„Savaitė“: per 2015 m. dingo visa Marijampolė

„Savaitė“: per 2015 m. dingo visa Marijampolė


Išleistas naujausias, 14-as šiais metais „Savaitės“ numeris. Jame rasite diskusiją apie svarbiausią šių dienų aktualiją – emigraciją. Mūsų žurnalistai taip pat ieško atsakymų, kaip atgaivinti Lietuvos regionus. Jūsų taip pat laukia pažintis su Nacionalinio Kauno dramos teatro vadovu Egidijumi Stanciku.


Nors politikai giriasi, kad mūsų šalies gyvenimas gerėja, ir toliau tūkstančiai lietuvių palieka tėvynę ir ieško laimės svetur. Vien 2015 metais iš Lietuvos emigravo 43 tūkst. žmonių, arba visa Marijampolė. Blogiausia yra tai, kad išvyksta darbo rinkoje reikalingiausi gyventojai – jaunimas ir vyresni žmonės iki 45 metų. Mat ir vieniems, ir kitiems dažniausiai siūlomas tik minimalus atlyginimas: pirmiesiems – nes neturi patirties, kiek vyresniems – nes visi tiek moka... Nors daugelis bent jau iš pradžių tenkintųsi 600–700 eurų alga, daugumai mūsų darbdavių tokia suma yra pernelyg didelė. Deja, visiems taip pat aišku, kad minimalios algos tepakanka minimaliausiems fiziologiniams poreikiams patenkinti. O samdomieji žmonės nori daugiau...

REKLAMA


Plačiau apie šią problemą – rašinyje „Emigrantams vis svarbesni tampa ekonominiai motyvai“.


„Savaitė“: per 2015 m. dingo visa Marijampolė


Kaip atgaivinti šalies regionus? Vienas europarlamentaras pasiūlė suteikti lengvatas statantiesiems namus provincijoje, kiti politikai siūlo didinti algas. Tačiau tai – tik pavieniai desperatiški siūlymai. Ir toliau visų pagrindinių mūsų politinių partijų lyderiai nesiekia tvirtai susitarti, kad ekspertai parengtų kompleksinę tautos didinimo programą ir tada politikai ją visomis jėgomis įgyvendintų.


Tad mes rizikuojame likti su trimis daugmaž besivystančiais miestais ir toliau tuštėjančia provincija. O gal tai yra slaptas „valstiečių“, tiksliau, stambiųjų žemvaldžių, tikslas – daugiatūkstantiniai žemės naudmenų plotai, o tarp jų – retos latifundijos. Ar ne šia logika vadovaujantis ir naikinamos, pvz., miškų urėdijos? Tad ir toliau nyksime ar pagaliau imsime gausėti? Diskusija apie – naujame „Savaitės“ numeryje.


„Savaitė“: per 2015 m. dingo visa Marijampolė


Nacionalinio Kauno dramos teatro (NKDT) vadovas Egidijus Stancikas pro savo kabineto langus mato Laisvės alėja einančius žmones. „Visokių žmonių yra, visokių reikia, todėl ir mūsų teatro repertuaras – margas ir gausus“, – sako jau bemaž dešimt metų teatrui vadovaujantis, apie 60 didesnių ir mažesnių vaidmenų sukūręs aktorius.


Pažintis su vienam geriausių šalies teatrų vadovaujančiu aktoriumi - rašinyje “Egidijus Stancikas nemėgsta tų, kurie sako: „Ėjau pro šalį“.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>