Kai radikulitas nudiegia iki pat kojų pirštų galiukų

Kai radikulitas nudiegia iki pat kojų pirštų galiukų


Su pavasariu ateinantys sodo darbai gresia ir nugaros skausmais. Neįprasta kūno pozicija, dideli fiziniai krūviai, skersvėjai – „suriečia“ ne vieną. Dažniausiai užsiimame savigyda - tepalai, vaistai nuo skausmo, tačiau jei pajutote, kad, suskaudus juosmenį, skausmas nudiegia iki pat kojų apačios - reikėtų sunerimti ir kreiptis į gydytoją.


Kalbiname medicinos mokslų daktarę gydytoją neurologę Kristiną Ryliškienę.


- Kas yra radikulitas?


- Kilus skausmui juosmens srityje, dažniausiai „apkaltiname“ radikulitą. Tačiau toli gražu ne kiekvienas apatinės nugaros dalies skausmas yra radikulitas. Pavyzdžiui, jei žmogus po staigaus judesio nebegali atsitiesti, skausmas kyla dėl raumenų įtempimo, tai yra mechaninis nugaros skausmas. Medicininiu radikulopatijos terminu vadinamas iš nugaros smegenų išėjusios nervinės šaknelės suspaudimo sukeltas pažeidimas, pasireiškiantis jutimo sutrikimu ir susilpnėjusia jėga.


Šaknelinis skausmas – radikulalgija - jaučiamas stubure, ties šaknelės paspaudimo vieta, ir galūnių apačioje. Dažniausiai nervinių šaknelių paspaudimai kyla dėl degeneracinių stuburo pakitimų, tarpslankstelinių diskų išvaržų, tarpslankstelinių sąnarių artrozės, stuburo kanale esančių raiščių sustorėjimo, nes tokie pakitimai susiaurina nervinių šaknelių išėjimo angas.

REKLAMA


Jei stuburas nėra iškrypęs, ryškiausia stuburo degeneracija paprastai atsiranda judriausioje apatinėje stuburo srityje, todėl skausmas jaučiamas strėnose. Kita dažna degeneracijos vieta – apatinė kaklinė stuburo dalis.


- Kodėl skausmas persiduoda į kojas?


- Jeigu juosmens skausmas persiduoda į apatinę kojų dalį - tai ženklas, kad jums pasireiškė radikulalgija, o ne raumenų įtampos ar kitų priežasčių sukeltas nugaros skausmas. Radikulalgijai būdingas skausmas nuo pažeidimo vietos nutolusiose vietose.   Skausmo impulsas iš nervo šaknelės paspaudimo vietos plinta išilgai nervo iki jo pabaigos - blauzdos, pado, pėdos, kojų pirštų. Skausmas būna deginantis, šaldantis, su tirpimu, adatėlių badymu.


Skausmas stiprėja, jei nervinė šaknelė yra tempiama, pavyzdžiui, lenkiantis ar sėdint pasilenkus ištiestomis kojomis. Pagal skausmo ar aptirpimo kojoje vietą galima nustatyti, kuri nervinė šaknelė yra paspausta. Kaklinės radikulopatijos atveju skauda apatinę kaklo sritį, o skausmas plinta į rankas, dažniausiai žemiau alkūnių, į pirštus ir plaštakas.

- Kaip gydomas šaknelių suspaudimo sukeltas skausmas?

REKLAMA


- Ūminei ar įsisenėjusiai radikulalgijai gydyti neretai prireikia kelių vaistų derinio: beveik visada skiriami vaistai nuo skausmo ir nuo uždegimo. Vaistai nuo uždegimo sumažina paspaustos nervinės šaknelės paburkimą. Taip pat skiriami specifiniai vaistai nuo neuropatinio skausmo, nes yra pažeista nervinė struktūra, o ne raištis, ar raumuo. Pačios degeneracinės stuburo ligos, tai neišgydo, tačiau, sumažinus nervo paburkimą ir skausmą, žmogaus savijauta tampa daug geresnė, jis gali efektyviau daryti gydytojo paskirtą mankštą.


Beje, mankštos programą, kai žmogus kenčia nuo disko išvaržų ir kitų stuburo degeneracinių pakitimų, turi sudaryti profesionalus reabilitologas. Neurochirurgo konsultacijos prireikia, jei radikulopatija pasireiškia kojos ar rankos jėgos nusilpimu, dubens organų funkcijos sutrikimu.


- Ar reikėtų sunerimti, jeigu naktimis dega padai ar kojose juntamas adatėlių durstymas?


- Skausmas galūnėse dažnai būna ir kitų nervinės sistemos ligų pranašai. Nemalonūs pojūčiai ir skausmas kojose, ypatingai kylantys ramybės būsenoje, būdingi diabetinei neuropatijai. Ši liga pažeidžia periferinę nervų sistemą. Naktiniais kojų skausmais besiskundžiantis pacientas, pirmiausiai, ištiriamas dėl diabeto.


Diabetinė neuropatija, kaip sako pats ligos pavadinimas, yra diabeto komplikacija. Jei pacientas jaučia intensyvų galūnių skausmą, nervas būna jau gerokai pakenktas ir sunykęs. Deja, regeneruoti nervinio audinio nebegalima, tačiau, kontroliuojant pirminę ligą – diabetą, galima pristabdyti ir diabetinės neuropatijos progresavimą. Nemalonūs pojūčiai ir skausmas kojose numalšinami vaistais nuo neuropatinio skausmo.



Būtinai reikia gydyti neuropatinį skausmą, nes naktiniai kojų skausmai išvargina pacientus tiek fiziškai, tiek emociškai. Atgauta naktinė ramybė ir pilnavertis miegas grąžina žmogui gyvenimo kokybę. Diabetu sergantiems, kaip, beje, ir visiems sveikiesiems, labai svarbu taisyklinga mityba, pakankamas fizinis krūvis, taip pat žalingų įpročių atsisakymas.


Jeigu ištyrus pacientą neatrandamas diabetas ar prediabetinė būsena, ieškomos kitos skausmo priežastys. Neuropatinį skausmą gali sukelti skydliaukės, inkstų, kraujo ligos, gausus alkoholio vartojimas, chemoterapija.


Svarbu, kad žmogus pats sektų savo organizmo siunčiamus signalus ir apie juntamą skausmą, ypatingai lėtinį, nuolat pasireiškiantį tris mėnesius ir ilgiau, praneštų savo šeimos gydytojui, kuo tiksliau apibūdindamas skausmo charakterį, stiprumą ir periodiškumą.


Informacijos šaltinis: gyd. neurologė dr. Kristina Ryliškienė
Įvertinkite neuropatinio skausmo tikimybę www.paindetect.lt


Straipsnis inicijuotas kompanijos Pfizer. Kai radikulitas nudiegia iki pat kojų pirštų galiukų








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)