paradoksalu, yra nepakankamai treniruoti pilvo raumenys. Norėdami sustiprinti nugarą, mankštinkite pilvo raumenis: atsigulkite ant nugaros, kojas sulenkite per kelius, pėdomis įsiremkite į grindis ir kelkite klubus, tuo pat metu įtraukite pilvą. Taip išbūkite 10 sekundžių, kelias sekundes pailsėkite ir pratimą keletą kartų pakartokite.


* Sustiprinti juosmenį galite ir rankomis: sušildykite rankas trindami delnus vienas į kitą, paskui juos standžiai prispauskite prie juosmens duobučių, esančių kairėje ir dešinėje stuburo pusėje, taip, kad pirštai būtų nukreipti į apačią, kurį laiką rankas laikykite nejudindami, vėliau delnais 30–40 kartų į viršų ir tiek pat į apačią patrinkite strėnas, paskui pirštus suspauskite į kumščius ir krumpliais juosmenį masažuokite sukamaisiais judesiais, po to pastuksenkite ir pagnaibykite. Pratimą atlikite ryte ir vakare. Stenkitės šilumą pajusti juosmens srityje.


* Pasivaikščiojimai lauke – bene veiksmingiausias būdas sustiprinti juosmens raumenis.


* Besiskundžiantiesiems dažnais juosmens skausmais labai naudinga reguliariai plaukioti. Vandenyje žmogaus kūno svoris būna mažesnis, todėl ir krūvis juosmens raumenims sumažėja.


Vonios skausmui malšinti


* Druskos vonia: 35–38 laipsnių vandens vonioje ištirpinkite 2 kg druskos (geriausia – jūros) ir pagulėkite joje 10–20 min. Maudytis patariama kas antrą dieną arba dvi dienas iš eilės ir trečią dieną padaryti pertrauką. Prieš gydantis druskos voniomis reikėtų pasitarti su gydytoju.


* Čiobrelių vonia veiksmingai malšina uždegimą, skausmą ir veikia raminamai: 100 g paprastųjų čiobrelių žolės užpilkite 5 litrais verdančio vandens, pavirkite 15 min. ant mažos ugnies, uždenkite ir palikite 2 val., paskui nukoškite ir supilkite į paruoštą vonią. Maudykitės kas antrą dieną po 15 min. 5 ar 6 kartus. Taip gydyti patariama sąnarių, raumenų ir periferinės nervų sistemos ligas.

REKLAMA


* Ramunėlių žiedų vonia: 300 g ramunėlių žiedų užpilkite 5 litrais vandens, užvirkite, uždenkite ir palikite 2 val., paskui nukoškite ir supilkite į paruoštą vonią. Vonios trukmė – 15–20 min. Maudykitės kas antrą dieną 10–15 kartų.


* Pušų ūglių vonia: 1 kg pušų ūglių užpilkite 3 litrais verdančio vandens, pavirkite 10 min., uždenkite ir palikite 4 val., paskui nukoškite ir supilkite į paruoštą vonią. Vonios trukmė – 10–15 min.


Parengė Remigija ZINKEVIČIENĖ, žurnalas SAVAITĖ







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)