Norvegai linki lietuviams labiau pasitikėti savimi

Norvegai linki lietuviams labiau pasitikėti savimi


Norvegija, kaip ir kitos Skandinavijos šalys, dažnai minima kaip siektinas gyvenimo kokybės ir gerovės valstybės pavyzdys. Lietuvoje investuojantys Norvegijos verslininkai pabrėžia - Lietuva jau dabar yra pasiekusi labai daug. Tereikia daugiau pasitikėti savimi, būti pozityvesniais ir labiau rūpintis vieni kitais.


Norėdami prisidėti prie Lietuvos Nepriklausomybės Atgavimo 100 metų jubiliejaus šventimo, Norvegijos - Lietuvos prekybos rūmai inicijavo ir atliko tyrimą „Už ką Lietuvos žmonės myli Lietuvą?“.


„Prieš ketverius metus Norvegija minėjo savo nepriklausomybės 200 metų jubiliejų ir nusprendė išsiaiškinti, už ką norvegai myli savo šalį. Pagalvojome, kad analogiško tyrimo atlikimas Lietuvoje galėtų tapti puikia dovana šaliai nepriklausomybės šimtmečio proga. Esame tikri, kad Lietuva turi daug kuo didžiuotis“, — apie kilusią idėją pasakojo Stein Ove Sektnan, Norvegijos - Lietuvos prekybos rūmų valdybos pirmininkas.

REKLAMA


Tyrimas parodė, kad Lietuvos gyventojai savo šalį myli besąlygiškai. Daugelis svarbiausia meilės priežastimi įvardina tai, kad Lietuva yra gimtinė, kurioje jie užaugo. Kalbėdami apie konkrečias priežastis, lietuviai išskiria galimybę laisvai keliauti po pasaulį, šalies kompaktiškumą, spartų internetą. Abi tautas vienija meilė savo šalių gamtai. Lyginant abiejų šalių dešimtukus, pastebimas norvegų dėmesys socialinei gerovei, o lietuvių dėmesys technologijoms, kalbai bei tradicijoms.


„Lietuvoje gyvenu jau penktus metus ir esu visiškai ją įsimylėjęs“, — sakė Stein Ove Sektnan. „Tai, ką lietuviai įvardino kaip priežastis mylėti savo šalį yra puikus atsakas, galvojantiems, kad kur nors kitur yra geriau. Lietuva jau yra pasiekusi labai daug, o dirbdami kartu galime pasiekti dar daugiau.”


„Tik Lietuvai atgavus nepriklausomybę turėjau progą penkerius metus studijuoti Norvegijoje, išmokti kalbą, gerai susipažinti su norvegų kultūra. Iš jų tikrai galima pasimokyti teigiamo požiūrio į save ir savo šalį, tikėjimo savo jėgomis ir ateitimi. Verslo partneriai dažnai pastebi, kad esame darbštūs, išsilavinę, bet mums reikėtų labiau pasitikėti savimi“, — apie norvegų linkėjimus lietuviams kalbėjo Dalius Kaveckas, Norvegijos - Lietuvos prekybos rūmų valdybos narys.

REKLAMA


Šiandien Norvegija unikaliai švenčia savo Konstitucijos dienos 204 metų sukaktį. Visi Norvegijos vaikai žygiuoja savo gimtojo miesto gatvėmis, o juos, t.y. ateinančią naują kartą, sveikindami pasitinka jų šeima ir draugai. Šioje šalyje tai laikoma viena didžiausių švenčių. Šią dieną Norvegijoje žmonės sveikina vieni kitus žodžiais „gratulerer med dagen“, reiškiančiais „sveikinu su gimimo diena“.


1814 m. gegužės 17 d. paskelbta Norvegijos Konstitucija buvo vos trečioji Europoje bei ketvirtoji pasaulyje, sekusi po JAV, Abiejų Tautų Respublikos ir Prancūzijos konstitucijų. Norvegijos Konstitucijos diena aktyviai švenčiama ir Norvegijos bendruomenės Lietuvoje, kuomet žygiuojama senamiesčiu bei šiek tiek po 14 val. Rotušės aikštėje giedamas šalies himnas.


Norvegai linki lietuviams labiau pasitikėti savimi

Šaltinis: Kantar TNS, 2018


Norvegai linki lietuviams labiau pasitikėti savimi

Šaltinis: Infact Norge, 2014


Apie tyrimą:
Tyrimas buvo atiktas įmonės Kantar TNS 2018 m. kovo mėnesį. Tikslinė grupė 18-74 Lietuvos gyventojai. Tyrimo metu buvo apklausti 1046 gyventojai. Apklausa buvo atliekama internetu ir telefonu. Tyrimas buvo atliekamas dviem etapais. Pirmajame etape buvo atlikta tiriamojo pobūdžio apklausa internetu, sunkiau pasiekiamų grupių apklausa bei sudarytas galutinis atsakymų variantų sąrašas. Antrajame pagrindiniame etape buvo atlikta reprezentatyvi mišraus dizaino apklausa internetu ir telefonu.


Tyrimo remėjai: „Girteka Logistics“, „Kitron“, „Inova Baltic“, „Trygg Nosted Mechanika“, „Lido Marine“, „Scandinavian Accounting and Logistics“, „Superoffice“, „Schage Real Estate“, DNV GL, „Magnusson“, „Metal Production“, „Jotron“, „Luminor“, Paulius Samoška, Bjønar Lund, Stein Ove Sektnan, Freyer Holding AS, „Orkla Foods Lietuva“, „Vadasiga“, COBALT.

Apie Norvegijos Lietuvos prekybos rūmus:

Norvegijos Lietuvos prekybos rūmai buvo įsteigti 2009 m. kovo mėn. 6 d. Norvegijos verslininkų, aktyviai veikiančių Lietuvoje. Pagrindinis prekybos rūmų tikslas yra skatinti ir plėtoti Norvegijos ir Lietuvos verslo bendradarbiavimą. Šiuo metu prekybos rūmai vienija apie 120 narių – verslo įmonių.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>