Persivalgymas grasina ne tik antsvoriu

Persivalgymas grasina ne tik antsvoriu

Prie šventinio stalo kur kas svarbiau pabendrauti ir pasimėgauti valgymo procesu, o ne prikimšti pilvus.



Šventėms nuvilnijus, ne vieną apniks graužatis dėl atsiradusio vieno kito papildomo kilogramo, tačiau jeigu būtų tik tokios bėdos... Persivalgymas ne tik kenkia figūrai – jis gali sukelti ligas. Apie tai kalbamės su Kauno klinikų Gastroenterologijos klinikos gydytoja dietologe dr. Rūta Petereit.


Dalia ALEKNIENĖ


Kiekvienais metais po švenčių nemažai pacientų kreipiasi į medikus pagalbos dėl persivalgymo. Nors daugelis supranta, kad reikia maitintis sveikai, tokios pagalbos gali prireikti ir šiemet. Specialistų teigimu, kaltos ne šventės, ne šeimininkių vaišingumas ir gardūs patiekalai – kalčiausias mūsų požiūris į šventes, netinkamas supratimas, kaip jas švęsti.


„Šventė nėra vien valgymas. Maisto reikia, bet ne per daug. Galima sugalvoti, kaip švęsti ne vien sėdint prie vaišių stalo. Pirmiausia derėtų galvoti apie tai, ką daryti, kad nebūtų persivalgyta, nes po švenčių žmogus dažnai graužiasi, kodėl tiek daug valgė, be to, ir svorio greičiausiai keliais kilogramais padaugėjo“, – sako dr. R. Petereit.


Kas vyksta organizme persivalgius?


Persivalgę žmonės dažnai skundžiasi sunkumo pilve pojūčiu, pilvo pūtimu ir skausmais, pykinimu, rėmeniu. „Persivalgius apsunkinama ne vien skrandžio veikla. Gavęs pernelyg daug maisto, organizmas patiria stresą, jam reikia išskirti daugiau fermentų, kasai, kepenims, tulžies pūslei tenka intensyviau dirbti. Atsiranda įvairių nemalonių pojūčių, kartais žmogus junta net skausmą.


Suvalgius pernelyg didelę porciją, nemalonūs fiziniai pojūčiai pajuntami iš karto – apima sunkumas, pykinimas, rėmuo. Jeigu yra žaizdelė, apie kurią žmogus galbūt net nežinojo, skausmas gali kilti tuoj pat pavalgius, tačiau kiti negalavimai, kitos ligos gali pasireikšti ir po kelių dienų. Ypač blogai gali pasijusti tie, kuriuos kamuoja ar kamavo virškinamojo trakto problemos, pavyzdžiui, serga ar sirgo skrandžio gleivinės ar lėtiniu kasos uždegimu. Persivalgymas gali paūminti ar vėl sukelti šias ligas“, – teigia gydytoja dietologė.


Vengti persivalgyti turėtų tie, kuriuos vargina gastroezofaginis refliuksas. „Refliuksas – dažna problema. Vieni gali justi rėmenį, kiti – gerklės peršėjimą, ima krenkšti, dar kitus gali kamuoti naktinis kosulys, užkimsta balsas. Tie žmonės, kuriems nustatytas refliuksas, neturėtų valgyti riebiai, ypač riebaluose kepto maisto. Geriausia jau paruoštus patiekalus paskaninti šlakeliu gero alyvuogių ar sėmenų aliejaus. Stemplės apačioje, ties įėjimu į skrandį, yra raumeninis raukas, kitaip dar vadinamas sfinkteriu. Jis tiems, kuriuos vargina refliuksas, yra linkęs atsipalaiduoti. Perpildžius skrandį, jo turinys ir rūgštys kyla į stemplę ir dirgina gleivinę, kartais sukelia net uždegimą. Šio rauko tonusą didina liesi baltymingi produktai – žuviena ar mėsa, tačiau nekepta ar kepta be riebalų. Būtent ji, valgoma kartu su skaidulingais produktais, daržovėmis ar mažai cukraus turinčia visadalių grūdų duona, gali padėti išvengti refliukso“, – dėsto dr. R. Petereit.


Tiems, kuriuos kamuoja refliuksas, rekomenduojama saikingai gerti kavą. „Vienas ar du puodeliai kavos per dieną neigiamo poveikio sveikatai tikrai nepadarys. Tačiau esant refliuksui kava ir saldumynai – ne tik saldūs, bet ir dažniausiai riebūs – mažina stemplės rauko tonusą ir dėl to gali imti skrandžio turinio grįžti į stemplę“, – aiškina medikė.

