„Savaitė“: vaistai iš turgaus ne visada gydo

„Savaitė“: vaistai iš turgaus ne visada gydo


Jau galite įsigyti naujausią žurnalo „Savaitė“ numerį. Jame aiškinamasi, ar saugu pirkti vaistus turguje ar internetu. Žurnale taip pat rasite rašinį apie daugiabučių renovaciją, diskusiją, ar kyšiai sprendžia mūsų problemas, bei daug kitų aktualių temų.


Nuo lapkričio 1 dienos į Lietuvą iš ne Europos Sąjungos (ES) šalių – Rusijos, Baltarusijos, Kinijos ir kitų – bus galima įvežti ar parsisiųsti mažiau vaistų savoms reikmėms. Taip tikimasi sumažinti nelegalią prekybą vaistais, kartu ir netinkamą jų vartojimą.


Tokią naują tvarką Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) patvirtino atsižvelgdama į Muitinės departamento rekomendacijas. „Nors šešėlinė prekyba vaistais nėra tokia agresyvi, kaip, pavyzdžiui, kontrabandinėmis cigaretėmis, tai nereiškia, jog galime ją toleruoti. Ypač kalbant apie falsifikuotų vaistų prekybą internetu. Todėl mūsų iniciatyva sugriežtinti reikalavimai įvežamiems ir parsisiunčiamiems vaistams turėtų ne tik turėti teigiamą įtaką skaidresnei ekonomikai, bet ir gerokai sumažinti į Lietuvą patenkančių sveikatai galbūt pavojingų vaistų kiekį“, – tvirtina Muitinės departamento generalinio direktoriaus pavaduotojas Jonas Miškinis.

REKLAMA


Muitinės departamento kreipimesi į SAM teigiama, jog šiuo metu leidžiamas į Lietuvą įsivežti ar internetu parsisiųsti vaistų asmeninėms reikmėms kiekis yra per didelis. „Kasdien matome labai aiškų žmonių piktnaudžiavimą. Vienu kartu įvežamų vaistų kiekis neviršija leidžiamų normų, tačiau tie patys žmonės į Baltarusiją, Kaliningrado sritį važinėja reguliariai, taigi per mėnesį leidžiamas kiekis praktiškai yra viršijamas keletą kartų. Visiškai aišku, kad asmeniniams poreikiams tiek vaistų nereikia, jie atsiduria juodojoje rinkoje“, – sako J. Miškinis.


Plačiau šia tema – rašinys „Pavojingi vaistai – turguje ir internetu“.


„Savaitė“: vaistai iš turgaus ne visada gydo


Mūsų šalies būsto rinkoje vis labiau pastebimas darosi dar vienas naujas segmentas – renovuoti daugiabučiai, ypač tose vietovėse, kur naujų namų nestatoma ar statoma labai mažai. Jei nebus renovuoti, senųjų daugiabučių laukia liūdnokas likimas.


Nors šiuo metu žiniasklaida daugiabučių gyvenamųjų namų atnaujinimui skiria gerokai mažiau dėmesio nei šio proceso pradžioje, Lietuvoje atnaujintų pastatų nuosekliai daugėja. Pagal daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą, pradėtą įgyvendinti tik 2005 m., šalyje jau atnaujinta apie 2 200 daugiabučių; 1 750 iš jų renovuota per pastaruosius kelerius metus. Šiuo metu visoje šalyje atnaujinama apie 450 daugiabučių gyvenamųjų namų. Žodžiu, energiškai neefektyvių daugiabučių Lietuvoje kasmet sumažėja keliais šimtais. Ir jeigu panašų renovacijos tempą išlaikysime ateityje, ypač prastų šilumos suvartojimo parametrų daugiabučių artimiausiais metais šalyje neturėtų likti arba liks labai mažai.

Plačiau apie tai – rašinyje „Nauja būsto rūšis – renovuotas būstas“.

REKLAMA


„Savaitė“: vaistai iš turgaus ne visada gydo


Dar giliai į istoriją nenugrimzdo tie laikai, kai kyšio siūlymas policijos pareigūnui būdavo kone vienintelė priemonė, galinti padėti išvengti atsakomybės už padarytą nusižengimą. Šiandien vis daugiau žmonių supranta, kad toks papirkinėjimas gresia dideliais nemalonumais.


Rugpjūčio pradžioje vienoje televizijos laidoje, skirtoje korupcijos problemai aptarti, dalyvavusi ir savo veido nenorėjusi rodyti Giedrė pasakojo apie prieš keletą metų vykusį susidūrimą su policijos pareigūnais. Ją, važiavusią automobiliu greičiau nei leidžiama, sustabdė policijos pareigūnai. Šie pradėjo kalbėti apie gresiančią baudą ir baudos taškus, tačiau kartu užsiminė, jog šių nemalonumų būtų galima išvengti – tereikėtų susimokėti tam tikrą pinigų sumą. Problema, kad vairuotoja su savimi neturėjo grynųjų pinigų, pasirodė visiškai menka – pareigūnai nusižengėlę ramiai palydėjo iki bankomato, kad ši galėtų išsigryninti pinigų ir susimokėti už „paslaugą“. Taip į pareigūnų rankas patekusi vairuotoja išsisuko nuo nemalonumų.

Daugiau – rašinyje „Su kyšiu vis sunkiau spręsti problemą“.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)