Naujas sezonas darže: mados ir tendencijos

Naujas sezonas darže: mados ir tendencijos


Mada – tarsi įnoringa ponia, kurios permainingos nuotaikos keičiasi labai greitai. Mada aktuali ne tik renkantis drabužius, bet ir kuriant namų interjerą, tvarkant namų aplinką bei sodą ir net kapstantis darže. Nors iki naujo žemės darbų sezono dar toloka, pats laikas kurti būsimų darbų ir pokyčių sode planus. Kas laukia išradingo, kūrybingo ir madingo daržininko 2017-aisiais?


Vis didesnė erdvė fantazijai


Sklypams, sodams ir daržams tvarkyti egzistuoja daugybė srovių ir skirtingų sprendimų. Kiekvienais metais vienus keičia kiti, grįžta seni geri, tačiau šiek tiek primiršti dalykai, atsiranda ir visiškai naujų tendencijų.
Dabar vis aktualesni tampa nestandartiniai ir netikėti sodo bei daržo tvarkymo sprendimai. Stilingiems sklypų šeimininkams galioja didesnės kūrybos laisvės principas: apželdinimo stiliai gali būti supinami kuriant visiškai neįtikėtinus derinius – tai gali būti japoniškas sodas su Hi-Tech stiliaus detalėmis arba į angliško stiliaus sodą įterpti lietuviško kaimiško darželio elementai. Ypač daug dėmesio siūloma skirti poilsio ir atsipalaidavimo erdvėms, tačiau tai tema, verta atskirai aptarti.

REKLAMA


Pirmuoju smuiku griežia ekologiškumas


Ekologiškas sodas – tai bene pati ryškiausia ateinančių metų tendencija ir siekiamybė. Ji suteikia kryptį viskam, kas vyksta sode. Augalų priežiūra, statinių ir sodo puošybos elementų medžiagos, sodo baldai, tvoros ir vandens telkiniai – viskas turi būti nekenksminga ir harmoninga su aplinka.


Naujas sezonas darže: mados ir tendencijos


Visame pasaulyje stengiamasi skatinti žmones atsisakyti chemikalų, plastiko, besaikio, netaupaus vandens naudojimo ir pan. Plastikiniai vazonai ir dirbtinio akmens figūrėlės jau laikomos prasto skonio ženklu!
Todėl savo sode po truputį derėtų artėti prie ekologiškumo: plastikinius vazonus keisti moliniais ar akmeniniais, įsirengti lašelinę laistymo sistemą, pirmenybę teikti natūraliai augantiems augalams atsisakant griežtų klasikinio sodo formų. Prižiūrint augalus ir kovojant su piktžolėmis dažniau reikėtų pasikliauti savo rankomis bei mulčiavimu organinėmis medžiagomis. Visa tai ne tik saugos jūsų sodo sveikatą – jūsų sklypas bus šiuolaikiškesnis. Leisdami laiką ekologiškame sklype ir patys būsite sveikesni.


Naujas sezonas darže: mados ir tendencijos


Gyvasis natūralus sodas – paukščių, bičių ir drugelių rojus


Gyvasis natūralus sodas neatsiejamas nuo ekologiško sodo sąvokos. Toks sodas džiugina ne tik formų ir spalvų įvairove, bet ir kvapų, garsų gausa. Gyvajame sode skraido bitės ir drugeliai, čiulba paukščiai, pliuškenasi žuvys. Tam, kad sode atsirastų naudingųjų vabzdžių, pakanka pasodinti juos viliojančių augalų, paukščius pritraukia medžiai ir krūmai, o žuvims reikalingi vandens telkiniai. Gyvasis sodas reikalauja daugiau darbo ir investicijų, tačiau rezultatai tikrai džiugins, nes jūsų sode užvirs tikras gyvenimas.


