Jau galite pradėti ieškoti dūmų detektoriaus

Jau galite pradėti ieškoti dūmų detektoriaus

Nuo šių metų gegužės 1 d. gyvenamuosiuose būstuose bus privaloma įsirengti autonominius dūmų detektorius.


Nuo gegužės mėnesio visuose Lietuvos būstuose turės būti įrengti autonominiai dūmų detektoriai. Kokius išsirinkti, kaip įsirengti ir kokia priežiūra būtina?

Emilija ČEPULIONYTĖ


Pernai šalyje kilo per 9 tūkst. gaisrų, kuriuose žuvo 103 žmonės, iš jų – 3 vaikai. Per pirmąjį šių metų mėnesį šalyje kilo 808 gaisrai. Gaisruose žuvo 16 žmonių, vaikų žūčių pavyko išvengti, o 17 gyventojų patyrė traumų.


Pasak Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktoriaus pavaduotojo Mindaugo Kanapicko, net 97 proc. gyventojų žūsta namuose, tai yra ten, kur jie turėtų būti saugūs. Žmonės žūsta, nes rūko lovose, nesirūpina kūrenamų krosnių saugumu, nevalo kaminų ir t. t.


„Pranešimai apie gaisrus, kurie nusineša gyvybių, dažnai prasideda nuo to, kad namas degė atvira liepsna. Tai rodo, kad gaisras nebuvo laiku pastebėtas“, – pabrėžia specialistas. Taigi, daugelio aukų būtų išvengta, jei gyventojai savo būstuose būtų įsirengę autonominius dūmų detektorius. Šiuo metu dūmų detektorius turi tik 16 proc. šalies gyventojų.

Neskubės bausti

REKLAMA


Nuo vasario 1 d. šalyje vyksta prevencinė akcija „Gyvenkime saugiai“. Jos metu valstybinės priešgaisrinės priežiūros pareigūnai ir ugniagesiai gelbėtojai aplankys apie 100 tūkst. gyvenamųjų būstų. Jie patars gyventojams gaisrinės saugos klausimais, taip pat paragins juos namuose įsirengti autonominius dūmų detektorius. Nuo šių metų gegužės 1 d. įsigalios Bendrųjų gaisrinės saugos taisyklių pakeitimai, todėl gyvenamuosiuose būstuose gyventojai jau privalės įsirengti autonominius dūmų detektorius.


„Jeigu gegužės 1-ąją dūmų detektoriaus nebus, žmonės iš karto nebus baudžiami. Tačiau jei vėliau bus piktnaudžiavimo atvejų, teks nustatyti terminus ir įvesti sankcijas“, – sako M. Kanapickas. Raginimo privalomai įrengti autonominius dūmų detektorius imtasi ne tam, kad būtų skiriamos nuobaudos ar įspėjimai, o kad visuomenė būtų greičiau informuota apie namų saugumui būtiną atributą.


Įsirengti nesudėtinga


Kaip teks įsirengti autonominį dūmų detektorių? „Didelė dalis žmonių bijo, kad reikės vedžioti laidus, kviesti specialistus, tam prireiks daug laiko, bus sugadinta vidaus apdaila ir dar brangiai kainuos“, – pasakoja bendrovės „JUNG Vilnius“ projektų vadovas Vaidotas Bijūnas.

REKLAMA


Anot jo, vartotojų baimės gerokai prasilenkia su rinkos tendencijomis, nes įrengti šiuolaikinius dūmų detektorius labai paprasta – nereikia nei gręžti, nei vedžioti laidų, užtenka detektorių priklijuoti prie lubų. Jei detektorius kokybiškas, pats žmogus kartą per pusę metų galės patikrinti jo funkcionalumą, o šiaip jis veiks iki 12 metų be jokių papildomų priemonių.


Autonominį dūmų detektorių kiek sudėtingiau pritvirtinti nebent tuose namuose, kuriuose yra įrengtos įtempiamosios lubos. „Tokiu atveju teks kviestis meistrus, kad dūmų detektoriui įrengtų papildomą vietą. Tačiau tai nėra sudėtinga, meistrai tokį darbą padaro labai greitai“, – sako UAB „Frankas“ priešgaisrinės įrangos specialistas Mantas Banionis.


