Vasaknų dvaras kviečia švęsti

Vasaknų dvaras kviečia švęsti


Vasaknų dvaras kviečia švęsti

Tradiciškai vasaros pradžioje vykstanti bei gausybe pramogų garsėjanti Dusetų miestelio kraštiečių šventė jau keturiolikta, o šiais metais ir išskirtinė - Lietuvos 100-mečio proga miestelėnai bei miestelio svečiai kviečiami švęsti istoriniame bei garbingame Vasaknų dvare.

Birželio 30 diena


09.00-15.30 Tarptautinis virvės traukimo turnyras Ežerų krašto, Dusetų seniūnijos ir sporto klubo „Ainiai-25” taurei laimėti. (Lietuvos virvės traukimo čempionato II etapas). Vasaknų dvaro teritorijoje.


10.00-15.00 Amatininkų mugė. Prie Dusetų amatų centro.


13.00-20.00 Vasaknų dvaro gaminamos produkcijos pristatymas (degustacijos). Vasaknų dvaro teritorije – bravore. (registracija telefonu +37065542233)


14.00-16.00 Dusetų krašto menininkų kūrybos jubiliejinė paroda „Galerijai dvidešimt treji“. Kultūros centre Dusetų dailės galerijoje.


14.30-19.00 Aukštaitijos Drakono valčių čempionato I etapas ir SK „Ainiai-25” taurės varžybos. Vasaknų ežeras.


15.00-16.00 Sporto turistinė estafetė. Vasaknų dvaro parko takai.


15.00-17.00 Lietuvos policijos veiklos pristatymas (Saugos diržų ir automobilio apsivertimo įrenginių demonstravimas. Vasaknų dvaro teritorijoje.

REKLAMA


16.00-17.00 Lietuvos žmonų nešimo čempionatas. Vasaknų dvaro teritorijoje.


18.00-19.00 Dalyvių ir svečių registracija. Vasaknų dvare.


19.00-20.00 Vėliavos pakėlimas. Svečių pasisakymai. Nominacijų teikimas Dusetų krašto žmonėms ir Dusetų sporto klubo „Ainiai“ 25-čio pagerbimas. Vasaknų dvaro teritorijoje.


20.00-21.00 Renatos ir Deivio Norvilų koncertas. Vasaknų dvaro teritorijoje.


21.00-23.00 Koncertuoja Antakalniečių bendruomenės vokalinis instrumentinis ansamblis “Šilo aidai”. Kultūros centro Dusetų dailės galerijos kolektyvai: kapela “Sadūnai”, moterų ansamblis “Svaja”, vokalinis trio ir svečiai. Vasaknų dvaro teritorijoje.


23.00-23.15 Fejerverkai. Vasaknų dvaro teritorijoje.


23.15-02.00 Diskoteka. Vasaknų dvaro teritorijoje.

Liepos 1 d.

12.00 ŠV. APAŠTALŲ PETRO IR POVILO ATLAIDAI. Šv. mišios už Dusetų krašto žmones Dusetų Švč. Trejybės bažnyčioje.


12.00–13.00 SPORTO VARŽYBOS. Dalyvių registracija. Krepšinio, parko tinklinio ir futbolo varžybos (K. Būgos gimnazijos sporto stadionuose).

REKLAMA


13.00 Aukštaitijos krepšinio 3×3, parko tinklinio 3×3 ir futbolo 7×7 varžybų pradžia. (K. Būgos gimnazijos sporto stadionuose).

Informacija telefonu 861459875 (pirmininkė), 868661839 (seniūnas), 865640438 (sportas), 865542233 (Vasaknų dvaras) arba el. paštu dusetos@zarasai.lt; santalka.dusetiskiai@gmail.com

* * * * * * *


Vasaknų dvaras – istorija, kuri nenutrūksta


Loreta URBONIENĖ


Dėl naujųjų šeimininkų – Rasos ir Alfonso Kievišų – įžvalgumo bei užsispyrimo Vasaknų dvaras pamažu kyla iš užmaršties ir laiko naikinamų griuvėsių bei skaičiuoja jau šeštąjį savo gyvavimo šimtmetį. Pamilti tokį praeities vaiduoklį, koks į mus žvelgia iš dešimties metų ir senesnių nuotraukų, ryžtis tęsti dvaro vardo vertą istoriją gali tik tie, kurie tvirtai tiki savo jėgomis, dvaro dvasia bei ateitimi.


