Kaip pasirinkti laikrodį? Klausimas ne iš lengvųjų

Kaip pasirinkti laikrodį? Klausimas ne iš lengvųjų


Laikrodis ilgą laiką buvo prabangos prekė, perduodama iš kartos į kartą kaip didžiausia šeimos relikvija. Pastaruoju metu šis aksesuaras tapo būtinu stiliaus akcentu – jų dažnas turime bent po kelis, deriname prie aprangos, renkamės pagal nuotaiką, o dėl prieinamos kainos rankiniai laikrodžiai tapo dar ir viena maloniausių bei itin praktiškų dovanų. Kaip pasirinkti laikrodį?


Pagal poreikius


Kai renkatės laikrodį, visų pirma pagalvokite apie jo paskirtį: ar bus segimas kasdien, ar skirtas sportui, o gal laisvalaikiui?


„Jei laikrodis skirtas sportui, svarbi yra sporto šaka. Sakykime, vieni laikrodžiai yra skirti bėgikams, kiti – alpinistams. Alpinistams svarbu temperatūra, aukštis, orų prognozė, bėgikams – širdies ritmas, sudegintos kalorijos, nuotolių įveikimo laikas, – dėsto UAB „Mados Guru“ direktorius Aurimas Levickas. – Dar kiti laikrodžiai skirti žvejams. Jiems svarbu atmosferos slėgis, mėnulio fazės, žuvų kibimo prognozė ir pan. Jeigu su laikrodžiu bus maudomasi, svarbus ir jo atsparumas vandeniui.“


Laisvalaikiui pirkėjai dažniau renkasi laikrodį pagal asmeninį skonį, darbui – klasikinio stiliaus. Ant smulkaus riešo visada geriau atrodys smulkus, minimalistinio dizaino laikrodis, o ant didelio riešo, atvirkščiai, geriausiai atrodytų laikrodis masyviu ciferblatu.

REKLAMA


„Rinkdamiesi laikrodį atsižvelkite į prekių ženklą ir jo stilių, taip pat reikėtų pasirinkti sau tinkančią formą. Be to, būtų gerai žinoti, kokiu principu veikiančio laikrodžio jūs norite ir kokios papildomos funkcijos jums reikalingos, – pabrėžia pašnekovas. – Klasikiniai ar laisvalaikio stiliaus laikrodžiai dažnai turi mažiau funkcijų, todėl čia užtenka pasirinkti dirželio tipą. Dažniausiai renkamasi iš odinių ir metalinių dirželių, retesniais atvejais – iš plastikinių, guminių ar keraminių. Dažniausios ciferblatų formos – apskrita, ovali, kvadratinė, stačiakampė.“


Geriausia turėti bent po vieną kiekvienos kategorijos laikrodį, t. y. klasikinį, laisvalaikio ir sportinį. Beje, kai kurie pirkėjai renkasi laikrodžius ir pagal spalvą.

Mechaninis ar kvarcinis?


Mechaniniai laikrodžiai visame pasaulyje asocijuojasi su prestižu, kvarciniai pasižymi funkcionalumu, stiliumi bei išskirtinėmis naujovėmis.

REKLAMA


„Mechaniniai laikrodžiai veikia dėl energijos, sukauptos spiralėje. Pastaruoju metu dažniausiai gaminami mechaniniai automatiniai laikrodžiai. Jie gali būti įkraunami ne tik prisukant, bet ir nuo rankos judesio, – sako A. Levickas. – Kvarciniais laikrodžiais vadinami tie laikrodžiai, kuriuose, elementui tiekiant elektros srovę, esantis kvarcas vibruoja ir taip perduoda judesį laikrodžio mechanizmui. Šiuo metu daugiau kaip 90 proc. pasaulyje pagaminamų laikrodžių yra kvarciniai.“


Tiek mechaniniai, tiek kvarciniai laikrodžiai turi savo pranašumų ir trūkumų, todėl vienareikšmio atsakymo, kuris mechanizmas – geresnis, nėra.
„Mechaniniai laikrodžiai – sudėtingesni, lengviau pažeidžiami, ne tokie tikslūs, jiems reikia daugiau priežiūros. Tokius laikrodžius nuolat gali tekti, pavyzdžiui, sutepti ir sureguliuoti. Be to, jie kelis ar net keliolika kartų brangesni už kvarcinius. Kvarciniai laikrodžiai – paprastesni, pigesni ir tiksliau veikiantys, juos lengviau pataisyti, todėl kasdieniam naudojimui mes rekomenduojame rinktis būtent kvarcinius laikrodžius“, – teigia pašnekovas.

