„Savaitė“: pramogos ir ore, ir žemėje

„Savaitė“: pramogos ir ore, ir žemėje


Išleistas naujausias žurnalo „Savaitė“ numeris. Jame rasite išsamų pasakojimą apie ekstremaliausius pasaulio oro uostus, taip pat sužinosite, kad infliacija Lietuvoje – didžiausia ES. Ir dar – apie lietuviškos vasaros pramogas.


Pasaulyje yra keli tūkstančiai oro uostų. Kai kurie iš jų, kad ir labai gerai įrengti, pilotų nemėgstami dėl dažnai tvyrančio rūko ar smarkių vėjų, kiti pavojingi dėl erdvės stokos ar sudėtingo reljefo. Kviečiame pasižvalgyti po kai kuriuos, sukeliančius išties ekstremalių pojūčių.


Prancūzijos ir Nyderlandų pasidalyta nedidelė (vos 87 kv. km ploto) Šventojo Martyno sala Karibų jūroje yra tikras atogrąžų rojus. Čia puikus klimatas, daugybė viešbučių, pramogų centrų, jūros pakrantėje poilsiui pritaikyta trys dešimtys paplūdimių. Bene garsiausias iš jų – Maho, esantis pietinėje, Nyderlandams priklausančioje salos dalyje. Ir garsus jis toli gražu ne dėl to, kad smėlis čia baltesnis nei kitose vietose. Tai išties ekstremali poilsio vieta.

REKLAMA


Plačiau apie tai – rašinyje „Ekstremaliausi oro uostai“.


„Savaitė“: pramogos ir ore, ir žemėje


Neseniai Europos Sąjungos (ES) statistikos biuras („Eurostat“) paskelbė, kad, naujausiais duomenimis, infliacija Lietuvoje – didžiausia ES. Ši informacija vėl suteikė mums progą pasvarstyti apie mūsų pajamų ir kainų neatitikimus ir kitas ekonomikos disfunkcijas.


„Eurostat“ duomenimis, euro zonoje infliacija sumažėjo 0,1 proc. – nuo 1,4 proc. gegužę iki 1,3 proc. birželį. Visoje ES metinė infliacija birželį siekė 1,4 proc., t. y. 0,2 proc. mažiau nei ankstesnį mėnesį (1,6 proc.). Prieš metus metinis infliacijos rodiklis tesiekė 0,1 proc. Kainų mažėjimas ES fiksuotas tik Airijoje (–0,6 proc.). Sparčiausiai kainos augo Lietuvoje (3,5 proc.), Latvijoje ir Estijoje (po 3,1 proc.). Taigi infliacijos augimas mūsų šalyje – didžiausias ES.


Daugiau apie šią situaciją - „Nuo kainų augimo paaiškinimų pinigų nedaugėja“.


„Savaitė“: pramogos ir ore, ir žemėje


Vasara! Kai ore tvyro pievų, miškų, grybų, uogų, vandens ir dar gausybė įvairiausių kvapų. Vasaros metas asocijuojasi su atostogomis, naujų potyrių ir pažinimo alkiu. Ir nereikia jaudintis, kad tolimi egzotiški kraštai jums taip ir liko tolimi – daug puikių emocijų galima patirti ir neiškėlus kojos iš Lietuvos.


Norite šokti parašiutu, tačiau vis nesiryžtate? Panašių potyrių suteiks vėjo tunelis. Šią pramogą rasite Vilniuje ir kartu galėsite pasigrožėti nematytomis sostinės vietomis. Kas gi tas vėjo tunelis? Tai pramoga, leidžianti patirti laisvo kryčio pojūtį, prilygstantį jausmui lyg šoktumėte parašiutu iš maždaug 4 000 m aukščio. Tik neišsigąskite! Šiame stiklo ir metalo tunelyje jums talkins patyrę instruktoriai. Tereikės „atsigulti“ ant pilvo ir… pasijusite atsidūrę tarp dangaus ir žemės.


Apie pramoga skaitykite rašinį „Lietuviškos vasaros pramogos – gamtoje ir su polėkiu“.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)