Iš rankų į rankas


Jei mokėtų kalbėti, Vasaknų dvaras tikrai turėtų ką papasakoti – daugiau kaip penkis šimtus metų trunkanti jo istorija mena tokius kilmingus šeimininkus kaip Radvilų, Pliaterių, Tiškevičių giminės. Ant Vasakno ežero kranto įkurtas dvaras buvo viena mėgstamiausių šeimininko Jono Radvilos ir jo svečių medžioklės vieta. Neabejotina, kad čia to meto įtakingieji ne kartą suko galvas, kokia linkme pakreipti mūsų šalies istoriją. Radviloms laikai keitėsi ne į gerąją pusę – ieškodamas išeities Radvilos anūkas Mikalojus Kristupas Našlaitėlis perstatė senuosius Vasaknų dvaro rūmus taip, kad juos ir šalia esančius ūkinius pastatus galėtų nuomoti Lietuvai nusipelniusiems didikams.



Mažėjant Radvilų giminės įtakai seko ir turtai, tačiau Vasaknų dvarą, kaimą bei palivarkus garsiosios giminės palikuonys pardavė paskiausiai. 1719 m. Vasaknas įsigijo grafas Ferdinandas Pliateris. Šių garsių didikų ir Vasaknų dvaro istorijos buvo persipynusios daugiau kaip šimtą metų. Apie 1828-uosius Vasaknų dvaras giminystės keliu atiteko grafui Jonui Mykolui Tiškevičiui. Taip dvaras buvo išgelbėtas nuo sunaikinimo, nes už dalyvavimą 1831 m. sukilime, kaip ir visą brolių Cezario ir Vladislovo Pliaterių bei jų pusseserės Emilijos Pliaterytės valdytą turtą, dvarą būtų konfiskavusi carinė valdžia. Dvaras buvo išgelbėtas, tačiau kartu pasmerktas lėtam nykimui. Priežastis – paprasta: kiti Tiškevičių giminės dvaro paveldėtojai gyveno Lenkijoje ir menkai rūpinosi Lietuvoje be deramos priežiūros likusiu dvaru. Iš 1719 m. sudaryto inventoriaus žinoma, kad tuo metu dvarvietėje dar buvo likę mediniai dvaro rūmai, balta mūrinė koplytėlė, alaus darykla, tarnų gyvenamieji namai, rūsys, sūrinė, ledainė, sodininko namelis bei parkas su penkiais tvenkiniais ir pasivaikščiojimo alėjomis.


Vasaknų dvaras kviečia švęsti


XX a. pradžioje buvo imtasi dvaro gaivinimo veiksmų, bandyta tvenkiniuose auginti karpius, tačiau šiuos darbus sustabdė Pirmasis pasaulinis karas. Tiek šimtmečių iš rankų į rankas ėję Vasaknų dvaro rūmai apie 1936 m. sunyko beveik iki pamatų.


Ar lietuviai neturi ko parodyti?


2003-iaisiais Vasaknų dvarą įsigijo Rasa ir Alfonsas Kievišai. Pasak naujojo dvaro savininko, kai pats mėgsti keliauti, išmanai kelionių verslą (jis įkūrė kelionių agentūrą ir jai vadovavo), nukakęs svetur pirmiausia pagalvoji, kuo mes, lietuviai, esame prastesni? Juk galime didžiuotis kupina mįslių bei intrigų istorija, nuostabiu kraštovaizdžiu, pilimis, dvarais ir jų istorija, net keturiais labai charakteringais metų laikais. Mums tik reikia išmokti visa tai vertinti, ir jei tai pavyks, kitaip nei su meile viso to pristatyti svečiams ir nebemokėsime. Taip prasidėjo nauja Vasaknų dvaro era, paremta senųjų kilmingųjų šeimininkų puoselėtomis vertybėmis – dvasinio gyvenimo, aplinkos, kulinarinio paveldo ir dėmesio žmogui harmonija. Dizainerio Dariaus Petrulaičio sukurtame herbe tarsi susijungia praeitis ir dabartis – buvusių šeimininkų herbų akcentai – Radvilų ragai, Pliaterių juostos, Tiškevičių lelija – ir dabartinių savininkų inicialai.