REKLAMA


Persivalgymas ir nesubalansuota mityba gali turėti įtakos vidurių užkietėjimui. „Jei per šventes vien sėdime, mažai judame ir valgome baltymų gausų maistą, gali kilti problemų dėl vidurių užkietėjimo. Prie vidurių užkietėjimo gali prisidėti ir ne namų aplinka, nes svetur organizmas elgiasi kitaip nei namuose. Jei vis valgome ir nesituštiname kokias tris dienas, galime imti justi nemalonius pojūčius pilvo srityje, sunkumą. Todėl svarbu, kad ant vaišių stalo būtų ne tik baltymingo maisto, t. y. silkių, kitų žuvų, grybų, bet ir žalių daržovių, turinčių daug skaidulų. Baltoji mišrainė taip pat nėra naudinga, nes jai gaminti naudojamos virtos morkos, kietinančios vidurius. Jeigu per mažai suvartosite skaidulinių medžiagų, per mažai išgersite skysčių, sudarysite kuo puikiausias sąlygas viduriams užkietėti. Šventės ar ne, per dieną reikia išgerti 6–8 stiklines vandens“, – sako specialistė.


Daugiau vartoti skaidulinių medžiagų, taip pat gurkšnoti vandens patariama ir tiems, kuriuos vargina hemorojus. „Užkietėjus viduriams, gali prie hemorojinių mazgų kilti uždegimas, imti kamuoti skausmas, prireikti ir medikamentų. Vargstantiems dėl hemorojaus žmonėms kenkia alkoholis – jis plečia kraujagysles, tad gali padidėti diskomfortas, atsirasti didesnis tempimo, deginimo pojūtis, net prasidėti kraujavimas“, – įspėja dr. R. Petereit. Pasak jos, persivalgius gali sutrikti ir kvėpavimas, imti kamuoti dusulys, nes pilnas skrandis spaudžia diafragmą. Tada žmogus net vengia vaikščioti, nuolat sėdi prie stalo.

REKLAMA


Kas pridaro daugiausia žalos?


Gydytojos dietologės teigimu, virškinamajam traktui labiausiai kenkia riebalai. „Dažnai ant šventinio stalo būna daug riebaus maisto, daugybė patiekalų, pagamintų su aliejumi, pavyzdžiui, grybų, silkių su grybais, keptomis morkomis ir svogūnais, įvairių mišrainių su majonezu. Ypač atsargiems vertėtų būti tiems, kurie anksčiau sirgo skrandžio, kasos, dvylikapirštės žarnos ligomis. Riebalai yra būtini mūsų organizmui, bet per šventes jų vartojame per daug. Ypač vengti reikėtų riebaluose kepto maisto. Nors daržovės – sveiki produktai, jos, pagardintos dideliu kiekiu aliejaus ar majonezo, gali ilgiau užsistovėti skrandyje. Beje, nereikėtų pamiršti, kad grybų persivalgyti neturėtume dar ir todėl, kad jie yra sunkiau virškinami“, – pabrėžia pašnekovė.


Kita bėda – saldumynai. Specialistai nepataria jais mėgautis iškart po sočių pietų ar vakarienės. Saldumynai kenkia ne tik figūrai, bet ir kasos veiklai, nes sukelia staigius cukraus kiekio kraujyje svyravimus. Pasak dr. R. Petereit, jie per šventes užsuka besotybės ratą. „Žmogus suvalgo ką nors saldaus, tada galvoja, kad reikia dar ko nors sūraus, ir taip įsibėgėja nesustojantis ratas. Beje, saldūs gazuoti gėrimai ir alkoholis žadina apetitą. Prisivalgius saldumynų, gali atsirasti tie patys nemalonūs pojūčiai, kaip ir padauginus riebaus maisto“, – įspėja gydytoja.



Pagal maisto derinimo principus, skanauti desertą rekomenduojama tik tarp valgių. Beje, nuolatinis įprotis pavalgius sukrimsti ką nors saldaus anksčiau ar vėliau gali sukelti rimtesnių sveikatos sutrikimų.


