„Savaitė“: kai Dievas duoda net 16 vaikų

„Savaitė“: kai Dievas duoda net 16 vaikų


Jau galite įsigyti naujausią žurnalo „Savaitė“ numerį. Šįkart Jūsų laukia pažintis su kauniečių šeima, užauginusia 16 vaikų. „Vyvenimas“ - Beatos Tiškevič knyga, akimirksniu tapusi bestseleriu. Interviu su šia garsia moterimi apie knygą ir gyvenimą taip pat rasite „Savaitėje“. O liaudies medicinos gerbėjų laukia pažintis su senoviniu gydymu taukais.


Kaune gyvenanti Zina Bendžienė – šešiolikos vaikų motina. Jos jauniausiajam Augustinui – jau tuoj aštuoniolika, vyriausiajam Antanui - keturiasdešimt šešeri. Zina ir Zenonas Bendžiai turi 31 vaikaitį, šiemet tapo ir proseneliais –sūnaus Mindaugo dukra Ispanijoje pagimdė dukrytę. Kol kas matė tik per feisbuką.


„Aš jau kone ne daugiavaikė motina. Tik jaunėlis Augustinas dar nepilnametis, gyvena kartu su mumis. Tik du sūnūs ir viena dukra dar nesukūrė savo šeimų. Ir prie Kūčių stalo, per kitas didžiąsias šventes retai kada visi kartu susėdam. Devyni vaikai įsikūrė Didžiojoje Britanijoje“, – pasakojo ponia Zina.

REKLAMA


Tiesa, vaikiški balsai Bendžių namuose nenutilo. Dabar, kai sūnus Žydrūnas remontuojasi namą, su šeima gyvena pas tėvukus. Visai šalia, vos per du namus gyvena dukra Estera.


Kai Didžiojoje Britanijoje gyvenantys vaikai kvietė atvažiuoti ir padėti rūpintis anūkais, Zita ir Zenonas atsisakė. Pasak Zinos, vaikais turi rūpintis tėvai, seneliams tai per didelė atsakomybė, be to, ir sunku – jie jau nusipelnė pailsėti nuo vaikų.


Kada dažniausiai visa šeima susirenka? Vaikai stengiasi parvažiuoti per Kalėdas, bet kasmet nesusirenka. Visus draugėn sukviečiančios šventės yra tik tėvų jubiliejai. Artimiausias toks susiėjimas laukia per Zinos 65-erių jubiliejų šių metų gruodį, dar po dvejų metų – tėvuko Zenono 70-metį. Vyriausias sūnus turi gražią kaimo sodybą – tikriausiai visi ten ir rinksis.


Pernai, rugpjūčio 6 d., Zina su vyru minėjo bendro gyvenimo 40-metį. Abu tądien dirbo, pamiršo jubiliejų. Grįžo namo, durys užrakintos, dukra iškišo galvą ir paprašė minutę palūkėti. Abu persimetė žodžiais – na, ir nusigyveno, į namus negali pareiti. Kai atsidarė durys, jų laukė išpuoštas kambarys, vaišėmis nukrautas stalas, pamerkta didelė puokštė rožių ir susirinkusieji, kurie gyvena Kaune.

REKLAMA


Plačiau apie šią šeimyną skaitykite žurnalo „Savaitė“ publikacijoje „Šešiolika kartų motina“.


------------------


„Savaitė“: kai Dievas duoda net 16 vaikų


Jauna, talentinga, drąsi, turinti savo nuomonę. Jos knyga, keistu pavadinimu „Vyvenimas“, vos per porą mėnesių tapo populiariu bestseleriu. Beata TIŠKEVIČ – moteris, kuri bodisi vertinimų už nuveiktus darbus. Ir sako, kad pirmiausia ji yra tiesiog žmogus.


– Beata, tikriausiai atėjo metas, kai gyvenimo patirtys ėmė lipti per kraštus, ir, regis, tuoj tuoj išsitaškys į visas puses? Todėl stvėrėtės rašymo?


– Manau, kad būna metas kaupti, vėliau ateina laikas dalyboms. Taip nutiko ir man – atėjo laikas pasidalyti tuo, ką supratau.


– Knygos pavadinimas „Vyvenimas“ – tiesiog skambus naujadaras, ar žodis, turintis gilesnę prasmę?


– Kiekvienas šiam žodžiui prideda savų prasmių ir sąsajų – manau, kad tai yra brangiausia. Anksčiau aiškindavau, kaip pati tą žodį suprantu, o dabar galvoju, kad reikia nesikišti į natūralų skaitytojo kūrybos procesą.


– Jaunam žmogui rašyti autobiografinę knygą – savotiškas iššūkis? Tūlas skeptikas vyptelės, kokios gi čia gali būti patirtys…


– Esu pavargusi nuo skeptikų. Anksčiau leisdavau jų mintims daryti įtaką mano veiksmams. Dabar suprantu, kad būti skeptiku yra lengviausia. Žmonės būna skeptiški dėl jaunų žmonių sugebėjimų, dėl to, ar moterys tokios pat protingos kaip vyrai, ir dar dėl daugybės kitų dalykų. Tačiau mano knyga tapo bestseleriu per nepilnus du mėnesius.