Renkamės korpusą


Laikrodžių korpusai dažniausiai gaminami iš nerūdijančiojo plieno, aliuminio, žalvario, plastiko, titano.
„Žalvaris – ganėtinai kokybiška medžiaga, bet nerūdijančiajam plienui nusileidžia savo patvarumu. Pagrindinis žalvario trūkumas – didelis svoris. Aliuminis – medžiaga, naudojama gaminant labai pigius laikrodžius. Pastarieji yra lengvi, bet ne itin ilgaamžiai“, – atskleidžia A. Levickas.



Plastikiniai laikrodžiai, pasak specialisto, būna arba labai brangūs, arba labai pigūs. Pavyzdžiui, kai kurie sportiniai laikrodžiai turi specialiai apdirbto plastiko korpusus, atsparius brėžiams ir smūgiams. O štai vaikiški laikrodžiai dažniausiai gaminami iš paprasto plastiko, todėl yra pigūs ir įperkami dažnam pirkėjui.
„Titaniniai korpusai – ganėtinai sunkūs, tačiau itin patvarūs ir ilgaamžiai, – sako A. Levickas. – Vis dėlto bene populiariausi yra korpusai iš nerūdijančiojo plieno. Tokie korpusai – patvarūs, atsparūs brėžiams, ilgaamžiai.“


Ištobulėjus laikrodžių pramonei jų korpusai yra dengiami specialia danga – kad būtų patvaresni, patraukliai atrodytų. Laikrodžiai gali būti auksuojami, sidabruojami, jiems suteikiama juoda ar kitokia spalva.


„Jeigu renkatės laikrodį, padengtą brangiuoju metalu, pavyzdžiui, auksu, svarbu atkreipti dėmesį į jo sluoksnio storį. Šis storis matuojamas mikronais. Rekomenduojame rinktis tokius laikrodžius, kurių dangos storis viršija 3 mikronus, nes priešingu atveju spalva greitai nusitrins“, – pataria A. Levickas.
Kokybiškų laikrodžių korpusams padengti dažniausiai naudojamos dviejų tipų technologijos – PVD (kelių sluoksnių purškimas vakuume) ir IPS/IPG (joninis plazminis padengimas). Šios technologijos, skirtingai nuo galvanizavimo, išsiskiria dideliu patvarumu.


Apsauginis stiklas


Laikrodžių korpusai gali būti dengiami įvairiais stikliukais. Atkreipkite dėmesį į svarbiausias jų ypatybes:
• vadinamasis safyro kristalas – atsparus smulkiems brėžiams, tačiau greičiau nei mineralinis stiklas skyla nuo stipraus koncentruoto smūgio, pavyzdžiui, į stalo kampą;
• mineralinis ar padidinto atsparumo mineralinis stiklas – mažiau atsparus brėžiams už safyro kristalą, bet truputį atsparesnis skilimui, nes dažnai būna storesnis;
• plastikas – menkai atsparus brėžiams, yra didesnė skilimo tikimybė, tiesa, jį galima poliruoti.
Kai kurių laikrodžių apsauginis stiklas būna sferinis (išgaubtas). Tokius laikrodžius reikėtų itin atidžiai saugoti, nes juos galima lengvai pažeisti.

REKLAMA


Apyrankė – pagal patogumą


Dažniausiai laikrodžių apyrankės gaminamos iš metalo, natūralios ar nenatūralios odos, kaučiuko / silikono, keramikos.


„Metalinės apyrankės – lengvai valomos, ilgaamžės, atsparios išoriniam poveikiui, tačiau sunkesnės nei kitos, šaltos. Odinės apyrankės – priešingai, lengvos, šiltos, minkštos, malonios liesti. Vis dėlto jos greičiau susidėvi, yra sunkiai valomos. Tokias apyrankes keisti reikėtų kas 1–3 metus, – teigia A. Levickas. – Ilgiau nei odinės, bet trumpiau nei metalinės jums tarnaus kaučiuko / silikono apyrankės.“


Keraminės apyrankės – lengvos, ilgaamžės, atsparios brėžiams. Vis dėlto jas privalu saugoti nuo stiprių smūgių, nes gali skilti.


