Dviratis – pirkinys, kuriam reikia gerai pasiruošti

Dviratis – pirkinys, kuriam reikia gerai pasiruošti

Dviratis – vis populiarėjanti transporto priemonė ir Lietuvoje. „Eltos“ nuotrauka


Ketinate pirkti dviratį? Pirmiausia turite užduoti sau tris klausimus: kokiomis vietovėmis planuojate važinėti, ar dažnai ir toli ketinate minti dviračio pedalus ir kiek pinigų galite išleisti norimam dviračiui? Tuomet, vadovaudamiesi atsakymais, galėsite priimti galutinį sprendimą.


Kur važinėsite?


Jeigu į klausimą, kokiomis vietovėmis planuojate važinėti dviračiu, atsakėte „visur“, vadinasi, esate pradedantysis. Nes nuo važiavimo vietos priklauso labai svarbus dalykas – dviračio rėmo geometrija. Yra keturių tipų dviračių: kalnų, plento, miesto ir hibridinių (universalių). Taip pat yra tarpinių variantų, kurie atitinka poreikius tų žmonių, kurie jau žino, ko nori. Tai „fitnesai“, turistiniai, kroso dviračiai ir t. t. Taip pat nedera pamiršti specialios paskirties dviračių: treko, greitojo leidimosi, BMX (triukų) ir kt.


* Kalnų dviratis skirtas važiuoti miško takeliais, neasfaltuotais, sunkiai išvažiuojamais keliais, kalvotomis vietovėmis. Pavarų gausa leis nuo kalno važiuoti dideliu greičiu, o į kalną – lėtai, bet neįdedant per daug pastangų. Toks dviratis turi plačias padangas su giliu raštu, todėl bus lėtas asfaltuotame kelyje ar takelyje, bet patogus ir greitas sunkiai išvažiuojamoje vietovėje dėl priekinės ir / arba galinės amortizuojamosios šakės. Yra kelių tipų kalnų dviračiams skirtų ratų: 26, 27,5 ir 29 colių (colis – 2,54 cm; dažnai nurodomi būtent coliai). Kuo didesnis žmogaus ūgis, tuo didesnius reikėtų rinktis ratus.

REKLAMA


* Plento dviratis skirtas važinėti asfaltuotais keliais. Jis turi didelius – 28 colių – ratus su plonomis padangomis ir tokią pavarų sistemą, kuri leis jums pasiekti didelį greitį lygiu keliu, todėl juo galėsite nuvažiuoti didelius atstumus. Tačiau pasigesite patogumo – rėmo konstrukcija yra tokia, kad būtų kuo mažesnis vėjo pasipriešinimas. Tai yra ir treniruočių dviratis.


* Miesto dviratis – populiariausias pasaulyje. Jis yra patogiausias (vairas lenktas, kad būtų lengviau pasiekti, sėdėsena stati, dideli – 28 colių – ratai ir plonos padangos), sukurtas lengvam iki 10 kilometrų važinėjimui. Dera atminti, kad jis nėra skirtas tolimoms kelionėms dėl savo rėmo geometrijos ir svorio.


* Hibridinis dviratis turi įvairių tipų dviračių gerųjų savybių. Jis tinkamas tiek miškui, tiek miestui, tiek kelionėms asfaltu. Tai universalus dviratis, turintis sustiprintus dvigubus ratus su plonomis padangomis, lengvą rėmą, daug pavarų, pasižymintis aerodinamine sėdėsena. Tai geriausias variantas neapsisprendžiantiems, kokį dviratį išsirinkti.

REKLAMA


* Turistinis dviratis labai panašus į hibridinį, tik yra skirtas ilgesnėms kelionėms. Daugelis esame matę, kaip tokiais dviračiais žmonės keliauja po Europą – su dideliais krepšiais ant bagažinės virš galinio rato ir dar kartais priekinio. Turistinis dviratis turi daugiau komponentų nei hibridinis (bagažinę, šviečiančias lempas, priekinio rato stebulėje įmontuotą generatorių ir kt.).


* „Fitnesas“ – populiarėjantis dviratis, plento ir hibridinio dviračių „mišinys“, skirtas važinėti mieste ar asfaltuotais dviračių takais. Dideli – 28 colių – ratai su nežymaus rašto plonomis padangomis leidžia lengvai riedėti. Toks dviratis pasižymi lengvumu ir aerodinamine sėdėsena – kad būtų lengviau numinti norimą atstumą.


Ar dažnai ketinate minti?


Išsirinkę dviračio tipą pagal naudojimo intensyvumą, pasirinkite, kokio lygio dviračio dalys ir komponentai jums bus tinkamiausi. Kuo rečiau juo naudositės, tuo paprastesnių komponentų reikės. Jeigu planuojate dviračiu važiuoti į darbą kiekvieną dieną, tuomet pirkite geresnes dalis turintį dviratį, nei ketindami važinėti tik savaitgaliais.


Paprastai gamintojai siūlo tris kiekvieno dviračio modelio variantus: pagamintus iš paprastų, vidutiniškos kokybės ir kokybiškų (brangių) dalių. Tad šiuo klausimu vertėtų pasitarti su dviračių parduotuvės konsultantu.


