Mėnulis paseno mažiausiai 40 milijonų metų

Mėnulis paseno mažiausiai 40 milijonų metų


Kalifornijos universiteto Los Andžele mokslininkai patikslino Mėnulio amžių. Jų duomenimis, Žemės palydovas yra 40-140 milijonų metų senesnis negu manyta iki šiol.


Tyrimo rezultatus trečiadienį paskelbė žurnalas „Science".


Kaip nustatė mokslininkai, Mėnulio amžius – mažiausiai 4,51 milijardo metų. Tad jis susiformavo praėjus 60 milijonų metų po Saulės sistemos atsiradimo. Anksčiau manyta, jog tai įvyko praėjus 100-200 milijonų metų po planetų sistemos susiformavimo.


Mokslininkų išvados remiasi 1971 metais per „Apollo 14" misiją Mėnulyje paimtų aštuonių cirkono pavyzdžių analize. Šio mineralo esama Žemės palydovo gelmėse. Pasak specialistų, į Žemę pargabenti cirkono pavyzdžiai išlikę pirmapradės būklės.


„Cirkonas yra geriausias laikrodis gamtoje. Šis mineralas geriausiai išsaugo geologinę istoriją ir leidžia atskleisti savo kilmę", – pažymėjo vienas iš tyrimo autorių, Kalifornijos universiteto geochemijos ir kosmochemijos profesorius Kevinas Makiganas (Kevin Mckeegan).


Pasak jo, ankstesnės hipotezės apie Mėnulio amžių rėmėsi uolienų pavyzdžių, kurie buvo deformuoti meteoritų, bombardavusių palydovo paviršių, analize.


Pagal ELTA inf.
ELTA nuotr.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 15 (2024)

    Savaitė - Nr.: 15 (2024)