„Savaitė“: ar jau atradote lydytą sviestą?

„Savaitė“: ar jau atradote lydytą sviestą?


Kuo ypatingas lydytas sviestas, arba ghi, kuris vadinamas skystu auksu ir nuo senovės laikomas tikru gerovės simboliu.Kodėl Lietuva vis dar pirmauja Europoje pagal savižudybių skaičių? Kaip reikia prižiūrėti odinius baldus? Šios ir kitos temos naujausiame, 20-ame, žurnalo „Savaitė“ numeryje.


Lydytas sviestas, arba ghi, Azijos virtuvėje naudojamas tūkstančius metų. Indijoje jis vadinamas skystu auksu ir nuo senovės laikomas tikru gerovės simboliu. Namai, kuriuose būdavo gausu lydyto sviesto, laikyti turtingais ir ypatingais. Vedų kultūroje jis vadinamas vaistu, galinčiu išgydyti tiek fizines, tiek dvasines ligas.


Iš tiesų, kaitinant sviestą, vanduo išgaruoja, baltymai „sudega“ ir nusėda ant indo dugno. Taip sviestas išvalomas ir puikiai tinka kepti. Skirtingai nei įprastas sviestas ar augaliniai riebalai, lydytas sviestas negaruoja ir nerūksta, neišskiria kenksmingų medžiagų ir laisvųjų radikalų. Paprasto sviesto smilkimo temperatūra – apie 176 °C, o lydyto sviesto – gerokai aukštesnė, beveik 260 °C.

REKLAMA


Plačiau apie tai rašinyje - „Naudingas ir neįnoringas lydytas sviestas“.


„Savaitė“: ar jau atradote lydytą sviestą?


Statistika rodo, kad Lietuva vis dar pirmauja Europoje pagal savižudybių skaičių. 100 tūkst. gyventojų tenka 29,1 savižudybės – tai tris kartu daugiau nei kitose Europos Sąjungos šalyse. Ne vien medikamentinis gydymas, bet ir emocinė pagalba gyvybiškai būtina bandžiusiems išeiti, bet, laimė, dariusiems tai nesėkmingai žmonėms. Kitaip jie mėgins vėl.


Emocinę krizę patyrusiems, bandžiusiems pasitraukti iš gyvenimo žmonėms ligoninių priėmimo-skubiosios pagalbos skyriuose bus teikiama emocinė pagalba. Tai iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo apmokama nauja paslauga – paciento būklės psichodiagnostinis įvertinimas. Ją teiks gydytojas psichiatras ar vaikų ir paauglių psichiatras.


Plačiau apie permainas – rašinyje „Kai reikia emocinės pagalbos“.


„Savaitė“: ar jau atradote lydytą sviestą?


Odiniai baldai patogūs, puošia interjerą, yra ilgaamžiai. Tačiau jie stovi ne muziejuje, tad kartais tenka juos atnaujinti. Kokiomis priemonėmis ir kaip atnaujinti odinius baldus, kad jie ir vėl taptų namų puošmena. Iš pirmo žvilgsnio prižiūrėti odinius baldus atrodo labai paprasta. Be abejo, užtiškusį kečupą nuo odos nuvalyti lengviau nei nuo gobeleno. Tačiau ir oda turi savo „kaprizų“, tad būtina žinoti keletą svarbių taisyklių, kaip prižiūrėti odinius baldus, kad jie kuo ilgiau tarnautų.


Plačiau apie tai rašinyje - „Odiniais baldais reikia rūpintis kaip oda“.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)