Kaip pasirinkti dviračio dydį?


Jeigu jau žinote, kokio dviračio norite, tereikia jį pasirinkti pagal ūgį. Dažniausiai dviračių gamintojai nurodo tokius dydžius: XS, S, M, L, XL, XXL. Tiesa, reikėtų žinoti, kad dėl konstrukcijos ir dizaino skirtumų kiekvienas gamintojas šioms raidėms priskiria skirtingą skaičių centimetrų.



Dviratis turi būti patogus, tad tik išbandę kelis variantus suprasite, kuris dydis skirtas būtent jums. Be to, dviračių parduotuvės konsultantas tikrai patars, kokį dydį jums reikėtų rinktis. Specialistai pataria nebandyti nuspręsti, koks dydis yra tinkamas, savarankiškai – nepatogi sėdėsena gali atsiliepti sveikatai.


Dviratis – pirkinys, kuriam reikia gerai pasiruošti

Vaikų dviračiai nėra sumažintos suaugusiųjų dviračių versijos.


Dviratis vaikui


Vaikų dviračiai nėra sumažintos suaugusiųjų dviračių versijos – jie pritaikyti prie vaikų anatomijos ypatumų. Vaikas ant dviračio turi sėdėti kuo stačiau, nes tik patogi ir kuo statesnė sėdėsena padės jam tinkamai valdyti dviratį ir saugiai važiuoti. Todėl patariama vaikui pirkti dviratį tokio gamintojo, kuris gamina specialios geometrijos dviračius vaikams.


Renkant tinkamo dydžio dviratį vaikui svarbu, kad jis tvirtai stovėtų ant žemės, o tarpukojis siektų sėdynę. Taip vaikas jausis saugus. Patariama sėdynės aukštį didinti tik tada, kai vaikas jau pramoksta važiuoti.


Dėl didesnio vaikų saugumo gamintojai į dviračius įmontuoja ne vieno tipo stabdžius. Rankiniai ir kojiniai dviračio stabdžiai skirti tam, kad vaikas tobulintų savo įgūdžius ir esant reikalui galėtų sustoti greitai bei saugiai tuo būdu, kuris jam patogesnis.


Vyresni nei 5 metų vaikai geba labiau koordinuoti kojų judesius, todėl gali valdyti tris pavaras. Neverta skubėti pirkti daugiau pavarų turinčio dviračio, nes tai gali sutrikdyti vaiką ir kuriam laikui atgrasyti nuo šios transporto priemonės. Septynmečiai vaikai jau gali valdyti 7 pavaras turinčius dviračius.


Daugelis suaugusiųjų įsivaizduoja, jog apsauginiai dviračio ratukai skirti vaiko saugumui ir patogumui. Tačiau jie gali sutrikdyti tolesnį vaiko gebėjimų vystymąsi: gali atsirasti psichologinė baimė važiuoti be ratukų, pakisti laikysena, nes su apsauginiais ratukais važiuojantis vaikas dažniausiai būna pakrypęs į kurią nors pusę. Todėl siūloma vaikui pradėti važinėti vadinamuoju balansiniu dviratuku (be pedalų).


Orientacinis dviračio ratų dydis pagal vaiko ūgį
* 12 colių – nuo 96 cm
* 16 colių – nuo 101 cm
* 18 colių – nuo 107 cm
* 20 colių – nuo 122 cm
* 24 coliai – nuo 135 cm


Kur pirkti dviratį?


Visi norime garantijos, kad dviratis nesulūš vos tik nusipirktas ar po vienerių metų. Todėl patariama pirkti dviratį specializuotoje parduotuvėje. Gausite ne tik garantiją rėmui, bet ir detalėms; kai kurios dviračių parduotuvės teikia garantinio remonto paslaugas.
Be to, parduotuvių meistrai atiduoda klientams jau paruoštus važiuoti dviračius – tiesiog imi ir važiuoji.

REKLAMA


Dviračius galima pirkti ir prekybos centruose, tačiau jie – ganėtinai pigūs ir itin prasti, dauguma sugenda dar tą patį sezoną.


Pagal Kelių eismo taisykles


Dviračiai privalo būti su tvarkingais stabdžiais ir turėti garso signalą. Dviračio gale turi būti raudonas šviesos atšvaitas, iš abiejų šonų – oranžiniai šviesos atšvaitai arba kiti šviesą atspindintys elementai, pritvirtinti prie ratų stipinų.


Važiuojant keliu tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui, dviračio priekyje turi degti baltos šviesos žibintas, o dviračio gale – raudonos šviesos žibintas, dviračio vairuotojas privalo dėvėti šviesą atspindinčią liemenę arba būti prie drabužių kitiems eismo dalyviams matomoje vietoje prisisegęs šviesą atspindinčius elementus.


Dviračio vairuotojai (keleiviai) iki 18 metų, važiuodami (vežami) keliu, privalo būti užsidėję ir užsisegę dviratininko šalmą. Kitiems vyresniems kaip 18 metų asmenims, dviračiu važiuojantiems keliu, rekomenduojama būti užsidėjus ir užsisegus dviratininko šalmą.

Parengta pagal žurnalą „Savaitė“








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)