Atsparūs aplinkos poveikiui


Pagal atsparumą vandeniui laikrodžiai žymimi dvejopai: „Water Resistant“ („Waterproof“) ir „Divers“. Svarbu žinoti, kad jei ant laikrodžio korpuso užrašyta „Water Resistant“ ar „Waterproof“, dar nereiškia, kad su šiuo laikrodžiu galima maudytis.
• Užrašas „Water Resistant 10M“ reiškia, kad laikrodis yra sertifikuotas kaip minimaliai atsparus drėgmei.
• Užrašas „Water Resistant 30M“ ar „Water Resistant 50M“ reiškia, kad su laikrodžiu galima plauti rankas, taip pat būti lauke per lietų ir 10 metrų nuo vandens telkinio, bet nedera maudytis.
• Užrašas „Water Resistant 100M“ reiškia, kad su laikrodžiu galima maudytis ir, jei laikrodis turi užsukamą karūnėlę, negiliai nardyti.
• „Water Resistant 200M“ reiškia, kad laikrodis yra sertifikuotas kaip hermetiškas, jį segint galima nardyti su akvalangu.


Giluminiam nardymui yra skirta atskira laikrodžių serija, žymima žodeliu „Divers“. Juos gamina specializuotos įmonės ir, žinoma, jie yra brangesni.


„Jeigu ketinate pirkti laikrodį ir su juo maudytis, geriau rinkitės viena pakopa atsparesnį, nei įprastai rekomenduojama. Pavyzdžiui, maudytis galima su 100M atsparumo lygio laikrodžiu, tad rinktis vertėtų 200M atsparumo lygio laikrodį, – pataria pašnekovas. – Plaukiojimui rinkitės tik tuos laikrodžius, kurių korpusas ir apyrankė yra iš nerūdijančiojo plieno ar plastiko. Nerekomenduojame maudytis su laikrodžiu, turinčiu odinį dirželį.“

REKLAMA


Jei jums svarbus laikrodžio atsparumas smūgiams, derėtų rinktis būtent smūgiams atsparius laikrodžius. Šia ypatybe dėl savo sudėtingo mechanizmo mechaniniai laikrodžiai nusileidžia kvarciniams. Smūgiams atsparūs laikrodžiai yra sertifikuojami tik išlaikę specialius atsparumo bandymus.


Mados įgeidžiai


Be rodomo laiko, rankiniai laikrodžiai gali turėti įvairių papildomų funkcijų. Dažniausios papildomos funkcijos yra sekundžių rodyklė, žadintuvas, datos ir dvejopo laiko (Dual Time) rodymas.


„Yra ir daugybė specializuotų funkcijų. Pavyzdžiui, įdiegtas chronografas, žingsniamatis, termometras, aukščiamatis, barometras, mėnulio fazės indikatorius, širdies pulso matuoklis ir pan. Mechaniniai laikrodžiai kartais turi laikrodžio įkrovimo indikatorių, – dėsto A. Levickas. – Derėtų prieš renkantis laikrodį įvertinti, ar visos jo funkcijos bus reikalingos, nes nuo to priklauso laikrodžio kaina.“


Laikrodžių mada ir stilius nuolat kinta. Per kelis pastaruosius dešimtmečius klasikinius laikrodžius ėmė keisti sportiniai modeliai su daugybe mygtukų, informacinių skydelių ir besisukančiais apvadais. Taip pat išpopuliarėjo fashion laikrodžiai, kuriuos galima derinti prie bet kokios aprangos ir drabužio spalvos. Pasak pašnekovo, šiuo metu madingi ir laikrodžiai-apyrankės.


„Dar neseniai laikrodžių rinkoje karaliavo sidabro spalva. Per pastaruosius dvejus metus išpopuliarėjo aukso, bronzos, ruda, gintaro spalvos. Moterys dažnai renkasi spalvotas apyrankes – tiesiog jas derina prie savo garderobo, – sako A. Levickas. – Taip pat pastebėjome, jog dailiosios lyties atstovės pastaruoju metu pamėgo laikrodžius su masyviomis metalinėmis apyrankėmis.“


Parengta pagal žurnalą "Savaitė"







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)



Daugiau >>