Tai mes tikrai mėgstame: bulvių košės paslaptys

Tai mes tikrai mėgstame: bulvių košės paslaptys

Bulvių košė – vienas iš mėgstamiausių garnyrų.


Jeigu esate patyrusi šeimininkė, ko gero, nuspręsite, kad šis straipsnis – ne jums. Kokios dar paslaptys galėtų gaubti bulvių košę?.. Juk čia paprasčiausios virtos bulvės, sutrintos kartu su sviestu ir pienu! Vis dėlto yra paslapčių, kurias žinodami visada išvirsite švelnaus skonio ir purią bulvių košę.


Svarbu ir pačios bulvės


Svarbiausia purios bulvių košės paslaptis – krakmolas, esantis pačiose bulvėse. Kuo jo daugiau, tuo puresnė košė. Tačiau jei bulves virsite netinkamai, krakmolas liks vandenyje, o pati košė bus bespalvė ir neaiškios konsistencijos.


Kaip sužinoti, kiek krakmolo yra vienoje bulvėje? Egzistuoja patikrintas liaudiškas būdas! Bulvę reikia perpjauti į dvi dalis ir patrinti vieną į kitą, po to paimti vieną puselę, ir jeigu antroji bus prie jos prilipusi ir nenukris, vadinasi, šioje bulvėje krakmolo yra pakankamai, ir iš jos galima paruošti puikią košę.
Kad krakmolas liktų bulvėse ir nesuirtų vandenyje, nuluptų bulvių ilgai nelaikykite šaltame vandenyje, antraip krakmolas išsiplaus, ir gero skonio košės išvirti nepavyks. Geriausia būtų bulves dėti jau į verdantį vandenį ar net kepti orkaitėje.

REKLAMA


Bulves reikia virti ant mažos ugnies, puodo dangtis turi būti uždengtas. Nereikia kelių bulvių dėti į didžiulį puodą, pilną vandens. Vanduo turi tik vos apsemti bulves. Kai bulvės bus išvirusios, jas apdžiovinkite. Tai galite padaryti tiesiog puode, nupylę vandenį ir pastatę jį ant labai mažos ugnies.
Kaip tinkamai sumaigyti bulves? Patyrę kulinarai tvirtina, kad geriau naudoti įprastą grūstuvę, o ne trintuvą ar maišytuvą, nes būtent dėl grūstuvo bulvių košė išeis ypač puri ir skani.


Būtini ir nebūtini priedai


Bulvių košė – tai ne tik sutrintos bulvės. Į ją dedama įvairiausių priedų. Vieni sutrintas bulves padeda paversti vienalyte mase, kiti suteikia ypatingą skonį.


* Pienas ir grietinėlė – pirmasis žingsnis vienalytės masės link. Ką būtent iš jų rinksitės – spręskite patys, atsižvelgdami į skonio ypatybes, energinę vertę, tai, ką labiau mėgstate. Ir vienu, ir kitu atveju skystis turi būti karštas, kad košė neatvėstų dar prieš patekdama į lėkštę, o bulvės nepapilkėtų. Tikslaus pieno ar grietinėlės kiekio nurodyti neverta – jis priklauso nuo daugelio dalykų, iš dalies nuo bulvių rūšies, taip pat nuo norimos košės konsistencijos. Sutrintas bulves galima skiesti ir nuoviru, kuriame jos virė.

REKLAMA


* Sviestas. Jeigu norite, kad bulvių košė būtų išties skani, sviesto nereikėtų gailėti. Pavyzdžiui, garsus prancūzų virėjas Žoelis Robušonas, kurio bulvių košės receptas išgarsėjo visame pasaulyje, deda 250 gramų sviesto į kilogramą bulvių. Kitas klausimas – figūra ir sveikata. Tokia koše, kad ir kokia ji skani būtų, kasdien mėgautis tikrai neverta.


* Aliejus. Yra dar vienas variantas: vietoj sviesto galima naudoti aliejų – alyvuogių ar kokį nors kitą. Pirma, geras nerafinuotas aliejus paprastai pasižymi savitu skoniu ir aromatu, tad jis atliks prieskonio vaidmenį. Antra, tokios košės konsistencija šiek tiek skirsis nuo konsistencijos košės, į kurią dėta sviesto. Trečia, tai bus labiau dietinis produktas.


* Trynys. Ruošiant prancūziškos „variacijos“ košę, kuri išspaudžiama iš konditerinės rankovės ir kepama skardoje, dedamas trynys, kad sutvirtintų bulvių masę. Gaminant paprastą bulvių košę žalias vištos kiaušinio trynys įmaišomas dėl ryškios spalvos ir žvilgesio – kitaip tariant, dėl grožio.


* Sūris. Į košę galite dėti tiek tarkuoto kietojo ar puskiečio, tiek varškės sūrio. Jo dedama dėl tų pačių priežasčių, dėl kurių naudojama jau minėtų produktų, – skonio, spalvos, aromato, konsistencijos. Net jeigu nesate tokių naujovių kaip sūrio bėrimas į košę šalininkai, patikėkite: šaukštas tarkuoto parmezano radikaliai pagerins jos skonį.


* Prieskoniai. Pagrindiniai bulvių košės prieskoniai – trys: druska, pipirai, muskatų riešutai. Dėl pirmųjų dviejų viskas aišku. Juodieji ir baltieji pipirai vienodai geri, tik antrieji nuo savo giminaičių skiriasi tuo, kad leidžia pagardinti bulvių košę išlikdami nematomi ir nepakeisdami jos išvaizdos (tad jei nesate nusiteikę prieš juodus grūdelius šviesioje košėje, galite naudoti ir juoduosius pipirus). Apie muskatų riešutus galima pasakyti, kad jie mažai kam taip tinka, kaip bulvių košei ir iš jos pagamintiems patiekalams.



* Visa kita. Be jau išvardytų priedų, į košę galima dėti žalumynų, kepto kumpio ar kokios kitos mėsos gabalėlių, įmaišyti kitų trintų daržovių. Derindami bulves su kitais šakniavaisiais – nuo paprasčiausių morkų iki ropių, pastarnokų ar salierų – galite išgauti nesuskaičiuojamą daugybę skonio ir spalvų variacijų. Kitos rūšies šakniavaisiai išverdami ir po to sumaigomi kartu su virtomis bulvėmis. Bulvių košė puikiai „sutaria“ su keptais svogūnais, keptais grybais, petražolėmis, krapais, garstyčiomis, čiobreliais, rozmarinais.


Bulvių košė gali būti tiek garnyras, tiek savarankiškas patiekalas. Eksperimentuokite, ragaukite ir mėgaukitės bulvių koše – pačiu populiariausiu bulvių patiekalu pasaulyje.


Kad būtų dar skaniau


* Norėdami suteikti bulvėms gardų aromatą, jas virdami į puodą galite įmesti česnako skiltelę, visą svogūną ar nedidelę morką.
* Negailėkite jėgų trindami košę. Bulvių nepakanka vien sugrūsti, jas reikėtų tiesiog išplakti – tuomet košėje nebus gumulėlių, ir ji įgaus kremo konsistenciją.
* Košės skonis bus švelnesnis, jeigu į ją įdėsite porą šaukštų majonezo, grietinės, nesaldaus jogurto ar lydyto sūrelio.
* Bulves reikia gerai išvirti. Kartais nedidelių gumulėlių susidaro būtent tuomet, kai bulvės nėra gerai išvirtos. Jeigu norite, kad bulvės išvirtų greičiau, galite jas smulkiau supjaustyti.


Daugiau svarbių, įdomių ir naudingų temų - žurnale SAVAITĖ







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)