REKLAMA


Vasaknų dvaras kviečia švęsti


Dvaras tikrai kyla naujam gyvenimui, tampa įdomus ir užsienio turistams, ir tautiečiams: 2009 m. jis pelnė geriausios Utenos apskrities sodybos titulą ir apdovanotas „Sėkmės pasaga“, 2011-aisiais šeimininkų veikla įvertinta garbės nominacija „Mūza“ – tai apdovanojimas už profesionaliojo meno sklaidą. 2014 m. Vasaknų dvare surengtas tris dienas šurmuliavęs pirmasis netradicinis alaus festivalis, subūręs daugiau kaip trisdešimt Lietuvos ir užsienio mažųjų aludarių, čia buvo galima pasigrožėti netradiciškai pateiktomis vaišėmis bei jomis pamaloninti skrandį, pasiklausyti tiek vietos muzikantų, tiek atvykusių folkloro, roko ir metalo muzikos atlikėjų.


Ne aitvarai turtus ir laimę neša


Dvaro savininkas juokauja, kad, deja, daugelis tautiečių visomis progomis kalbą mieliau palaiko verksmingomis frazėmis: gyvenimas Lietuvoje – nepakeliamai sunkus, Europos Sąjungos fondų pinigai – nepasiekiami, nieko vienas nepakeisi... Pono Alfonso manymu, reikia nustoti dejuoti ir imtis veiklos. Jis su žmona Rasa – veiksmo žmonės, tad įsigiję dvarą pasinaudojo Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis. To rezultatas – rekonstruotas ir turizmui pritaikytas dvaro svirnas, kuriame įrengti kambariai, restoranas ir derybų salė jau priima svečius. Prieš dešimtį metų vien išlikusiu apgriuvusiu kaminu į dangų rodęs atgimė ir alaus darykla virto rekonstruotas tarnų namas.


Vasaknų dvaras kviečia švęsti

Vasaknų dvaras kviečia švęsti


Peržengus patalpos slenkstį taip ir traukia pažiūrėti, ką slepia šimtamečio kamino mūras. Priartėjus prie kamino angos nosį ima kutenti nepaprastai malonus rūkyklos dūmų kvapas. Ponas Alfonsas džiaugiasi, kad čia dabar, kaip prieš kelis šimtmečius, medžioklės laimikiai rūkomi lygiai taip pat. Šalia šimtmečius skaičiuojančios autentikos puikiai dera šiuolaikiškais įrenginiais besipuikuojanti alaus darykla. Drąsiai galima teigti, kad tai vienas iš moderniausiai Lietuvoje įrengtų mini „bravorų“. Čia, duona kvepiančiose Vasaknų dvaro alaus daryklos patalpose, verdama puiki gira, o specialiose talpyklose maždaug mėnesį brandinamas dviejų rūšių alus.


Vasaknų dvare gaminamas 7 rūšių alus ir gira:
- Vasaknų dvaro Šviesusis
- Vasaknų dvaro Elis
- Vasaknų dvaro Juodasis
- Vasaknų dvaro IPA
- Vasaknų dvaro Saison
- Vasaknų dvaro gurmanų (su pipirais)
- Vasaknų dvaro gurmanų (su kava)
- Vasaknų dvaro gira.


Vasaknų dvaras kviečia švęsti


Vaišindamas alumi ponas Alfonsas sako pastebintis, kad jo „bravore“ gaminamą alų įvertina ir pamėgsta net moterys, kurios paprastai vietoj alaus mieliau renkasi kitokius gėrimus. Kaip ir dera, šalia alaus daryklos – degustacijos salė, greta jos įrengti nakvynei skirti kambariai – visur juntama rūpestingo šeimininko ranka.
Paklaustas apie ateities planus A. Kievišas vardija, kad jau pavasarį ledainės patalpose turėtų pradėti bręsti pirmieji fermentiniai sūriai, žinoma, ir alaus festivalis turėtų tapti tradicinis. Vėliau rimtai priduria, jog pirmiausia reikia imtis darbo, pabandyti surasti tuos, kurie taip pat žino, ko nori iš gyvenimo, o po to, žiūrėk, ir gali kažkuo pasigirti. Akivaizdu, kad Vasaknų dvare ne aitvarai turtus ir laimę neša.


Vasaknų dvaras kviečia švęsti







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)