„Labas rytas, Lietuva“ skamba jau 30 metų

„Labas rytas, Lietuva“ skamba jau 30 metų

LRT ryto laidoje yra dirbę daugybė laidų vedėjų.


Viena populiariausių LRT televizijos laidų „Labas rytas, Lietuva“ lapkričio 30-ąją švenčia savo 30-ąjį gimtadienį. Jos krikštatėvis – žurnalistas Vytautas Kvietkauskas.


Laimius STRAŽNICKAS


– Ne kartą esate sakęs, jog šios laidos idėją atsivežėte iš Jungtinių Amerikos Valstijų, pamatęs ABC televizijos laidą „Good morning, America“. Kuo ta laida jus „užkabino“?

– Toje laidoje lyg ir niekas ypač „neužkabino“. Tiesiog tuo metu pagalvojau, kad Lietuvoje ryte nėra laidos, kurioje būtų galima sužinoti, ką tądien rašo spauda, kuo ypatinga ši diena ar kokie svarbūs renginiai tą dieną vyks. Maniau, jog panaši laida mūsų šalyje būtų puikus sprendimas šiai spragai užpildyti.


– Buvo sunku įgyvendinti idėją tuometėje televizijoje?


– Man atrodo, kad ypatingų sunkumų nekilo. Buvo 1987-ieji ir jau brendo laisvės idėjos. Tiesa, norėjau, kad ši laida vadintųsi „Labas rytas, Lietuva“, tačiau tuometė radijo ir televizijos vadovybė nusprendė, jog bus geriau, jei laida vadinsis tiesiog „Labas rytas“.

REKLAMA


– Tais laikais dar gyvavo cenzūra, o jūs transliavote tiesiogiai. Niekada neužkliuvote paslapčių sergėtojams?


– Tais laikais gyvavo Glavlitas. Paprastai iš vakaro nueidavai pas juos, pasakydavai, kokiomis temomis kalbėsi laidoje, ir jie uždėdavo spaudą. Nepamenu, kad būtų pasitaikę kokių nors didelių nesklandumų. Visada stengdavomės kalbėti apie tai, kas būtų įdomu žiūrovams. Jeigu ir šioje laidoje būtume pasakoję apie įsipareigojimus partijai ir Vyriausybei, niekas jos nebūtų žiūrėjęs.


„Labas rytas, Lietuva“ skamba jau 30 metų

V.Kvietkauskas ir dabar veda LRT radijo laidą.


– Kiek laiko dirbote „Labame ryte“?


– Iki 1990-ųjų, kai mane išrinko į Aukščiausiąją Tarybą.


– Kas darbavosi kartu su jumis?


– „Labą rytą“ pradėjo šauni vaikinų kompanija: be manęs, dar buvo Henrikas Vaitiekūnas, Romas Jankauskas, kartais atvažiuodavo Skirmantas Pabedinskas. Šioje laidoje negalėjai būti blogas žurnalistas ar vedėjas, nes nebūtum ilgai padirbęs. Tais laikais laida trukdavo pusvalandį, o dabar trunka tris valandas. Iš pradžių turėdavai pats surinkti visą medžiagą, parengti spaudos apžvalgą ir pasikviesti pašnekovų. Tada kompiuterių nebuvo. Aš iš vakaro važiuodavau į spaustuvę, kur būdavo spausdinami rytojaus laikraščiai, ir peržvelgdavau pagrindinius nebaigtų spausdinti laikraščių straipsnius. Bene didžiausias rūpestis būdavo, ar ateis pašnekovai. Dabar manoma, kad jei tu nesi televizijoje, tai tavęs nėra, o anuomet kai kurie manydavo, kad jei ir pramiegos, tai nieko tokio.


– Ką naudingo jums davė ši laida?


– Niekada apie tai nesusimąsčiau. Apskritai darbas televizijoje man davė daug gero. Kitaip 1990-aisiais nebūčiau išrinktas į Aukščiausiąją Tarybą. Tačiau dažniau žmonės mane prisimena kaip laidos „Keliai. Mašinos. Žmonės“ vedėją.

REKLAMA


– Ar, išėjęs iš „Labo ryto“, domėjotės tolesne laidos raida?


– Be abejonės. Man ši laida – labai įdomi. Be jos, kaip ir be Lietuvos radijo, neapsieina nė vienas mano rytas.


– Kas toje laidoje jums įdomiausia?


– Apskritai man patinka, kaip toji laida sudėliota – žinai, ko kuriuo metu gali tikėtis. Patinka jauni, žvalūs ir energingi laidų vedėjai, mokantys raiškiai kalbėti ir nejuntantys jokio diskomforto prieš televizijos kameras. „Labas rytas, Lietuva“ prašviesina kiekvieną mano rytą, ypač dabar, kai lauke daug tamsos ir niūrus oras. Žmonėms patinka gražūs vaizdai ir jauni žmonės. O kai dar ryte gauni daug naudingos informacijos, kas gali būti geriau.


– Ar šiandien jūsų gyvenime dar yra televizija?


– Dabar dirbu tik LRT radijuje, tačiau dar norėčiau padirbėti ir televizijoje. Jai mano meilė nėra išblėsusi.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)