Lietuviams ne tas pats, kaip sutikti Naujuosius

Lietuviams ne tas pats, kaip sutikti Naujuosius

L. Šertvyčius prisipažino, kad jį stebina sumos, kurias gyvenimo nepritekliais besiskundžiantys lietuviai pasirengę išleisti naujamečiam vakarui.



Nepritekliais dažnai besiskundžiantiems lietuviams tikrai ne tas pats, kaip ir kur sutikti Naujuosius metus. Tokią išvadą padarė prieš dešimtį metų su draugu interneto projektą NaujiejiMetai.LT sukūręs jį administruojančios įmonės „Padis LT“ vadovas Laurynas Šertvyčius.


Laimius STRAŽNICKAS


Viskas vienoje vietoje


„Prieš dešimt metų galėdavai rasti, kur kokie renginiai vyksta, tačiau projekto, kurio specializacija – vien metų pabaigos švenčių renginiai, pramogos, tuo metu nebuvo. Todėl nutarėme visą informaciją sutelkti vienoje vietoje, juolab kad tokioje srityje jau turėjome patirties“, – aiškino L. Šertvyčius.


Šiandien jau kiekvienas, kuris siūlo paslaugas ir kuris jų ieško, žino, kur ieškoti Naujiesiems metams sutikti tinkamo renginio ar nakvynės, kur rasti vietos su draugija atšvęsti Naujuosius, kur išsinuomoti karnavalinių drabužių, kur rasti Kalėdų Senelį, muzikantų, vakaro vedėją ar į kokias keliones traukti šventinėmis dienomis.
Pašnekovas sako, kad nors jų projektui šiemet sukanka dešimt metų, jo gyvybingumas yra tik momentinis.


„Suprantama, kad liepos mėnesį vargu ar kam nors bus smalsu užsukti į interneto svetainę www.naujiejimetai.lt ieškotis, kur smagiai praleisti metų pabaigos šventes. Tokia informacija žmonėms labiau parūpsta įžengus į spalio mėnesį. O pats jos bumas pasireiškia paskutinėmis metų dienomis, gal net tarpušvenčiu, kai žmonės panikuoja, nežinodami, kur dėtis paskutinę metų naktį. Antai per devynis praėjusių metų mėnesius (sausį–rugsėjį) mūsų svetainę aplankė 33 800 lankytojai, vien per lapkritį jų užsuko 38 tūkstančiai, o gruodį – net 73 400“, – aiškino rūpesčius dėl Naujųjų metų švenčių sutikimo žmonėms lengvinančio projekto sumanytojas.

Metams bėgant daugėja ne tik pramogų ir geriausių sprendimų ieškančių žmonių, bet ir paslaugų siūlytojų – tarkim, 2011 metų palydėtuvėms buvo pateikta tik 384 pasiūlymai, o 2017-ųjų – net 1 694. Jų skaičius gali nuolat keistis, nes skelbimus su pasiūlymais gali nemokamai viešinti kiekvienas, turintis su metų pabaigos šventėmis susijusių sumanymų.


Pasiūlymų įvairovė


Naujųjų metų šventė restorane, kavinėje ar klube, Naujieji metai turizmo sodyboje, pirtis ir apgyvendinimas sodyboje prie ežero, sutikti Naujuosius sodyboje prie jūros, karnavalinių drabužių nuoma, kelionės į Kalėdų muges, renginių vedėjai, Kalėdų Seneliai, muzikantai...


Pasak pašnekovo, labiausiai lietuviams rūpi naujamečiai renginiai ir įdomiausius pasiūlymus teikiantys restoranai ir kavinės. Kur paklausa didžiausia, ten ir pasiūla didžiausia. Antai šiuo metu naujamečių renginių organizatoriai paskelbė beveik 500 šventinių vakarėlių. Aktyviausi tokių renginių organizatoriai yra Vilniuje, Kaune ir Palangoje.


