Prezidentui Valdui Adamkui - 90 metų

Prezidentui Valdui Adamkui - 90 metų


Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasveikino Prezidentą Valdą Adamkų 90 metų jubiliejaus proga.


Pasak D. Grybauskaitės, V. Adamkaus, kaip valstybės žmogaus, kaip intelektualo patirtis yra neįkainojama, o vadovavimo Lietuvai metai - svarbi mūsų naujausios istorijos dalis.


V. Adamkaus asmenybėje matome ypatingą ryšį tarp šiandienės Lietuvos ir tos, kuri buvo prarasta 1940-aisiais, kurios nepriklausomybės atgavimo su bendraminčiais buvo siekta daug dešimtmečių. Tautos meilė - geriausias įvertinimas tų pastangų, kurias V. Adamkus įdėjo dirbdamas dėl Lietuvos pažangos ir vienybės.


Šalies vadovė palinkėjo V. Adamkui sveikatos, stiprybės ir geros šventinės nuotaikos.


V. Adamkus įteikė Prezidentei savo naujausią knygą „Pokalbiai nesilaikant protokolo".


Prezidentui Valdui Adamkui - 90 metų


Ketvirtadienio popietę Prezidentūroje Prezidentą V. Adamkų savo ir visos Vyriausybės vardu pasveikino ir Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius.


„Jau daug metų mums esate Žmogaus, pasiaukojamai mylinčio Tėvynę ir atiduodančio jai visas savo jėgas, pavyzdys, laisvo mąstymo, prigimtinės tolerancijos ir atvirumo simbolis, pilietiškumo autoritetas. Jūsų pastangomis mūsų valstybė tapo ryškiai matoma ir girdima pasaulyje - viso gyvenimo darbus nepailsdamas skyrėte Ateities Lietuvos idėjai įprasminti", - sveikindamas Prezidentą sakė Vyriausybės vadovas.


„Telydi Jus gera nuotaika, puiki sveikata, visų Lietuvos žmonių pagarba ir meilė", - linkėjo Ministras Pirmininkas A. Butkevičius.


Prezidentui Valdui Adamkui - 90 metų


V. Adamkus Lietuvos Respublikos Prezidento pareigas ėjo 1998-2003 ir 2004-2009 metais.


Jis gimė 1926 metais Kaune, vėliau mieste lankė mokyklą, karo metais dalyvavo rezistencinėje veikloje. 1944-ųjų liepą, būdamas aštuoniolikos, su tėvais pasitraukė į Vokietiją, kur baigė lietuvių gimnaziją, įstojo į Miuncheno universiteto Gamtos fakultetą. 1949 metais V. Adamkus su šeima emigravo į JAV, ten 1960-aisiais baigė Ilinojaus technologijos institutą, įgijo statybų inžinieriaus specialybę.


Prezidentas turi unikalią galimybę palyginti du nepriklausomybės laikotarpius. Kaip pats yra sakęs, Lietuvos valstybė yra tik 8 metais vyresnė už jį. „Augau, kai vystėsi 1918-ųjų Lietuva, ir aktyviai dalyvavau šaliai atsiskiriant nuo SSRS 1990 metais. Manoji karta, atsidūrusi už Lietuvos ribų, turėjo vienintelį tikslą - atgauti Lietuvai nepriklausomybę ir sugrąžinti ją į tarptautinį žemėlapį", - pasakojo V. Adamkus.


Nuo praėjusio amžiaus aštuntojo dešimtmečio, kaip JAV paramos Baltijos šalims aplinkosaugos srityje koordinatorius, V. Adamkus organizavo Lietuvos mokslo įstaigų atstovų stažuotes JAV, skatino ir rėmė vandenvalos įrenginių statybą, aplinkosaugos stebėsenos plėtojimą, padėjo Baltijos šalių aplinkosaugos institucijoms apsirūpinti programine įranga, moksline literatūra, prietaisais.

REKLAMA


Kaune Vytauto Didžiojo universiteto bei išeivijos šviesuolių pastangomis atidaryta Prezidento V. Adamkaus biblioteka-muziejus.


Prezidentui Valdui Adamkui - 90 metų


Pagal ELTA inf.
R. Dačkaus (LR Prezidento kanceliarija) ir D. Labučio (ELTA) nuotr.


Prezidentui Valdui Adamkui - 90 metų







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)