Telefoniniai sukčiai ieško rakto Jūsų sąskaitai

Telefoniniai sukčiai ieško rakto Jūsų sąskaitai

Jeigu banko kortelė sunkiai lenda į bankomatą, girdėti įtartinų garsų, juo geriau nesinaudoti. Eltos nuotr.


Lapkritį vos per vieną dieną dėl telefoninių sukčių į policiją telefonu 112 kreipėsi daugiau kaip 90 kauniečių. Buvo išviliota tūkstančiai eurų... Kaip neprarasti budrumo ir neatskleisti asmeninių banko duomenų, pataria bankų darbuotojai ir policijos pareigūnai.


Mėta INKĖ


Siautėja telefoniniai sukčiai


Sukčius, paskambinęs laidiniu telefonu ir prisistatęs policininku, poniai A. K. pranešė: „Pilietė P. D. iš jūsų banko sąskaitos paėmė 800 eurų. Jūs, ponia (dažniausiai kreipiamasi vardu), nesijaudinkite, mes atvyksime pas jūs į namus su banko darbuotoju ir viską sutvarkysime.“ Nesužinoję banko kortelės PIN kodo telefonu, sukčiai tikisi tai padaryti atvykę į aukos namus. Jie atvyks ar ne, priklausys nuo to, kaip jūs baigsite pokalbį. Protingiausia būtų pasakyti: „Dėkui, aš pats rytoj nuvyksiu į banką ir viską išsiaiškinsiu.“


Pasak policijos atstovų, telefoniniai sukčiai, nesužinoję banko duomenų telefonu, neretai atvyksta į namus ne tik apsirengę policijos pareigūnų apranga, bet ir turėdami padirbtus tarnybinius pažymėjimus. „Jeigu toks „svečias“ atvyksta į jūsų namus, neįsileiskite jo į vidų, klauskite vardo, pavardės ir nedelsdami skambinkite telefonu 112. Mes patikrinsime, ar toks asmuo egzistuoja. Tokiu atveju sukčiai dažniausiai pabėga, – teigia policijos pareigūnai. – Jeigu jums kas nors skambina telefonu ir prašo banko duomenų ar pareiškia, kad nuo jūsų atsiskaitymo kortelės sąskaitos buvo nurašyti pinigai, nesileiskite į pokalbį. Padėkite ragelį ir kvieskite policiją telefonu 112.“

REKLAMA


Na, o bankininkai visiems bankų klientams primena, kad jų darbuotojai, paskambinę telefonu, niekada nepaprašys jūsų pasakyti nei PIN kodo, nei sąskaitos numerio.


Taip pat dėl asmeninio saugumo patariama viešojoje erdvėje, interneto portaluose neskelbti savo duomenų: vardo, pavardės, gyvenamosios vietos adreso, telefono. Nes tai – puiki „medžiaga“ sukčiams.


PIN kodas – jūsų paslaptis


Kaip derėtų elgtis su banko mokėjimo kortele, kad ji būtų saugi, ir ką daryti ją pametus? Dėl savo neapdairumo netekę atsiskaitymo kortelės, ypač jeigu joje buvo nemažai pinigų, patiriame didelį stresą, blaškomės nežinodami, ko griebtis.


„Vaje, visus pinigus iš kortelės sąskaitos paėmė!“ – verkė viena moteris, pati padariusi paslaugą vagišiams – užrašiusi PIN kodą kitoje kortelės pusėje…


Kuo sparčiau į mūsų gyvenimą veržiasi šiuolaikinės bankininkystės technologijos, tuo aktyviau ir sumaniau darbuojasi profesionalūs mokėjimo kortelių vagys. Net ir pradedančiajam vagišiui nėra sudėtinga sužinoti PIN kodą atsistojus eilėje prie bankomato ir žvalgantis į priekyje stovintį banko klientą. Tada tereikia nugvelbti banko kortelę.

