Skalbimo elementorius: žinios, kurios pasimiršta

Skalbimo elementorius: žinios, kurios pasimiršta

Patogiau naudoti skystas skalbimo priemones – jos greičiau tirpsta ir pasiskirsto vandenyje.


Šiandien turbūt vargiai rastume namus, kuriuose nebūtų didžiosios pagalbininkės – automatinės skalbimo mašinos. Tačiau svarbu ne tik skalbyklių modeliai, dydžiai ir išmanumas, o tai, kaip ir kokiomis priemonėmis skalbti.


Išskalbti per pusvalandį neįmanoma!


Pasak vienos skalbimo bei valymo paslaugas teikiančios įmonės vadovės Rimos Kairiūnienės, iš tiesų skalbimo kokybė didžia dalimi priklauso ne nuo skalbimo priemonės, o nuo tinkamos vandens temperatūros ir skalbimo trukmės. „Anoks skalbimas, kai vanduo sušyla vos iki 30 laipsnių ir skalbiama tik 30–40 minučių ir dar milteliais, kurie pirmiausia turi gerai ištirpti. Tad vien šis procesas trunka apie 15 minučių. Atminkite, geriau dėti mažiau miltelių, bet ilgiau skalbti – kad skalbiniai atmirktų. Tuomet švariau išsiskalbia. Juk ne veltui anksčiau skalbėjos ilgai mirkydavo, užtat be vargo išskalbdavo“, – sako R. Kairiūnienė.


Todėl patogiau naudoti skystas skalbimo priemones. Jos greičiau tirpsta ir pasiskirsto vandenyje. O jeigu ant palaidinės ar marškinėlių „vaiposi“ ryški dėmė, prieš dėdami drabužį į skalbyklę, užpilkite ant jos šiek tiek tos pačios skystos skalbimo priemonės ir palikite 10 minučių. Be to, skystos skalbimo priemonės geriau išsiskalauja, mažiau dirgina odą ir kvėpavimo takus.

REKLAMA


Skalbimo kapsulės


Šiandien itin populiari skalbimo priemonė – kapsulės. Kuo jos ypatingos? R. Kairiūnienė tikina, esą ši skalbimo priemonė tiesiog labai patogi. Pakanka įmesti į skalbimo mašinos būgną 1–2 kapsules (nelygu, kiek nešvarūs skalbiniai) ir palikti skalbtis.


Kapsulės gerai ištirpsta vandenyje ir nepalieka ant audinio skalbimo žymių. Be to, tokią skalbimo priemonę patogu dozuoti. Kapsulėje skalbimo priemonės yra tiek, kiek reikia – ne per daug ir ne per mažai.


Skalbiklio tiek, kiek nurodyta


Atminkite, jog didesnis skalbimo miltelių ar skysčio kiekis tikrai negarantuoja švaresnių skalbinių. Todėl skalbimo priemonės naudokite tokį kiekį, koks nurodytas ant pakuotės. Jei įpilsite (ar įbersite) skalbiklio ar miltelių per daug, vanduo pernelyg putos, o jei per mažai – drabužiai liks nešvarūs. Geriau prieš dedant į skalbyklę skalbinius pamirkyti vandenyje su actu, arba šiek tiek acto užpilti tiesiai ant dėmių. Po to išskalauti ir dėti skalbti.

REKLAMA


Skalbimo trukmė


Labai svarbu parinkti tinkamą (priklausomai nuo skalbiamų drabužių pluošto) skalbimo temperatūrą. Švariau drabužiai išskalbiami aukštesnėje temperatūroje. Skalbimo procesas turėtų trukti apie pusvalandį.


Kita funkcija – du (po 30–40 min.) skalavimai. Po to, be abejo, gręžimas ir galbūt džiovinimas (nelygu, kokia skalbyklė). Taigi matematika paprasta – elementarus skalbimas trunka apie pusantros valandos.


Skalbimo elementorius: žinios, kurios pasimiršta

Svarbu ne tik skalbyklių modeliai, dydžiai ir išmanumas, o tai, kaip ir kokiomis priemonėmis skalbti.


Skalbiklių būna įvairių


Skalbikliai skiriasi ne tik konsistencija, bet ir sudėtimi. Yra cheminių, ekologiškų, antialerginių skalbiklių. Kokius rinktis: skystus ar birius? Birūs labiau dirgina odą ir kvėpavimo takus. Be to, rinkdamiesi skalbimo miltelius, atidžiai perskaitykite jų sudėtį. Saugesni tie, kurių sudėtyje mažiau putojimą sukeliančių medžiagų ir kvapų. Alergologai pataria naudoti lietuviškas skalbimo priemones, kuriose nėra chloro, pavyzdžiui, muilo lakštelius. O vaikų drabužėlius ir patalynę ragina skalbti skalbimo muilu, kuriame nėra alergiją sukeliančių medžiagų ir cheminių priedų.


Antialerginių skalbiklių sudėtis tik šiek tiek skiriasi nuo įprastų cheminių skalbimo priemonių. Antialerginiai skalbikliai – bekvapiai ir juose nėra natrio sulfato. Pastarasis ingredientas skalbimui įtakos neturi, tik padidina pakuotės kiekį. Įprastinėse paprastų miltelių pakuotėse leistina natrio sulfato norma – 5–15 proc. Tačiau kiek šios medžiagos yra iš tiesų, gamintojo sąžinės reikalas. Tuo tarpu ekologiškų skalbiklių pagrindas – soda arba kokosų, palmių ar muilo riešutų ekstraktas.


