„Savaitė“: apie kunigus, kurie yra ir karininkai

„Savaitė“: apie kunigus, kurie yra ir karininkai


Išleistas naujausias žurnalo “Savaitė” numeris. Jame galėsite susipažinti su karo kapelionais, sužinoti, kas laukia mūsų sveikatos apsaugos sistemos. Taip pat “Savaitė" praneša, kokios realios bausmės taikomos už melagingus pranešimus apie sprogmenis ar kitus pavojus.


Išskirtiniuose Lietuvos kariuomenės renginiuose dažnai galime matyti ir dvasininkus, kurie paprastai vadinami ne kunigais, o karo kapelionais. Kas yra tas karo kapelionas – svečias iš artimiausios parapijos ar karo tarnybą atliekantis dvasininkas?


„Kapelionas“ – lotyniškos kilmės žodis: capella – „koplyčia“. Kapelionas yra dvasininkas, kuriam paskirta uždaros bendruomenės ar tam tikros tikinčiųjų grupės, neturinčios klebono, pavyzdžiui, karinių dalinių, ligoninių, kalėjimų ar emigrantų bendruomenių, ganytojiška globa. Jis pavaldus vyskupui.
Nors dažnas apie karo kapelionus išgirdo tik Lietuvai atkūrus nepriklausomybę, ši institucija mūsų šalyje turi gilias šaknis – jau 1831 m. sukilime dalyvavo keli karo kapelionai – Vilniaus Bernardinų bažnyčios kunigai vienuoliai, dar daugiau jų prisidėjo rengiant 1863-iųjų sukilimą. 1918 m. sukūrus Lietuvos kariuomenę jos neatskiriama dalimi tapo ir karo kapelionai.

REKLAMA


Plačiau šia tema - „Karo kapelionas – karininkas su sutana?“


„Savaitė“: apie kunigus, kurie yra ir karininkai


Neseniai vienas Seimo narys medikas, turintis ilgametės profesinės patirties, atvirai pareiškė: iki šios parlamento kadencijos pabaigos mūsų sveikatos apsaugos sistema gali bankrutuoti. Matyt, iš valdžios viršūnių geriau matyti. Nes kuo gi užsiima dabar šalį valdanti parlamentinė dauguma ir sveikatos apsaugos ministras? Iš pradžių parlamentarai suerzino visuomenę, gilindamiesi į pagalbinio apvaisinimo peripetijas. Sveikatos apsaugos ministras ką tik pralinksmino šalį paskelbęs, kad, girdi, kas antras Lietuvos vyras yra alkoholikas.


Kas laukia mūsų sveikatos apsaugos? Apie tai – diskusija „Savaitėje“.


„Savaitė“: apie kunigus, kurie yra ir karininkai


Melagingi pranešimai apie oro uoste padėtą sprogmenį, užminuotą teismą ar net mokyklą gresia ne tik pinigine bauda, bet ir realiu laisvės atėmimu, tačiau rimtais nemalonumais gali baigtis ir bandymas išsikviesti greitosios pagalbos automobilį vietoj taksi ar užsisakyti picą numeriu 112.


2016 m. spalio 13-ąją Šiaulių apylinkės teismo darbuotojai skubiai turėjo palikti darbo vietas, nes policija gavo pranešimą, kad užminuotas teismo pastatas. Policijos pareigūnams apžiūrėjus pastatą, informacija nepasitvirtino. Po mažiau nei valandos Šiaulių apylinkės teismo darbuotojai grįžo į darbo vietas ir tęsė įprastus darbus. Policija ėmėsi „pokštininkų“ paieškos.


Daugiau apie tokius nutikimus ir jų pasekmes – rašinyje “Netikras pranešimas – tikra bausmė”.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)