Tyrimas: gepardams gresia išnykimas

Tyrimas: gepardams gresia išnykimas


Dėl nykstančių gyvenimo plotų ir žmogaus veiklos poveikio gepardai greitai artėja prie išnykimo ribos, sakoma šią savaitę paskelbto naujo tyrimo išvadose, kuriose mokslininkai ragina imtis skubių veiksmų greičiausiems planetos gyvūnams išsaugoti.


Gepardų skaičius Zimbabvėje per pastaruosius 16 metų sumažėjo daugiau nei 85 proc., o Irane jų liko mažiau nei 50, skelbia Londono zoologų draugija ir Laukinės gamtos išsaugojimo draugija.


Ataskaitos autoriai siūlo įtraukti gepardus į nykstančių gyvūnų sąrašą, nes šiuo metu jie yra įvardinami kaip „saugomi“ Tarptautinėje raudonojoje knygoje.


Tyrimas, kuris atliktas remiantis Nacionalinės mokslų akademijos medžiaga, parodė, kad šiuo metu pasaulyje yra likę vos 7 100 gepardų, kurių gyvenamas plotas sumažėjo 91 procentais.


„Gepardai sparčiai artėja prie išnykimo ribos ir greitai gali išnykti visiems laikams, jeigu nebus imtasi skubių veiksmų jiems išsaugoti“, – sakoma Londono zoologų draugijos pranešime.


XX amžiaus pradžioje, remiantis ankstesniais vertinimais, gyveno 100 tūkst. gepardų.


Tyrimas: gepardams gresia išnykimas


„Atsižvelgiant į šio katinių šeimos žinduolio atsiskyrėlišką gyvenimo būdą, patikimą informaciją apie šią rūšį surinkti yra sunku, todėl jo padėtis nebuvo tinkamai įvertinta“, – sakė Sarah Durant (Sara Duran), Gepardų ir hieninių šunų išsaugojimo programos projekto vadovė.


„Mūsų tyrimai rodo, kad dėl didelių plotų poreikio ir įvairių grėsmių, su kuriomis susiduria šie laukinėje gamtoje gyvenantys gyvūnai, jiems yra iškilęs kur kas didesnis išnykimo pavojus nei buvo manoma anksčiau“, – nurodė mokslininkė.


Ieškodami grobio gepardai gali įveikti didelį atstumą – kai kurių jų medžioklės plotai užima net iki 3 tūkst. kvadratinių kilometrų plotą.


Tyrimas parodė, kad 77 procentai šių gyvūnų gyvenamų plotų yra už saugomų teritorijų ribų, todėl žmogaus veikla jiems kelia ypač didelį pavojų.

REKLAMA


Žmogus medžioja gepardų grobį, užima jų medžioklės plotus, nelegaliai prekiauja jų trofėjais ir pačiais gyvūnais.


Tyrimas: gepardams gresia išnykimas


S.Durant džiaugėsi tarptautinės bendruomenės neseniai prisiimtais įsipareigojimais, tarp kurių yra ir neteisėto laukinių kačių išvežimo iš Somalio pusiasalio sustabdymas.


„Mes ką tik perkrovėme savo supratimą apie tai, kaip arti išnykimo ribos yra gepardai“, – pareiškė Kim Young-Overton (Ki Jong Overton) iš laukinių kačių išsaugojimo organizacijos „Panthera“.


„Saugomų teritorijų apsaugos užtikrinimo neužtenka. Mes turime galvoti plačiau – turime galvoti apie gepardų išsaugojimą saugomose ir nesaugomose vietose, kuriose gyvena šie didelius atstumus įveikiantys gyvūnai“, – sakė ji.


Pagal BNS inf.
BNS ir ELTA nuotr.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)