L. Šertvyčius sako, kad viešai skelbiami gali būti tik paskirtį atitinkantys ir padorumo normoms bei įstatymams nenusižengiantys renginiai. „Šių kriterijų neatitinkantys pasiūlymai yra šalinami. Tačiau iki šiol dar nepasitaikė nė vieno pasiūlymo, prasilenkiančio su dorovės normomis (pavyzdžiui, prostitucijos skatinimu). Teko panaikinti vieną kitą skelbimą, kurie buvo „ne į temą“, t. y. neturėjo nieko bendra su Kalėdų ar Naujųjų metų šventėmis, pavyzdžiui, renginys buvo numatytas jau praėjus metų pabaigos šventėms“, – paaiškino jis.

REKLAMA


Ar galima į senųjų metų palydų traukinį įšokti paskutinę akimirką, t. y. likus vienai ar dviem dienoms? „Į didesnius vakarus, organizuojamus viešbučiuose, restoranuose, naktiniuose klubuose ar kavinėse, įmanoma. Tačiau norint su draugais patogiai įsitaisyti kokioje nors kaimo sodyboje, iš anksto neužsisakius, gali būti ganėtinai keblu. Tokios vietos paprastai pradedamos graibstyti dar rudens pradžioje. Beje, daugelis kaimo sodybų tarsi iš letargo miego prisikelia būtent metų pabaigos šventėms. Dažniausiai vasarą joje smagiai laiką leidę poilsiautojai ten vietos linkę ieškotis ir žiemos šventėms. Beje, neretai pažvelgę į Naujųjų metų orų prognozę ir įsitikinę, kad ji palanki pramogoms gamtoje, dažnas užsinori su kompanija švęsti gamtoje“, – savo pastebėjimais dalijosi naujamečio katalogo administratorius.


Svarbu ne tik kur, bet ir kaip


Pasidomėjus, kokios tendencijos pasikeitė per projekto gyvavimo dešimtmetį, jo sumanytojas pastebėjo, kad esminių pokyčių neįvyko, tačiau naujų dalykų pastebėti galima.

REKLAMA


„Pirmiausia į akis krinta tai, kad naujamečiai vakarėliai tapo gerokai kokybiškesni nei anksčiau, o ir tokių renginių poreikis daug didesnis. Anksčiau užtekdavo tik salės ir kokių nors muzikantų, o dabar lietuviai ieško geresnės muzikos, geresnio maisto ir gėrimų. Kitas dalykas – dabar žmonės vis dažniau Naujuosius metus sutinka svečiose šalyse. Todėl tokių kelionių poreikis taip pat yra gerokai išaugęs. Tarp paslaugas siūlytojų daugiau atsirado aktorių, kurie gali pabūti Kalėdų Seneliais ar naujamečių renginių vedėjais“, – dėstė L. Šertvyčius.


Bene svarbiausias ir visus labiausiai jaudinantis pokytis yra akivaizdžiai padidėjusios paslaugų kainos. Šiandien smagiai, skaniai ir prabangiai sutikti Naujuosius metus kainuoja labai nemažai. „Kiek anksčiau reikėdavo sumokėti litais, kartais tiek dabar tenka pakloti eurų“, – patikslino pašnekovas.


Pasidomėjus, kas kalėdinių ir naujamečių pasiūlymų interneto katalogo sumanytoją labiausiai stebina, L. Šertvyčius prisipažino, kad pirmiausia stebina sumos, kurias gyvenimo nepritekliais besiskundžiantys lietuviai pasirengę išleisti naujamečiam vakarui.


„Stebiuosi, kad šiais laikais gerokai išaugusios kainos lietuvių nė kiek nesustabdo nuo paskutinės metų nakties iškilmių. Man atrodo, kad vienai nakčiai išleisti kelis šimtus eurų tikrai neverta. Na, bet tai, aišku, yra skonio reikalas. Vieniems geriau – ramiau ir kukliau, kitiems reikia didelio šurmulio, gero maisto ir smagios muzikos.
Dažnas netgi sako, kad jei Naujuosius sutiksi trankiai, smagiai ir linksmai, ir visi ateinantys tokie bus. Man tik paauglystėje svarbu būdavo Naujųjų metų naktį gerai pasiausti, o dabar geriausios šventės – namie su šeima. Ir toks nusiteikimas, manau, ateityje nepasikeis“, – samprotavo projektą NaujiejiMetai.LT prieš dešimt metų pradėjęs L. Šertvyčius.


Daugiau svarbių, įdomių ir naudingų temų rasite žurnale "Savaitė"








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)