Dirigentės dovana vaikams – galimybė diriguoti jai

Dirigentės dovana vaikams – galimybė diriguoti jai

Nidos bažnyčia tikriausiai buvo tinkamiausia vieta atsiskleisti talentingosios dirigentės kūrybiniams sumanymams.


Apie ją užsienio režisieriai jau kuria filmus, interviu nori gauti garsiausi žurnalistai, tačiau Birmingemo orkestro muzikos direktorė Mirga Gražinytė – Tyla šypsodamasi lipa ant scenos su vaikais. Sugrįžusi į Lietuvą pasveikinti Nacionalinės moksleivių akademijos (NMA) vaikų ji kartu su jais Nidos bažnyčioje surengė baigiamąjį koncertą.


Tautvydas Lukaševičius


Sunkiausia išmokyti nusilenkti


„Šiandien išgirsite ne vieną pasaulinę premjerą“, – suklusti visus priverčia dirigentė. Dar labiau į Nidos bažnyčią susirinkusius žmones stebina tai, kad atliekant kūrinius ji pasitraukia į šalį, o dirigentais tampa mokiniai. Prasideda muzikinė improvizacija, kurią būtų galima apibūdinti Ričardo Vagnerio žodžiais „Unikali vaizduotė kuria stebuklus realybėje.“


Zalcburgo Mocateumo orkestro koncertmeisteris Frank Erik Stadler, kompozitorius Fausto Tuscano, rašytoja, Lietuvos nacionalinio dramos teatro aktorė Birutė Mar, Algirdas Biveinis ir Gabrielė Biveinienė iš Grazo muzikos ir vaizduojamųjų menų universiteto – profesionalai, moksleiviams atskleidę muzikos ir kūrybos paslapčių.

REKLAMA


„Koncertas truks daugiau nei tris valandas, nes pagal pagonių tradicijas piktąsias dvasias reikia išvaryti besileidžiant saulei“, – įspėjami žiūrovai.


Dauguma neišsigąsta, o po pirmųjų pasirodymų, skambant garsiems plojimams, Lietuvą garsinančiai dirigentei tenka „atidirbti“ ir priminti moksleiviams, kad reikia nesikuklinti, nusilenkti tarsi „kempinėms, sugeriančiomis klausytojų skleidžiamą energiją.“ Vieni mokiniai greitai perpranta šio triuko subtilybes, tačiau kitiems prireikia bene valandos, kad suprastų – šio vakaro žvaigždės jie, o vis garsiau juos palaikantys žiūrovai nėra tik tobulos bažnyčios akustikos nuopelnas.


Dirigentės dovana vaikams – galimybė diriguoti jai

Jaunieji muzikos talentai liko patenkinti.

„Dievas mėgsta visokią muziką“


„Palaukite, pamatysite, kokia bus paskutinė dalis, nuostabios muzikinės improvizacijos su marių pakrantėje rastais daiktais, apeiginiai šokiai“, – Neringos miesto merą Darių Jasaitį intrigavo NMA direktorius Leonas Narkevičius.


Jis taip pat pasakojo istoriją, kad po praėjusių metų muzikinių improvizacijų Nidos evangelikų liuteronų bažnyčia paprašė daugiau tokių koncertų pas juos neorganizuoti.


Visgi kitokios nuomonės buvo Nidos parapijos klebonas Rimvydas Adomavičius, kuris leido suprasti, jog tik mes (daugybės pasirinkimų išlepinti žmonės) galime mėgti ar nemėgti vienokio ar kitokio stiliaus muzikos.


Kai žemė, vanduo ir dangus susijungia


Nidos bažnyčia tikriausiai buvo tinkamiausia vieta atsiskleisti talentingosios dirigentės kūrybiniams sumanymams. Leidžiantis saulei, klasikų kūrinius keičiant lietuviškoms sutartinėms ir pagoniškoms giesmėms, vis mažiau susirinkusiųjų žiūrėjo į laikrodžius. Muzika, tarsi sujungusi vandens (Kuršių marių), žemės (smėlyje rastų instrumentų) ir dangaus (vėjo) stichijų šėlsmus į vieną melodiją, priverčia laiką sustoti. Jis lieka atsispindėti tik vyresnių žmonių veiduose, kuriuos nusišypsoti priverčia muzikinių pauzių metu savo solo partiją atliekantys pajūrio paukščiai.

REKLAMA


Kas jau kas, o gabūs į NMA stovyklą susirinkę mokiniai moka reliatyvumo teoriją, kuri šįkart taip puikiai tiko laikui Nidos bažnyčioje apibūdinti. Dažnai juokaujama, kad minutės ilgumas priklauso nuo to, kurioje tualeto durų pusėje stovi. Trys valandos prabėgo kaip mirksnis, nuaidėjo kaip akordas. Kas šįkart nebuvo reliatyvu? Nuostabūs ir gabūs vaikai, pasitikėję charizmatiškos kūrėjos talentu ir padovanoję koncertą... Pirmiausia sau...


Be pasaulyje garsios dirigentės Mirgos Gražinytės Tylos, su mokiniais patirtimi ir idėjomis dalinosi KTU rektorius prof. Petras Baršauskas, „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas. Pranešimą moksleiviams skaitė Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) vadovas Gintaras Valušis, užsiėmimus vedė Vilniaus universiteto Biochemijos įstaigos Bioanalizės skyriaus vedėjas prof. habil. dr. Valdas Laurinavičius.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)