Ar būtinas minkštiklis?


Nenaudojant minkštiklio, išskalbti drabužiai būna kietoki (be abejo, dėl to gali būti kaltas ir kalkėtas vanduo). Kodėl? Skalbimo priemonės – šarminis produktas, o minkštiklis – rūgštinis, todėl neutralizuoja skalbiklio likučius, audinį suminkština ir šiek tiek pakvepina. Jei kvapai erzina, rinkitės bekvapį minkštiklį. Beje, minkštiklį gali atstoti baltasis maistinis actas. Be to, minkštiklis paryškina audinio spalvą.


Skalbyklės neperkraukite


Neberkite miltelių per daug – teks daugiau kartų skalauti. Pasirinkite tinkamą temperatūrą – sutaupysite elektros. Skalbyklės instrukcijoje nurodoma, kiek joje telpa sausų skalbinių. Įprastai – 3 ar 5 kilogramai. Skalbyklės apkrova lemia skalbinių judėjimą būgne, o tai turi įtakos skalbimo kokybei. Jei drabužių prikrausite per daug, jie prastai išsiskalbs, blogai išsiskalaus ir bus susiglamžę. Tad, užuot „supresavę“ tuos, tarkime, 5 leistinus kilogramus, geriau dėkite šiek tiek mažiau.



Štai keletas pavyzdžių, kiek sveria vienas ar kitas gaminys. Pagalvės užvalkalas – apie 200 g, kilpinis (vidutinio dydžio) rankšluostis – apie 350 g, dvigulė paklodė – apie 400 g, antklodės užvalkalas – 700 g.


Skalbimo režimas


Skalbimo režimą rinkitės tokį, koks nurodytas drabužio etiketėje. Jeigu etiketės nėra, atsižvelkite į audinį. Baltus medvilninius gaminius (jei sudėtyje nėra kito pluošto!) galima virinti. Spalvotos medvilnės gaminius rekomenduojama skalbti iki 60 oC temperatūros vandenyje. Medvilninius drabužius skalbkite išverstus į blogąją pusę – ilgiau išlaikys spalvą. Vilnonius ir šilkinius gaminius skalbkite ne aukštesnėje nei 30 oC temperatūroje.


Nepamirškite nustatyti specialaus režimo, skalbkite šiems audiniams skirtomis specialiomis skalbimo priemonėmis. Gaminiai iš viskozės skalbiami 30–40 oC temperatūros vandenyje. Lino gaminius rekomenduojama skalbti rankomis 30 oC temperatūros vandenyje. Aukštesnės temperatūros vandenyje audinys gali susitraukti.

Jei skalbiate rankomis


Nenaudokite skalbimo priemonių, skirtų automatinėms skalbyklėms – jos ypač dirgina ir sausina rankų odą. Pirmiausia pripilkite į dubenį šilto vandens, suberkite rekomenduojamą kiekį skalbimo miltelių, palaukite, kol jie ištirps, ir tik tuomet pamerkite skalbinius. Skalbiniai turi būti tolygiai apsemti. Kurį laiką pamirkytus skalbinius kruopščiai išskalaukite.


Skalbdami vilnonius gaminius, jų niekada netrinkite – susivels. Vilnos ir šilko gaminius skalbkite ir skalaukite vienodos temperatūros vandenyje. Atminkite, jog vilnonių, šilkinių, taip pat drabužių iš viskozės negalima stipriai gręžti. Pakanka švelniai nuspausti vandenį, po to susukti drabužį į rankšluostį ir lengvai paspausti. Džiovinti ne pakabintą, o patiestą ant sauso rankšluosčio.

REKLAMA


Skalbimo atmintinė

* Jei drabužis ar staltiesė ištepti dėmėmis, pirmiausia jas „nukenksminkite“. Pavyzdžiui, riebalų dėmes puikiai šalina, muilas ar bespalvis indų ploviklis, raudonojo vyno – rūgštis ir pan.
* Neperkraukite skalbyklės būgno. Geriau puse kilogramo mažiau negu per daug. Nekraukite į skalbyklę sulankstytų skalbinių – blogiau išsiskalbs.
* Dažniau alergizuoja skalbimo priemonės (minkštiklis – taip pat), kurių sudėtyje daug priedų ir kvapų.
* Skalbimo miltelių šiukštu nepilkite tiesiai į skalbyklės būgną. Jeigu naudojate skalbimo kapsules, būtinai perskaitykite informaciją, kiek jų naudoti. Skysti skalbikliai ypač tinkami, kai skalbiama trumpai ir žemoje temperatūroje.
* Užuot naudoję vandens minkštiklį, verčiau bent kartą per mėnesį tiesiog įberkite į tuščią skalbyklės būgną 100 g citrinų rūgšties ir pasirinkite skalbimo režimą su aukščiausia temperatūra. Tokia procedūra puikiai išvalys visas kalkes. Beje, visų skalbimo miltelių sudėtyje jau yra vandens minkštiklio.


Parengta pagal žurnalą „Savaitė“







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)