Bėdų gali pridaryti ir netinkamas skysčių vartojimas. Daugelis žmonių nežino, kada dera gerti – ar iš karto prikimšus skrandį, ar po tam tikros pertraukos. Dietologės teigimu, tuoj pavalgius nereikėtų gerti. „Tuomet praskiedžiamos skrandžio sultys, tad virškinimas apsunkinamas. Bent 10–15 minučių po valgio derėtų palaukti. Geriausias gėrimas yra grynas vanduo, jo reikėtų gurkšnoti visą dieną, o ne iš karto daug išgerti. Visi alkoholiniai gėrimai dirgina virškinamąjį traktą ir žadina apetitą. Jeigu sėdima su kompanija, greičiausiai išlenkiama ne viena taurelė, tada kyla noras užkandžiauti. Alkoholis su riebiai paruoštais grybais gali sukelti net kasos uždegimą, o skausmai kartais būna tokie, kad prireikia ir medikų pagalbos“, – dėsto pašnekovė.


Žmonėms, kurie serga širdies ligomis, pasak medikų, reikėtų valgyti mažiau rūkytų ir kitokių sūrių gaminių, nes druska organizme sulaiko skysčius, todėl ima varginti tinimas, apsunkinama širdies veikla. Sergantieji širdies ir kraujagyslių ligomis turėtų vengti silkių, nes nuo didelio kiekio druskos didėja kraujospūdis. Jiems taip pat reikėtų itin riboti riebaus gyvūninės kilmės maisto, pavyzdžiui, riebios kiaulienos, avienos, sviesto, paštetų, vartojimą. Tiems, kuriuos kamuoja inkstų ligos, pavojinga valgyti daug aštrių patiekalų, tad derėtų atsisakyti krienų, garstyčių, aitriųjų paprikų, su actu marinuotų produktų.


Kaip gelbėtis nuo negalavimų?


Dietologė pataria vaišes artimiesiems parinkti ir gaminti su meile. „Gamindamos šeimininkės turėtų pasistengti, kad patiekaluose būtų gausu skaidulinių medžiagų, netrūktų baltymų. Daug baltymų yra tinkamai paruoštose žuvyse, silkėse, kokybiškoje mėsoje, pavyzdžiui, kalakutienoje, vištienoje. Ne mažiau svarbūs ir įvairūs grūdiniai produktai, ankštinės daržovės.

REKLAMA


Jie greičiau suteikia sotumo, vadinasi, suvalgysite mažiau ir nepersivalgysite. Sotumo pojūtį greičiau pajusite ir lėčiau valgydami. Beje, reikėtų nepamiršti, kad sotumą pajuntame tik maždaug po 20 minučių nuo valgio pradžios. Tad reikėtų mėgautis valgymo procesu, aptarti, kiek ir kokių puikių patiekalų šeimininkės priruošė. Ir paragauti dera tik po šaukštelį, o ne po pusę lėkštės kiekvieno patiekalo“, – sako medikė.


Dar viena svarbi taisyklė – planuoti valgius. Tarp jų turi praeiti 3–4 valandos, o valgant skirtingus patiekalus patariama daryti 20 minučių pertraukas. Be to, gydytoja rekomenduoja ne sėdėti visą laiką prie vaišių stalo, o išeiti pasivaikščioti. Judėjimas aktyvina medžiagų apykaitą, tad pagerėja ir virškinimas, ir naudingųjų medžiagų įsisavinimas.


Ką daryti, jei persivalgėte?


Na, o jeigu akys matė, rankos tiesėsi ir vis dėlto persivalgėte, dr. R. Petereit pataria gerti kuo daugiau vandens. „Net ir kitą dieną reikėtų vartoti daug skysčių, neapsunkinti skrandžio veiklos, valgyti reguliariai, bet mažai. Žmonės neretai griebiasi fermentų, nes persivalgius organizmas nesugeba jų pakankamai pagaminti. Žinoma, fermentai sudoroti maistą padės, tačiau mano patarimas būtų elgtis taip, kad jų nereikėtų vartoti“, – pabrėžia gydytoja dietologė.


Kai kurie specialistai, kad pavyktų greičiau atsigauti, siūlo į pagalbą pasitelkti pomidorų sultis su krienais. Po tokio rytinio kokteilio visi likusios dienos patiekalai turėtų būti be angliavandenių, taip pat rekomenduojama valgyti mėsos ir aštriu padažu pagardintų daržovių. Tai padės suaktyvinti organizmo medžiagų apykaitą. Naudinga
vartoti ir pomidorų, smidrų, salierų, kivių, petražolių, arbūzų, melionų. Pošventiniam racionui labai tinka daug skaidulų turinčios daržovės, avižų košė, ankštinės kultūros, jūrų dumbliai.


Daugiau svarbių, įdomių ir naudingų temų rasite žurnale "Savaitė"







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)