– Beata, papasakokite, kaip pati išgyvenote gyvenimo mėtomas smiges – draugės netektį, nuotaikos juodulius, skyrybas?


– Todėl ir parašiau knygą, kad papasakočiau apie tai. Tačiau čia nėra vieno paprasto recepto – tiesiog dosniai pasidalijau savo keliais ir ieškojimais, kad kiti žmonės taip pat žinotų – čia dar ne pabaiga, tereikia ieškoti išeities.


– Kuo rėmėtės ir remiatės sunkiomis akimirkomis? Kieno žodis ir žvilgsnis teikė ir teikia stiprybės, vilties?


– Žmonėmis. Reikiamu momentu visada sutinkame tuos, kurie padeda. Tai gali būti kirpėjas arba praeivė. Kartais, jei sugebi išlikti atviras, susidėlioja tiesiog labai stebuklingi susitikimai.



– Tikriausiai šiandien sulaukiate daug skambučių, žinučių ir kitokio pobūdžio prašymų patarti, kaip gyventi, ko stvertis, kai žemė slysta iš po kojų?


– Sulaukiu ir labai daug.


– Ar visiems besikreipiantiems gelbstite? Juk laiko ir sielos resursai – ne begaliniai?


– Aš nieko nebegelbėju, nes nieko negalima išgelbėti. Daugiausia, ką galėjau padaryti, parašyti knygą. Joje pasidalijau viskuo, ką žinojau. Tam, kas moka pasiimti, ji labai pagelbės. Aš tikiu, kad žmogus pats turi pakankamai išteklių, stiprybės, proto, kad išliptų iš tos duobės, į kurią pateko. Taip įgyjama gyvenimo patirties. Be to, pastebėjau, kad labai mažai žmonių tikrai nori, kad jiems kažkas padėtų. Jie nori, kad jų gailėtųsi, su jais verktų, klausytųsi skundų, bet patys niekada nesiima jokių veiksmų, kad kas nors keistųsi.


Visą interviu „Beata Tiškevič: „Nugyventi laimingą gyvenimą – vienintelė atsakomybė“ rasite naujausiame žurnalo „Savaitė“ numeryje.


------------------------


„Savaitė“: kai Dievas duoda net 16 vaikų


Mūsų senolių rūsiuose visada buvo įvairių rūšių lydytų taukų: kiaulių, žąsų, barsukų, zuikių. Ligoms gydyti juos naudodavo ir grynus, ir sumaišytus su medumi, bičių pikiu, geltonuoju vašku, svogūnais, terpentinu bei vaistažolėmis.


Iš taukų paruošti tepalai greitai įsigeria į odą, jos nedirgina, nes taukuose nėra jokių cheminių medžiagų. Tik verta atminti, kad pasigaminti vaistai su taukais greitai genda, todėl juos reikia laikyti šaldytuve, be to, neverta iškart gaminti didelio jų kiekio.


Kiaulių taukai


Kiaulių taukuose ir lašiniuose yra arachidoninės rūgšties, kuri aktyvina organizmo veiklą, normalizuoja cholesterolio apykaitą, stabdo aterosklerozės vystymąsi. Verta žinoti, kad kaitinimas ne sumažina, o, atvirkščiai, padidina kiaulių taukų gydomąsias ypatybes. Sergantiesiems kepenų, kasos ir tulžies pūslės ligomis kiaulių taukų ir lašinių galima vartoti tik labai saikingai kartu su daržovėmis, salotomis, paskanintomis nerafinuotu augaliniu aliejumi arba natūraliu obuolių actu, kuris yra veiksmingas antioksidantas.

Nuo peršalimo


* Jei kamuoja bronchitas, ilgai nesiliauja kosulys, stiklinėje karšto pieno ištirpinkite šaukštelį lydytų kiaulių taukų ir išgerkite karštą gėrimą mažais gurkšneliais. Vartokite kelis kartus per dieną, kol pasijusite geriau.
* Garsi bulgarų žiniuonė Vanga peršalimą ir slogą siūlė gydyti taip: stiklinėje pieno trumpai pavirkite 2–3 ankstyvųjų šalpusnių lapelius, paskui į nuovirą įdėkite gabalėlį kiaulių taukų (ant peilio galo) ir išgerkite vakare prieš miegą.
* Tepalas kosuliui malšinti: sumaišykite lygiomis dalimis kiaulių taukų, kamparo aliejaus, medaus ir jodo. Mišinį kaitinkite verdančio vandens vonelėje, kol susidarys vienalytė masė. Dar šilta mase tepkite krūtinę ir nugarą.
* Kiaulių taukų ir terpentino lygių dalių mišiniu įtrinkite krūtinę.

REKLAMA


Daugiau naudingos informacijos šia tema rasite publikacijoje “Senolių patirtis – gydymas taukais“.


Daugiau svarbių, įdomių ir naudingų temų - žurnale SAVAITĖ







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)