Dovanų metas: kaip išsirinkti gerą keptuvę?

Dovanų metas: kaip išsirinkti gerą keptuvę?

Visoms keptuvėms galioja viena svarbi taisyklė – įkaitusios keptuvės negalima staigiai atšaldyti.


Išsirinkti kokybišką keptuvę – nelengvas darbas, o dar sudėtingiau ją tinkamai prižiūrėti. Ar yra amžinų keptuvių? Ir į ką turėtume atkreipti dėmesį rinkdamiesi naują keptuvę savo virtuvei? Kai tokia didžiulė pasiūla, nuspręsti sunku.


Dalia VALENTIENĖ


Prie keptuvių lentynos


Keptuvės kokybė priklauso nuo daugybės dalykų: nuo to, iš kokios medžiagos ji pagaminta, sienelių ir dugno storio, apsauginės dangos, formos. Jeigu keptuvės dugno ir sienelių storis yra ne mažesnis negu 4 mm (geriausia – 7 mm), galima būti tikriems, kad keptuvė ant viryklės kais tolygiai, nesideformuos, vadinasi, galėsite ją naudoti ilgiau.


* Blynams kepti puikiai tiks aliuminio keptuvės, dengtos teflono sluoksniu. Jose iškeps ir puiki kiaušinienė. Šių keptuvių sienelės žemos, troškinių jose nepavyks pagaminti. Jų trūkumas tas, kad labai greitai deformuojasi ir maistas imamas kepti netolygiai.


* Nerūdijančiojo plieno keptuvės įkaista lėčiau, bet ilgiau išlaiko šilumą. Jos pagamintos iš metalo, kuris nereaguoja su maistu, todėl maistas neįgauna neigiamų savybių. Šių keptuvių neima rūdys, jos yra labai tvirtos, patvarios, sunkiai deformuojasi. Nusprendus pirkti tokią keptuvę, specialistai pataria atkreipti dėmesį į vieną žymenį. Ant aukštos kokybės mediciniškai švaraus plieno keptuvių nurodyti skaičiai 18/10 reiškia sveikatai nekenksmingą chromo ir nikelio santykį.

REKLAMA


* Ketaus keptuvės – sunkios, jose šiluma pasiskirsto tolygiai. Labai atsparios deformacijai, todėl jas galima naudoti visą gyvenimą. Tokios keptuvės labai mėgstamos kulinarų, tačiau parduotuvėse daug jų nerasite. Prie ketaus keptuvių kepamas maistas neprilimpa ir nepridega. Produktams vartyti ir maišyti galima naudoti metalinius įrankius. Tokios keptuvės gana lengvai prižiūrimos, tausoja energiją, nes įkaitusios gana ilgai išlieka karštos, todėl gaminant maistą viryklę galima išjungti šiek tiek anksčiau, puikiai tinka produktams, kuriuos reikia ilgai kepti, pavyzdžiui, mėsai. Beje, sakoma, kad ketaus keptuvėje paruoštas maistas yra skanesnis. Trūkumas – gali atsirasti rūdžių.


* Akmens masės keptuvės atsparios brėžiams, lengvai prižiūrimos, patvarios, sunkiai deformuojasi. Pranašumai – lengvesnės, nesvyla.


* Titano keramikos keptuvės taip pat atsparios brėžiams, lengvai prižiūrimos, sunkiai deformuojasi, jas galima naudoti ne vienus metus. Šios keptuvės yra padengtos grūdintuoju aliuminio ir ketaus liejiniu. Prie šių keptuvių dugno nelimpa ir nesvyla maistas. Keraminės keptuvės tinka alergiškiems žmonėms, nekeičia patiekalų skonio. Tokioms keptuvėms kenkia tik vienas dalykas – staigi temperatūros kaita. Taigi ką tik nukeltos nuo ugnies titano keramikos keptuvės negalima statyti ant šalto paviršiaus ar plauti šaltu vandeniu, taip pat nerekomenduojama į įkaitusią tokią keptuvę dėti produktų tiesiai iš šaldytuvo.

REKLAMA


* Platinos keptuvės yra labai atsparios brėžiams. Šios keptuvės pagamintos iš vientiso metalo gabalo – aliuminio – ir padengtos patvarumą užtikrinančia platinos danga. Jų paviršius – ypač kietas, tvirtas ir labai lengvai valomas.


Dovanų metas: kaip išsirinkti gerą keptuvę?


Kaip tinkamai prižiūrėti?


Specialistai atkreipia dėmesį, kad visoms keptuvėms galioja viena labai svarbi taisyklė. Įkaitusios keptuvės negalima staigiai atšaldyti, pavyzdžiui, baigus kepti, iš karto pakišti po drungnu vandeniu, kad išplautumėte. Keptuvės bijo staigių temperatūros pokyčių ir po tokios „procedūros“ jose kepamas maistas dažniausiai ima lipti ir svilti.


Kita svarbi taisyklė – kepant dera naudoti tik medinius ar plastikinius virtuvės įrankius, kurie nebraižo ir nepažeidžia keptuvių paviršiaus. Švelnias priemones naudokite ir keptuvėms valyti – jokių vielinių kempinėlių ar paviršių galinčių subraižyti miltelių.


Ketaus keptuvę reikia prižiūrėti šiek tiek kitaip nei lengvo lydinio. Šios keptuvės niekuomet neplaukite indaplovėje – užteks ją paprasčiausiai išvalyti sausu ar drėgnu skudurėliu, jei reikia, nusausintą vidinę dalį ištepkite aliejumi. Jei keptuvę visgi plovėte su indų valikliu, tuomet ją gerai išskalaukite ir nusausinkite – niekada nepalikite drėgnos.


Prieš pradėdami naudoti naują keptuvę gerai išplaukite ir sausai iššluostykite. Paskui ištepkite jos vidinę dalį nestoru sluoksniu riebalų. Tam puikiai tiks aliejus ar kiti maistiniai riebalai. Tada indą praskalaukite vandeniu ir išdžiovinkite.


Niekada nepalikite tuščios keptuvės ant ugnies, nes per didelė kaitra gali pažeisti apsauginę dangą. Maistą kepkite ant nedidelės ugnies. Jeigu reikia stipresnės kaitros, keptuvę kaitinkite tik keletą minučių.


Dovanų metas: kaip išsirinkti gerą keptuvę?


Ar teflonas kenkia sveikatai?


Specialistai teigia, kad nepažeistais, tinkamai prižiūrimais paviršiais tefloninės keptuvės, kaip ir kiti indai, yra saugios naudoti ir sveikatai jokio pavojaus nekelia. Tačiau žinovai griebiasi už galvų matydami, kaip kartais žmonės netinkamai šias keptuves naudoja. Mat keptuvę perkaitinus, netinkamai plaunant ar subraižius žmogaus organizmas nuodijamas pavojingais chemikalais.


Kad ir kaip gaila sumokėtų pinigų, visuomenės sveikatos specialistų teigimu, subraižytas teflonines keptuves reikėtų tuoj pat išmesti, nes jos tapo pavojingos. Nors daugelis šeimininkių tai žino, ar iš tiesų išmeta keptuvę, atsiradus vos vienam brėžiui?


Beje, specialistai įspėja nepirkti tefloninių keptuvių turguose, nes ten gali būti parduodamos prekiautojų kur nors nelegaliai pigiau įsigytos keptuvės, turinčios kokių nors defektų. Pavyzdžiui, gali būti plonesnė ir jautresnė, nei reikalaujama, jų danga.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)