Tai privaloma: petražolių daržas ant palangės

Tai privaloma: petražolių daržas ant palangės


Skiriamos dvi petražolių rūšys: šakninės ir lapinės. Ir abi jos žiemos metu gali džiuginti aromatinga žaluma. Petražolių namų sąlygomis galima užsiauginti dviem būdais: iš šakniavaisių, ir sėjant sėklas.


Auginimas iš šakniavaisių


Nuo rudens laikyti petražolių šakniavaisiai sodinami į vazonėlius ar nedidėles dėžes. Svarbiausia sąlyga renkantis tarą – indo gylis. Jis turi būti 20–30 cm, antraip šakniavaisis netilps. Kaip dirvą galite naudoti bet kokį gruntą, kurio pagrindą sudaro durpės (net ir anksčiau panaudotos, bet tik ne petražolėms auginti).


Įstrižai nupjaukite šakniavaisių galiukus ir pasodinkite 5 cm atstumu vieną nuo kito, paliekant po 1–2 cm virš dirvos paviršiaus. Vazonėliai laikomi ant saulėtos pietinės ar vakarinės palangės. Svarbiausia prižiūrint augalus – palaikyti grunto drėgmę. Žalumynus galėsite skinti jau po 10–14 dienų, tačiau tokių petražolių vegetacijos trukmė neilga – maždaug mėnuo. Vėliau teks sodinti naujus šakniavaisius.

REKLAMA


Tai privaloma: petražolių daržas ant palangės


Auginimas iš sėklų


Ilgiau trunka užsiauginti petražolių kambario sąlygomis iš sėklų. Patartina rinktis ankstyvąsias veisles. Auginkite jas 1–2 l talpos, 15–20 cm aukščio vazonėliuose, būtinai su drenažui skirtomis kiaurymėmis.


Pamirkytas dezinfekuotas sėklas sėkite maždaug 1 cm atstumu vieną nuo kitos ir užberkite 3–5 mm storio gruntu, palaistykite. Nebijokite sėklų pasėti daugiau, nei reikia, nes, sudygus daigeliams, nereikalingi augalėliai nunyksta savaime. Kad sėklos sudygtų, vazonėliai iš pradžių statomi į tamsią vietą, kurioje turėtų laikytis maždaug 20 °C temperatūra, o kad gruntas neperdžiūtų – jis visada turi būti drėgnas – jie apdengiami polietileno maišeliais.


Sėklos sudygsta po 10–15 dienų, tuomet nuimkite maišelius ir vazonėlius išneškite į gerai apšviestą patalpą, kurioje yra ne mažesnė nei 15 º C temperatūra. Gausiai laistykite kas 2–3 dienas. Užaugę 10–12 cm aukščio žalumynai nupjaunami peiliu arba nukerpami žirklėmis. Taip auginami žalumynai džiugins jus visą žiemą. Jei turėsite ūpo, pavasarį augalus iš vazonėlių galėsite persodinti į lysvę, kur jie augs toliau.


Daugiau svarbių, įdomių ir naudingų temų rasite: "Namie ir sode"







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)