„Žalgiris“: čia profesionalai tampa tikrais lyderiais

„Žalgiris“: čia profesionalai tampa tikrais lyderiais

Slovėnų kilmės kanadietis Kevinas Pangosas (žaliais marškinėliais) subrendo Kauno „Žalgiryje“. Eltos nuotr.


Šiandien Kauno „Žalgiris“ Eurolygos pusfinalyje susikaus su Stambulo „Fenerbahce“. Manoma, kad į Belgrado „Štark“ areną susirinks keli tūkstančiai Kauno klubo sirgalių. Kuo šiemet ypatingas buvo kone mažiausią biudžetą tarp Eurolygos komandų turintis „Žalgiris“?


Specialistai pastebi, kad Kauno „Žalgiris“ ugdo ir daug ko išmoko į klubą iš užsienio pakviestus krepšininkus. Šarūno Jasikevičiaus treniruojamoje komandoje atsirado jaunų sportininkų, kurie grįžę namo galbūt tvirtins, jog kaip krepšininkai subrendo būtent Kaune.

Vidmantas UŽUSIENIS


Kanadietis įžaidėjas Kevinas Pangosas Kauno komandoje žaidžia antrus metus. Vos atvykus jam buvo 23-eji, karjera buvo skurdoka – žaidė Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) studentų – NCAA – krepšinio lygos Gonzagos universiteto ir Ispanijos Las Palmo „Gran Canaria“ ekipose.


Nebuvo svarbus žaidėjas, o „Žalgiryje“ tapo prancūzo Leo Vestermano šešėliu. Kai vasarą prancūzas sutarė su Maskvos CSKA, kanadiečiui atsivėrė erdvė ir išaugo sparnai. Nėra abejojančiųjų, jog per porą metų „Žalgiryje“ išaugęs ir subrendęs, pagrindiniu lietuvių ekipos įžaidėju tapęs K. Pangosas sulauks ir NBA lygos komandų pasiūlymų.

REKLAMA


Pirmose Eurolygos sezono ketvirtfinalio Kauno „Žalgirio“ ir Pirėjo „Olympiakos“ rungtynėse kaip liūtas kovėsi amerikietis Brendonas Deivisas. B. Deiviso blokas, kai jis atskridęs iš už nugaros „nukirto“ graikų komandos žaidėjo Džamelo Maklino iš po krepšio pasiųstą kamuolį, buvo tobulas.


Brendonas jau yra žaidęs NBA, Filadelfijos „76ers“ klube. Tačiau jam nieko doro ten nepavyko nuveikti. Užtat „Žalgiryje“ jis išaugo į komandos lyderius. Tad Kauno klubas, nujausdamas būsimųjų vilionių gausumą, aplenkė konkurentus ir apdairiai pratęsė sutartį su B. Deivisu.


Lyg talentų perykla


Kauno „Žalgiryje“ rungtyniauja šeši legionieriai. Gynėjas serbas Vasilijė Micičius yra 24-erių, K. Pangosui, Aronui Vaitui iš JAV ir prancūzui Akseliui Tupanui – po 25 metus, B. Deivisui – 26-eri. Taigi jauniesiems Kauno komandos legionieriams viskas dar prieš akis. Tik vyriausiam kauniečių klubo legionieriui Benui Udrichui – 35-eri. Jis – iš tų sportininkų, kurie jau žaidė daugybėje ekipų (Benas – 2005 metų NBA čempionas), ir geba suvaldyti komandą, kai jaunimas dėl nepatyrimo panyra į chaosą.

REKLAMA


Legendinis krepšininkas Sergejus Jovaiša sakė, kad išugdyti gerus krepšininkus bet kam yra labai didelis iššūkis. „Kad išaugtų geru krepšininku, jaunas žaidėjas privalo būti talentingas, augti palankioje aplinkoje, daug dirbti, turėti gerus trenerius ir geras sąlygas. Net nežinau, kiek procentų jaunuolių, pradėję krepšininko karjerą, tampa labai gerais žaidėjais, bet tokių yra nedaug.


Vidutiniokų būna daugiau. Kiti atkrinta. Akivaizdu, jog Kaune išaugo daug gerų krepšininkų. Dirva tobulėti šiame mieste – labai gera“, – pabrėžė krepšinio ekspertas.


