„Savaitė“ prisiminė pirmą krepšinio triumfą

„Savaitė“ prisiminė pirmą krepšinio triumfą


Išėjo naujausias, 19-as šiais metais „Savaitės“ numeris. Jame rasite apie pirmąją Lietuvos krepšinio pergalę Europoje, sužinosite, kokius vaisus skinsime po universitetų pertvarkos, ir kokius pavasario žalumynus galime jau dėti į burną.


1937 m. gegužę visa Lietuva netvėrė džiaugsmu – mūsų šalies krepšininkai Rygoje vykusiame antrajame Europos vyrų krepšinio čempionate užėmė pirmąją vietą! Tai buvo ne tik Lietuvos sporto triumfas, bet ir krepšinio tapsmo daugelio lietuvių tapatybės dalimi pradžia.


Kad Lietuva yra krepšinio šalis, dabar niekam nekyla abejonių. Tačiau iki to reikėjo nueiti ilgą ir sunkų kelią. Krepšinį Lietuvoje pradėta žaisti apie 1920 m. Vieni pirmųjų šios sporto šakos propaguotojų buvo pedagogas ir visuomenininkas Karolis Dineika, 1920-aisiais išleidęs knygelę „Krepšiasvydžio (basketbolo) vadovėlis vyrams“, ir karininkas, lakūnas Steponas Darius, 1926 m. papildęs sporto mėgėjų bibliotekėles leidiniu „Basketbolo žaidimas (krepšiasvydis) ir Lietuvos sporto lygos oficialės basketbolo taisyklės 1926–1927 metams“. 1922 m. balandžio 23 d. Kaune buvo surengtos pirmosios oficialios krepšinio rungtynės. Jose laikinosios sostinės rinktinė susigrūmė su Lietuvos fizinio lavinimosi sąjungos komanda. Ši laimėjo rezultatu 8:6. 1922-aisiais įvyko pirmosios Lietuvos moterų, o 1924 m. – vyrų krepšinio pirmenybės.

REKLAMA


Plačiau apie tai - rašinyje „Pirmasis auksinis Lietuvos krepšininkų triumfas“.


Pasak valdančiųjų partijų atstovų, aukštojo mokslo reforma siekiama, kad Lietuvoje studentai įgytų aukščiausio lygio išsilavinimą, dėstytojai ir mokslininkai gautų tinkamo dydžio atlyginimus ir būtų užtikrintos nemokamos bakalauro studijos. Kiek reali ši vizija ir ar tinkamu keliu einame?
Atsakymai – publikacijoje „Lietuvos universitetai klestės ar merdės?“


„Savaitė“ prisiminė pirmą krepšinio triumfą


Pavasaris džiugina akį įvariaspalviais žiedais ir kvapais. Daugelį jų galima panaudoti ne tik stalui puošti, bet ir salotoms gaminti, džemams, sirupams, drebučiams, net vynui ruošti. Didžiausio šeimininkių dėmesio pavasarį nusipelno pienės.


Daugiau skaitykite rašinyje „Skanėstai iš pirmųjų žiedų“.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)