REKLAMA


Tačiau dažniausiai net stovėti eilėje neprireikia – PIN kodą sukčiui išduodame mes patys. Jį norisi kur nors užsirašyti, nes šiais technologijų laikais, kai žmogus ne tik turi keletą banko kortelių, bet ir privalo atsiminti telefono, kompiuterio ir kitus slaptažodžius, PIN kodą galima paprasčiausiai pamiršti ar supainioti.


Bankų darbuotojai pataria niekada niekur (ant piniginės, asmens dokumento įdėklo ir pan.) nerašyti PIN kodo – tiesiog jį įsiminti. Derėtų sugalvoti lengvai įsimenamą kodą, kuris ką nors reikštų to žmogaus gyvenime, pavyzdžiui, studijų baigimo metus ar santuokos datą. Jokiu būdu nepatariama kaip kodo pasirinkti skaičių 1234 ar savo gimimo metų.


Naudokitės bankomatu banko patalpoje


Į kokius dalykus reikėtų atkreipti dėmesį, norint saugiai pasiimti pinigų iš bankomato? Saugiausia tai daryti iš bankomatų, kurie įrengti ne gatvėje, o uždarose bankų ar jų padalinių patalpose. Jeigu banko šalia nėra, pasistenkite pasiimti pinigų šviesiuoju paros metu, o prieš naudodamiesi bankomatu apsidairykite, ar arti nematyti įtartinų asmenų.


Jeigu banko kortelė sunkiai lenda į bankomatą, girdėti įtartinų garsų, juo geriau nesinaudoti. Prieš įvesdami PIN kodą, greta stovinčių smalsuolių mandagiai paprašykite pasitraukti tolėliau. Jeigu bankomatas netyčia „prarijo“ jūsų kortelę, jokiu būdu neprašykite pagalbos šalia esančių nepažįstamų žmonių – skambinkite į savo banką. Pametus mokėjimo kortelę ar jos PIN kodą pasakius kitam žmogui, taip pat nedelsiant reikėtų kreiptis į banką ir prašyti, kad užblokuotų jūsų kortelės sąskaitą.



Venkite įtartinų prekybos vietų


Užsienyje, net ir mažiau išsivysčiusiose šalyje, daugelyje prekybos vietų galima atsiskaityti mokėjimo kortele. Pasak bankų atstovų, vykstant į užsienio valstybes patariama turėti ne tik banko kortelę, bet ir grynųjų pinigų. Niekada neatsiskaitykite kortele įtartinos reputacijos prekybos vietose.
Prieš vykdami į užsienį, užsirašykite ir visada turėkite trumpąjį banko telefono numerį. Būdami svečiose šalyse, naudokitės patikimų ir žinomų bankų bankomatais.


Naudodamiesi mokėjimo kortele svetur, būkite atidesni ir budresni nei įprastai. Mokėdami už prekes ar paslaugas, ją nuolat stebėkite. Neišleiskite banko kortelės iš savo akiračio, juolab niekada neduokite jos nepažįstamam žmogui, kad ir ką jis sakytų, aiškintų ar įrodinėtų.


Saugokitės prekybininkų ar paslaugų teikėjų, kurie nori paimti jūsų banko kortelę ir nusinešti prie atsiskaitymo terminalo, kai jo nėra šalia. Prašykite skaitytuvą atnešti prie jūsų, kad galėtumėte įvesti PIN kodą.


Dar keli patarimai


• Specialistai pataria nelaikyti visų savo santaupų mokėjimo kortelės sąskaitoje.
• Saugokite savo banko kortelę kaip pasą ar kitus svarbius dokumentus. Laikykite kortelę saugioje vietoje, geriausia – piniginėje, o ją – vidinėje švarko, striukės, tik ne užpakalinėje kelnių kišenėje, mat iš jos galima lengvai pasisavinti kortelę.
• Dailiosios lyties atstovėms derėtų pasirūpinti, kad piniginė rankinėje nebūtų matoma ir lengvai pasiekiama. Rankinė turėtų būti sandariai užsegta.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)