Lukiškių aikštė atidaroma, paminklo dar teks palaukti

Lukiškių aikštė atidaroma, paminklo dar teks palaukti

Sostinės Lukiškių aikštės rekonstrukcija užtruko pusantrų metų. ELTA nuotr.


Vilniečiai ir sostinės svečiai nekantriai laukia, kada iš tvorų apsupties išsivaduos visai Lietuvai svarbi Lukiškių aikštė, ir domisi, koks gi paminklas po ilgų ginčų iškils joje Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečio proga. Iškilmingo atidarymo diena paskelbta lapkričio 3-ioji.


Giedrė MILKEVIČIŪTĖ


Vilniaus miesto savivaldybės vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis žurnalistus tikino, kad viskas vyksta sklandžiai, kaip ir planuota, o skelbta aikštės atidarymo diena jau neturėtų keistis. Šiuo metu baigiami tvarkyti inžineriniai tinklai ir klojama aikštės danga. Pasak architekto, planuoti darbai kiek užtruko dėl archeologinių tyrimų ir diskusijų su visuomene dėl medžių išsaugojimo. Aikštė taps reprezentatyvi ir jauki miestiečių susibūrimų vieta, joje bus daug žaliųjų erdvių ir vietos iškilmingoms šventėms, minėjimams rengti.


Pirmą kartą per visą nepriklausomybės laikotarpį vykusi aikštės rekonstrukcija užtruko pusantrų metų. Reprezentacinė sostinės aikštė nustebins visiškai nauju vaizdu: visiškai pakeista aikštės granitine danga, naujais takeliais, įrengtais naujais suoliukais, vėliavų stiebais, pertvarkytu apšvietimu, pasodintais medžiais. Taip pat aikštėje atsiras aktyviai veiklai skirta veja, vaikų žaidimų aikštelių, erdvių žaisti šachmatais, klausytis kariliono, kavinių ir kt.

REKLAMA


„Reikia suprasti, kad aikštė – ne vien veja, joje driekiasi ir inžineriniai tinklai, yra daug dalykų, susijusių su archeologiniais tyrimais, tad ir laiko prireikė daugiau, negu buvo planuota. Aikštę juk tvarkome atkurtos Lietuvos šimtmečio minėjimui, tad reikia padaryti taip, kad nereikėtų anksčiau ko nors tvarkyti“, – sakė M. Pakalnis ir atskleidė, kad aikštės tvarkymo darbai kainavo beveik 3,8 mln. eurų.


Papuoš ypatingas fontanas


Aikštės naujovė ir puošmena – interaktyvus fontanas. Jį miestui padovanojo verslininkai, prisijungę prie Vilniaus miesto savivaldybės iniciatyvos „Dovana Vilniui“. Šis įspūdingas įrenginys prisitaikys prie priėjusio žmogaus judesių, dinamiškai keis srovių formas ir aukštį, vandens srovės bus apšviestos įvairiaspalvėmis šviesomis. Beje, kiekvienas šviestuvas galės veikti tiek atskirai, tiek kartu su kitais šviestuvais. Be to, tai bus funkcionalus fontanas: jo purkštukai ir šviestuvai bus aikštės grindinio dangoje, kad išjungus fontaną aikštę per keletą minučių būtų galima pritaikyti kitoms viešosioms reikmėms.

REKLAMA


Tvarkomos ir aikštės prieigos – Lukiškių gatvės atkarpoje tarp Vasario 16-osios ir J. Tumo-Vaižganto gatvių klojama nauja asfalto danga, rekonstruojamas pėsčiųjų takas prie Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčios, čia nusidrieks ir visiškai naujas dviračių takas. Po rekonstrukcijos ši gatvės atkarpa turės tris eismo juostas – bus dvikrypčio eismo ir atskira viešojo transporto juostos.


Už paminklo projektą bus galima balsuoti


Vis dėlto Lietuvos visuomenei, be bendro aikštės vaizdo, labai rūpi, koks bus pastatytas paminklas. Kaip žinome, anksčiau „Vyčio“ paramos fondo surengto paminklo konkurso nugalėtojo klaipėdiečio skulptoriaus Arūno Sakalausko „Laisvės karys“ nesulaukė valdžios palaiminimo, atsirado ir prieštaringų meno žinovų nuomonių. Tad buvo paskelbtas naujas konkursas. Jį rengia Šiuolaikinis meno centras (konkurso kuratorė – Ūla Tornau). Į vertinimo komisiją pakviesti dailėtyrininkė, Nacionalinės dailės galerijos vadovė Lolita Jablonskienė, Lietuvos nacionalinės premijos laureatai istorikas Alfredas Bumblauskas ir skulptorius, filmų kūrėjas Deimantas Narkevičius, vizualiojo meno ekspertas Andersas Kroigeris, dailėtyrininkės Giedrė Mickūnaitė ir Virginija Januškevičiūtė, sostinės vyriausiasis architektas M. Pakalnis. Pasak konkurso kuratorės, komisiją taip pat planuojama papildyti protokolo specialistu, laukiama patriotinių nevyriausybinių organizacijų deleguoto eksperto.



Lukiškių aikštė atidaroma, paminklo dar teks palaukti

Tarp siūlomų paminklų projektų yra ir ankstesnio konkurso nugalėtojo A. Sakalausko skulptūra


Liepos pabaigoje iš 32 pasiūlytų projektų buvo atrinkti penki. Nuo spalio 3 d. juos galima pamatyti Šiuolaikinio meno centro tinklalapyje www.cac.lt. Vėliau už juos balsuoti bus galima Vyriausybės įsteigtoje interneto svetainėje e.pilietis. Visi projektai įamžina tautos kovas už nepriklausomą valstybę.


Tarp siūlomų paminklų projektų yra ir minėta ankstesnio konkurso nugalėtojo A. Sakalausko skulptūra. Šį projektą pristatė architektai Gintaras Čaikauskas, Linas Naujokaitis ir Kęstutis Akelaitis. Taip pat tarp pretendentų į Lukiškių aikštės paminklo kūrėjus yra architektas, architektūros teoretikas, humanitarinių mokslų daktaras Tomas Grunskis su kolektyvu „aexn“, skulptorius ir dizaineris Andrius Labašauskas, kraštotyrininkas Algimantas Lelešius su kuratorių parinkta menininkų komanda bei filmų ir meno instaliacijų kūrėjas Darius Žiūra.


Šiuolaikinis meno centras pradėjo darbą su būsimos Lukiškių kūrybines dirbtuves pristatančios parodos architektais, projektų autoriai susitiko su Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Memorialinio departamento atstovais, Prezidentūros kultūros ir protokolo specialistais bei Krašto apsaugo ministerijos Protokolo skyriaus atstovais aptarti galimų valstybinių švenčių Lukiškių aikštėje scenarijų.


Pasak kultūros viceministrės Gintautės Žemaitytės, labai svarbu, kad projektus vertinti ir išrinkti geriausią galės padėti visuomenė, nes visada atsiranda piliečių, nepatenkintų net ir objektyviausios komisijos darbu. „Tiek ekspertai, tiek piliečiai, balsuodami internetu, turės lygias sprendimo teises. Su pateiktais projektais, tiksliau – jų modeliais, nuo lapkričio 3 dienos bus galima susipažinti atnaujintoje Lukiškių aikštėje, o paties paminklo dar teks palaukti iki kitų metų antrosios pusės“, – aiškino viceministrė.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)