Kaip radikalizuojami britų musulmonai

Kaip radikalizuojami britų musulmonai

Radikalai metų metais skleidžiančia savo ideologiją tiesiog Britanijos miestų gatvėse. metro.co.uk nuotrauka


Nors ekstremizmo ekspertai pripažįsta, kad internetas yra svarbus verbavimo įrankis, jie pažymi, kad viešosios erdvės kontrolė problemos neišspręs, nes nauji teroristai ne mažiau aktyviai verbuojami tiesiogiai, plaunant jiems smegenis bendraujant „akis į akį“. Tokias įžvalgas britų visuomeniniam transliuotojui BBC pateikė Londono Karališkosios kolegijos Tarptautinio radikalizacijos tyrimų centro (TRTC) direktorius prof. Peteris Neumannas ir pavaduotojas dr. Shirazas Maheras.


Mokslininkų nuomone, premjerė Theresa May neklydo, sakydama, kad internetas tapo „saugia erdve“ radikalizacijai ir teroristų verbavimui. Per pastaruosius 5 metus vien TRTC fiksavo beveik 800 atvejų, kai džihadistai iš Vakarų valstybių karui Sirijoje ir Irake užverbuoti internetu. Tačiau, pažymi ekspertai, negalima teigti, kad radikalios pažiūros žmonėms įbrukamos daugiausiai internetinėje erdvėje, nors šis būdas ir yra veiksmingas bei svarbus.

REKLAMA


Pavyzdžiui, vienas iš pastarojo išpuolio Londone dalyvių taip pat buvo užverbuotas internetu. Paaiškėjo, kad jis ilgą laiką sekė radikalaus palestiniečių kilmės amerikiečio musulmonų dvasininko Ahmado Musos Jibrilio „pamokslavimą“ internete. Šis dvasininkas internete ypač populiarus tarp Vakarų valstybių piliečių, sumaniusių prisijungti prie džihadistų Sirijoje.


TRTC nustatė, kad daugiau nei pusė visų 2014 metais „Islamo valstybės“ užverbuotų džihadistų buvo Ahmado Musos Jibrilio sekėjais Facebook ir Twitter tinkluose. Ekspertai pažymi, kad radikalusis dvasininkas elgėsi apdairiai ir atvirai neragino savo gerbėjų nei vykti kariauti į Siriją, nei imtis kokių nors smurtinių veiksmų.


Vietoje atviro kurstymo jis pasirinko „ideologinio sirgaliaus“ vaidmenį ir skleidė pritarimą ne tik džihadistams, bet visai ginkluotai Sirijos opozicijai bei skelbė pamokslus, kuriai niekam tiesiai nepriekaištaudamas visgi bruko žmonėms kaltės jausmą dėl to, kad jie nedalyvauja ginkluotoje kovoje prieš Basharą Al Assadą.

REKLAMA


Tačiau mokslininkai pažymi, kad nors internete skleidžiama propaganda veikia žmones, didžiausią įtaką ekstremistinių pažiūrų asmenų vertimui teroristais daro tiesioginis bendravimas bendraminčių grupėse. TRTC nuomone, panašu, kad bent vienas iš paskutinio išpuolio dalyvių priklausė ekstremistų tinklui al-Muhajiroun, kuriam vadovauja garsus Britanijos ekstremistas Anjemas Choudary, 2016 metais nuteistas už atvirus raginimus remti „Islamo valstybę“.


Nors Anjemas Choudary vedė video dienoraštį YouTube kanale, beveik visi sekėjai pažinojo jį asmeniškai ir buvo verbuojami privačių pokalbių metu. Savo šalininkams radikalas sukurdavo komfortišką terpę, suteikdavo jiems bendruomeniškumo, draugystės ir dalyvavimo siekiant aukštesnio tikslo jausmą. Tokiu būdu sukuriami stiprūs asmeniniai ryšiai grindžiami tuo, kas vadinama „meile grupės viduje“.


Taigi, teigia TRTC ekspertai, nors internetas ir yra svarbi propagandos sklaidos ir teroristų bendravimo priemonė, ji neprilygsta asmeninių santykių su verbuotoju galiai ir žavesiui. Tai suprato ir tuo labai efektyviai naudojosi Anjemas Choudary. Jo „mokiniai“ susiję su daugybe išpuolių Jungtinėje Karalystėje ir kitose valstybėse, o dešimtys jų kaunasi už „Islamo valstybę“ Sirijoje.


Griežtesnė kontrolė padėtų riboti propagandos sklaidą, tačiau yra bejėgė prieš tokius pamokslininkus, kaip Anjemas Choudary, metų metais skleidžiančius savo ideologiją tiesiog Britanijos miestų gatvėse.

Parengė Aidanas PRALEIKA


Kaip radikalizuojami britų musulmonai







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)