Milijonas ąžuolų Lietuvai: registras vėl pasipildė

Milijonas ąžuolų Lietuvai: registras vėl pasipildė


„Tapk vienos stiprios, milijoną lietuvių jungiančios, idėjos dalimi. Milijonas - daugeliui lietuvių labai simboliška: M.Mikutavičiaus „Trys milijonai“, milijonas emigravusių, milijonas šeimų... Milijono ąžuolų pasodinimas apjungia bendrai veiklai, sutelkia kūrimui. Mes galime susiburti ir kiekvienas, sodindamas po ąžuolą, iš esmės pakeisti situaciją šalyje.“ – taip iniciatyvos „Milijonas ąžuolų Lietuvai“ organizatoriai kvietė į šių metų pavasarinį ąžuolų sodinimą visoje Lietuvoje.


Kvietimas pasodinti milijoną ąžuolų Lietuvoje nepaliko abejingų, o kai ką palietė iki širdies gelmių: „Noriu pasodinti ąžuolą savo mirusio brolio atminimui. Težaliuoja.“ „Atskrendu iš Islandijos specialiai tam, kad pasodinčiau savo ąžuolą Lietuvoje.“ „Mūsų šeimoje krikštynos - norime ąžuolo.“


Milijonas ąžuolų Lietuvai: registras vėl pasipildė


Tūkstantis ąžuolų iškeliavo į pačias įvairiausias Lietuvos vietas ir šį savaitgalį buvo pasodinti. Bene daugiausia ąžuolų mylėtojų susirinko Dūkštų ąžuolyne – daugiau nei šimtas žmonių čia sodino savo vardinius ąžuolus. Visas būrys žinomų žmonių, atlikėjų, rašytojų, verslininkų, įmonių ir šeimų susitelkė vienam bendram veiksmui – ąžuolų sodinimui, tarsi ypatingam ritualui. Kiekvienas į medžio sodinimą įdėjo savo intenciją: kas meilę gimtai šaliai, kas palinkėjimą būsimiems anūkams, ateities kartoms. Viena šeima atvyko su tik ką gimusiu kūdinkiu ir po ąžuolu užkasė jo placentą, kelios įmonės sodino savo giraites.


Milijonas ąžuolų Lietuvai: registras vėl pasipildė


„Mes kvėpavom vienu kvėpavimu, mūsų širdys plakė vienu ritmu, tarsi būtume sujungti į vieną. O ir buvom! Mus sujungė milijono ąžuolų sodinimo idėja ir visi jautėme didžiulį pasididžiavimą, kad savo gimtą šalį galim papuošti ąžuolais, kad mes esam lietuviai. Ypatingai skambėjo Lietuvos himnas Dūkštų sengirėje, iki šerdies jaudino traukiama daina „Žemėj Lietuvos ąžuolai žaliuos“. Ta daina įgauna visai kitą prasmę, dainuojama ąžuolų sodinimo vietoje – ji sujungia, leidžia pajusti stiprų bendrystės jausmą su kitais, su gamta, su Lietuva.“ – savo išgyvenimais dalinasi renginio Dūkštų ąžuolyne dalyvė Danutė.


Visus pasodintus ąžuolus jau dabar galima užregistruoti į specialų, visos Lietuvos milijono ąžuolų, registrą internetinėje svetainėje www.milijonasazuolu.lt

Milijonas ąžuolų Lietuvai: registras vėl pasipildė


Iniciatyvos organizatoriai ąžuolus dalino už pasakos, legendos ar poemos apie ąžuolus sukūrimą ir jau šį rudenį žada išleisti knygą. “Surinkome arti šimto pačių įvairiausių pasakojimų apie ąžuolus. Kai kurie iš jų tikrai labai vertingi, kiti, tarsi šeimų istorijos liudijimai, o kai kurie – nuoširdūs vaikų eilėraščiai ir trumpos istorijos.


Visi surinkti pasakojimai dabar keliaus vertinimo komisijai. Atrinksim turtingiausias, originaliausias istorijas ir leisim knygą.“ - sako savanorė, tinklaraštininkė, romano “Vandeninės moterys” autorė Sabina Daukantaitė.


Milijonas ąžuolų Lietuvai: registras vėl pasipildė


Iniciatyva “Milijonas ąžuolų Lietuvai“ jau treti metai visoje Lietuvoje skleidžia ąžuolų sodinimo idėją. Ji skirta stiprinti kiekvieno lietuvio ryšį su savim, gimtuoju kraštu, skatinti bendrystę. Sodinant ąžuolus siekiama, kad kiekvienas būtų pasodintas sąmoningai ir susikaupus, su gražiais palinkėjimais augalui, žemei ir tautai. Visi sodinami ąžuolai yra išdaiginti iš lietuviškų gilių. Tai ilgametis projektas, prie kurio kviečiami jungtis ir pavieniai asmenys, šeimos, ir įstaigos, ir bendruomenės, taip pat užsienyje gyvenantys tautiečiai.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>