Naujas sezonas darže: mados ir tendencijos


Linkstama į tai, kad ateinančiais metais sode viskas turi atrodyti kuo natūraliau: griežtomis formomis apkarpyti augalai pasitraukia į antrą planą užleisdami vietą tiems, kurie auga natūraliai, tarsi laukinėje gamtoje. Natūraliame sode vyrauja daugiamečiai augalai, siekiama išsaugoti kuo daugiau miško medžių bei krūmų, auginami varpiniai augalai, formuojami vandens telkinukai, visokeriopai išnaudojami kelmai, akmenys ir kitos natūralios medžiagos. Augalai mulčiuojami pjuvenomis, susmulkintomis šakelėmis, medžių žieve ir pan..


Vandens telkiniai verti investicijų


Nors dirbtiniai fontanai dabar yra itin populiarūs, artimiausiais metais su jais rimtai žada susirungti natūralūs tvenkinukai. Į krantą teliūškuojantis vanduo padeda atsipalaiduoti po triukšmingos ir įtemptos darbo dienos bei miesto šurmulio. Be to, vanduo privilioja įvairiausią gyvastį, reikalingą ekologiškam ir natūraliam sodui.
„Įkurdinti“ vandenį sklype galima be tūkstantinių investicijų – pakanka tik pasidomėti nedidelių ir paprastų vandens telkinukų įrengimu. Natūraliu biofiltru tokiuose telkiniuose tampa dekoratyvūs vandens augalai, pajėgūs ne tik valyti vandenį, bet ir papildantys sodo augalų įvairovę. Greta vandens telkinukų nesunkiai įrengiamos ir vandens talpyklos, kaupiančios lietaus vandenį: tai padeda sode ekonomiškai naudoti vandenį ir džiaugtis vis ekologiškesne aplinka.


Vietiniai augalai vietoj egzotikos


Dar viena neabejotina kitų metų mada – tai vietinių, Lietuvoje augančių, augalų gausa. Egzotikos vaikymasis ne vienam sodininkui ganėtinai pabodo, nes tokie augalai dažnai sukuria tik papildomų problemų: jiems reikalinga itin kruopšti ir speciali priežiūra, dažnai augalai taip ir neprisitaiko gyventi mūsų klimato sąlygomis, o ir prisitaikę dažniausiai atlieka tik dekoratyvinę funkciją.

REKLAMA


Naujas sezonas darže: mados ir tendencijos


Todėl ateinantį sezoną rekomenduojama gausinti vietinių augalų kompaniją. Serenčiai, nasturtės, paparčiai, jurginai ir bijūnai, sukučiai, rūtos – tikrai ne prastesnės sodo puošmenos nei vargstantys egzotiniai augalai. Naująjį sezoną eksperimentai su kaprizingais užjūrio augalais užleidžia vietą paprastumui, praktiškumui ir patogumui.


Mišrusis sodas: pirmenybė – valgomiems augalams


Mišrusis sodas nėra naujiena, tačiau kurį laiką jis buvo tarsi primirštas. Jau kelerius metus apie jį kalbama vis daugiau, ir kitais metais ši tendencija pretenduoja būti antroje vietoje po ekologiškumo. Kombinuotojo, arba mišriojo, sodo sąvoka gana plati, tačiau viena aišku – populiaru iš savo sklypo gauti maksimalią naudą. Taigi pabandykite kitais metais neatskirti gėlių ir daržovių suteikdami joms griežtai apibrėžtą sklypo vietą. Tai neaktualu! Eksperimentuokite kurdami modernų sodą ir daržą, kuriame dekoratyvių gėlių kaimynystėje augs valgomos kultūros bei prieskoninės žolės. Anksčiau lysvėse auginti prieskoniai dabar tampa dekoratyviu sodo dizaino kūrimo elementu: prieskonių ir gėlių darželiu galima papuošti įėjimą į namus, apsodinti takelius, laiptus ir pan.