Nuo nepriklausomybės atkūrimo didžiausias Kauno „Žalgirio“ laimėjimas kol kas tėra 1999 metais pelnyti Eurolygos čempionų žiedai. Vienas iš svarbiausių tos komandos žaidėjų buvo legionierius iš JAV Tajusas Ednis. Pernykščiame „Žalgiryje“ lyderis buvo prancūzų įžaidėjas L. Vestermanas.


Abu šie krepšininkai į Kauno komandą atvyko būdami jauni, jų ligtolinė karjera nebuvo labai įspūdinga, bet po to, kai T. Ednis kartu su „Žalgiriu“ laimėjo Eurolygą, jį pakvietė NBA Indianos „Pacers“ klubas, o L. Vestermanas karjerą už labai solidų atlyginimą tęsia Rusijoje, CSKA klube. Jauniesiems žalgiriečiams K. Pangosui ir B. Deivisui pranašaujama puiki karjera, jie gerais krepšininkais tapo palaipsniui. Kitaip sakant, šie du žaidėjai subrendo Kaune.


Komentuodamas K. Pangoso ir B. Deiviso sėkmę, S. Jovaiša pabrėžė ypatingą „Žalgirio“ magiją ir palankias aplinkybes. „Š. Jasikevičiaus komandoje jauni žaidėjai iš užsienio žaidžia daug: jie reikalingi „Žalgiriui“. Šioje komandoje jais labai pasitikima, užtat jie greičiau ir tobulėjo nei kitų komandų jaunimas“, – aiškino krepšinio legenda. Kita vertus, K. Pangosas ir B. Deivisas stulbinamai tobulėjo ir todėl, kad yra talentingi, o talentą ugdė sekinantis „Žalgirio“ trenerių darbas. „Žalgiris“ rizikavo, ir rizikuoti buvo verta.



Susiformavę ir garsūs


Eurolygos mastu nedidelį biudžetą turintis kauniečių klubas samdydavo arba karjerą baigiančius, kadaise garsius legionierius, arba lyg ir perspektyvius krepšininkus, iš kurių dar buvo tikimasi daugiau nei iš vidutinių žaidėjų.


Buvęs žalgirietis Tajus Losonas išsiskiria iš kitų: jis yra garsiausias ir daugiausia pasiekęs „Žalgiryje“ žaidęs legionierius. Prieš atvažiuodamas į Kauno ekipą, jis buvo žaidęs NBA klubuose ir pelnęs dėmesio. Po 2011–2012 metų sezono Kaune krepšininkas rungtyniavo Hiustone, Indianoje, Sakramente, nuo 2018-ųjų pradžios yra Vašingtono „Wizards“ narys.


Tačiau Lietuvoje nežaidė išskirtinai. Gal „Žalgiryje“, to meto Eurolygos autsaideryje, jam nebuvo reikiamų paskatų?


Tipiškesnė yra įžaidėjo iš JAV Kenio Anderseno istorija. Jis 2006 metais savo įspūdingą karjerą baigė „Žalgiryje“. 35-erių K. Andersonas buvo vienas iš svarbiausių anos kauniečių ekipos žaidėjų, bet geriausios NBA veterano dienos jau buvo praeityje.


Kroatui Markui Popovičiui „Žalgiris“ – labai svarbi karjeros stotelė. Kroatas Kaune rungtyniavo 2006–2008 ir 2011–2013 metais, žaisdamas komandai jis atidavė visas jėgas.


Lietuvos krepšinio mokykla


Kaune išugdyti legionieriai yra maloni staigmena, rodanti Lietuvos krepšinio mokyklos ir paties „Žalgirio“ jėgą ir svorį sporto pasaulyje.


„Vienokia – amerikiečių krepšinio mokykla, kitokia – Balkanų šalių, dar kitokia – brazilų ar lietuvių. Krepšinis yra komandinis žaidimas, tačiau atvykėliai iš Amerikos yra labiau pratę prie individualaus krepšinio. Lietuvoje mokoma žaisti komandoje. Tiesa, pastaruoju metu treneriai ieško geriausių žaidėjų savybių ir bando jas pritaikyti kurdami žaidimo schemas. Jeigu legionieriai, netgi ragavę NBA duonos, gerai pasirodo, vadinasi, galima sakyti, kad kai ko išmoksta ir Lietuvoje“, – teigė S. Jovaiša.


Daugiau svarbių, įdomių ir naudingų temų - žurnale SAVAITĖ







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)