Nuo 10 eurų


Renkantis autonominį dūmų detektorių, reikėtų atkreipti dėmesį, kad jis būtų sertifikuotas, t. y. paženklintas CE ženklu. Tai užtikrins, kad įsigijote kokybišką daiktą. Visa kita priklauso nuo jūsų norų ir poreikių. Bene mažiausia kaina yra 10 eurų už vienetą. Toliau kaina kyla, ir ją lemia gamintojas, įrenginio dizainas, funkcionalumas ir t. t.


„Brangesni dūmų detektoriai tarnauja ilgiau, gali turėti papildomus ekranėlius, kuriuose rodoma CO2 koncentracija, skirtis spalva, tačiau patikimi ir pigesni prietaisai. Svarbu tinkamai juos prižiūrėti“, – sako M. Banionis. Signalizatoriai gali būti su keičiamais maitinimo elementais arba su integruota baterija, kurios nereikia keisti visą prietaiso tarnavimo laikotarpį. Dūmų detektoriai su keičiamais maitinimo elementais yra pigesni, tačiau kartą per metus būtina keisti elementus.



Kiek detektorių prireiks?


Gyvenamajame būste (kiekviename aukšte) turi būti įrengtas bent vienas autonominis dūmų detektorius. Tai yra minimalus reikalavimas, tačiau dūmų plitimą riboja įvairios pastato konstrukcijos (sienos, durys, perdangos ir pan.). Todėl rekomenduojama šiuos prietaisus įrengti kiekvienoje patalpoje, kurioje žmonės miega, ir koridoriuose arba bendrose erdvėse prieš miegamuosius.


Maksimalus vieno autonominio dūmų detektoriaus saugomas plotas nustatomas pagal gamintojo reikalavimus, tačiau jis turi būti ne didesnis kaip 60 kv. m. Tad dažniausiai kambaryje įrengiamas vienas autonominis dūmų detektorius, o štai koridoriuje, jei jis ilgesnis nei 12 m, reikėtų įrengti ne mažiau kaip du dūmų detektorius, po vieną koridoriaus galuose.


Tinkama vieta


Įrengiant autonominius dūmų detektorius būtina vadovautis gamintojo instrukcija. Žinant, kad karšti dūmai kyla į viršų ir pirmiausia kaupiasi palubėje, šie prietaisai turėtų būti montuojami ant lubų. Autonominis dūmų detektorius yra montuojamas kuo arčiau patalpos centro, bet ne arčiau kaip 20 cm nuo sienų.


Tik tais atvejais, kai nėra galimybės įrengti ant lubų, autonominiai dūmų signalizatoriai gali būti įrengiami ant patalpos sienos, kuo arčiau lubų – maždaug 10–15 cm atstumu nuo lubų, bet ne arčiau kaip 20 cm nuo sienų kampo. Jei patalpoje lubos yra nuožulnios arba stogas dvišlaitis, autonominiai dūmų detektoriai įrengiami ne toliau kaip 0,9 m nuo aukščiausio lubų ar pastogės taško.


Garažuose, remonto dirbtuvėse ir kitose patalpose, kuriose išsiskiria degimo produktų dalelių, autonominius dūmų detektorius reikia įrengti 6 m atstumu, o jei nėra tokios galimybės, tada kuo toliau nuo minėtų dalelių šaltinių.

REKLAMA


Įspės garsinis signalas


Kad autonominiai dūmų signalizatoriai patikimai veiktų, svarbu periodiškai patikrinti jų veikimą paspaudžiant testavimo mygtuką. Prietaisuose esančius maitinimo elementus reikia keisti kasmet. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį, kad dulkės ir nešvarumai mažina signalizatoriaus jautrumą, todėl reikėtų neužmiršti nuvalyti dulkių.


Šaižiu garsu detektorius įspėja gyventojus, kol dar dūmų koncentracija ore nekelia pavojaus gyvybei. Jeigu viskas gerai, tarkim, detektorius suveikė vien todėl, kad sukėlėte daug dūmų gamindami maistą, galite lengvai jį išjungti ir paleisti iš naujo.


V. Bijūnas pastebi, kad naujausius dūmų detektorių modelius netgi įmanoma susieti su šeimininko mobiliuoju telefonu ar elektroniniu paštu bei suveikus gaisro davikliui gauti SMS žinutę, elektroninį laišką ar skambutį. Vėliau, prisijungęs prie programėlės, vartotojas gali patikrinti dūmų tankumą, temperatūrą ir kitus duomenis.


Daugiau svarbių, įdomių ir naudingų temų - žurnale SAVAITĖ








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>