Naujas sezonas darže: mados ir tendencijos


Jei dar neužsikrėtėte dekoratyviojo daržo idėja, pradėkite jį kurti kitais metais. Atrodo, ši tendencija atkeliavo ilgam. Būtent dekoratyviojo daržo lysvėse praktikuojama mišri sėja, kai šalia auga svogūnai, morkos, česnakai, čiobreliai, burokėliai, šparaginės pupelės, petražolės, kaliaropės, salotos, nasturtės ir t. t. Mišrių lysvių variantų yra daugybė, tik svarbu pasirinkti vienas kitam augti padedančius augalus. Daržovėms auginti galima atrasti įvairių sklypo erdvių: skirtingose sklypo vietose sustatytose statinėse, takelių pakraščiuose formuojant apvadus, apželdinant tvoras, gėlynuose ir pan.


Naujas sezonas darže: mados ir tendencijos


Tos pačios mados ir sode... Čia aplink vaismedžių kamienus puikiai gali įsitaisyti pavasarinės svogūninės ar ryškios vienmetės gėlės ir daržovės. Tvoras, pavėsines, pergoles galima apauginti vynmedžiais, aktinidijomis, sausmedžiais, citrinvyčiais ar kitais daugiamečiais vijokliniais augalais arba vienmečiais vijokliais.


Šalin nuobodulį – tegyvuoja ryškios spalvos


Ne vienus metus stilingu buvo laikomas vienos spalvos, arba monochrominis, sodas, kuriame vyraudavo pastelinės spalvos. Šie sodai net buvo vadinami mėlynu, rožiniu ar violetiniu sodu. Dabar viskas ima keistis: sveikintinos ryškios, linksmos spalvos ir jų gausa.


Naujas sezonas darže: mados ir tendencijos

Pirmiausia tai reiškia daug gėlių ir krūmų. Su trenksmu kelią skinasi įvairiaspalvės petunijos, flioksai, lelijos, jurginai. Greta jų sėkmingai gali įsitaisyti paprastosios ir bulvinės saulėgrąžos. Tarp krūminių augalų populiariausiųjų pozicijų neužleidžia hortenzijos, alyvos, rododendrai, forsitijos ir kt.
Įdomu, kad visa ši spalvų gama sulaukus naujojo sezono turėtų išryškėti tamsių bazinių augalų ir sodo konstrukcijų fone. Namo, žinoma, perdažyti nebūtina pulti, tačiau vieną kitą tvorelę tikrai galima atnaujinti. Pačios aktualiausios spalvos kitais metais – riešutmedžio ir juodosios dalbergijos medienos (dažnai vadinamos iš kitų kalbų atėjusiu palisandro pavadinimu), kuriai būdingi rusvi arba tamsiai violetiniai atspalviai. Be to, tamsiu fonu savo ryškiaspalviams draugams gali tapti ir tamsius lapus ar žiedus turintys augalai: tamsialapiai sukučiai, europiniai pūkeniai, Tunbergo raugerškiai, raudonlapiai klevai, tamsialapės blakėžudės ir kt.



„Fiat lux!“


Labai svarbiu laikomas geras sodo apšvietimas. Kiekviename sklype, ko gero, yra nors keli išoriniai šviestuvai. Tačiau kitą sezoną pasistenkite jų įsigyti daugiau. Gerai apšviestas net paties kukliausio dizaino sodas vakare gali tapti tikra pasakų šalimi!


Naujas sezonas darže: mados ir tendencijos


Tvarkingai išilgai takelių įrengti šviestuvai – neblogas sprendimas, tačiau naujausios tendencijos skatina apšviesti sklypą įvairiame aukštyje – ir gyvatvorių viršūnėles, ir medžių kamienus, ir pažeme besidriekiančius augalus. Tokį visa apimantį apšvietimą leidžia sukurti šiuolaikinės technologijos – tam galima pritaikyti visai nebrangius šviestuvus, o jiems įrengti neprireiks rausti brangių komunikacijų. Laikantis ekologiškumo principų derėtų naudoti saulės baterijas naudojančius šviestuvus.


Parengė Rima Marcinkevičienė

Parengta pagal žurnalą „Namie ir sode" Nr. 26 (2016 m.)


Naujas sezonas darže: mados ir tendencijos







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)