Sumuštinių užtepėlės – skoniui ir grožiui

Sumuštinių užtepėlės – skoniui ir grožiui


Sumuštinių užtepėlės gaminamos iš įvairiausių kruopščiai susmulkintų produktų. Jos naudojamos ruošiant ir vieno, ir kelių komponentų sumuštinius, taip pat jiems papuošti – tai paįvairina ne tik sumuštinių skonį, bet ir išvaizdą. Be to, užtepėlės, kaip pagrindinis komponentas, naudojamos gaminant sumuštinių tortus.


Ruošiant sumuštinius naudoti užtepėles paranku ne tik todėl, kad jos maistingos ir skanios, bet ir dėl to, kad ekonomiškos. Reikalas tas, kad norint pagaminti nedidelį kiekį užtepėlės keliems sumuštiniams reikia turėti visai nedaug komponentų. Dažnai naudojama tai, kas tuo metu yra šaldytuve...
Pagrindiniai užtepėlių komponentai – kiaušiniai, sūris, žuvų konservai, silkės, rūkytos žuvys, dešros. Kaip priedai naudojami svogūnai, žalumynai, ridikėliai, agurkai, pomidorai, paprikos, krienai ir t. t. Siekiant suteikti užtepėlei reikiamą konsistenciją, dedama majonezo, grietinės, aliejaus, sutrinto sviesto.

REKLAMA


Užtepėlės gaminamos prieš 1–2 valandas iki vartojimo, laikyti jų (ypač paruoštas iš žuvų ir kiaušinių) ilgesnį laiką nerekomenduojama. Duonos riekelių nereikia tepti sviestu – pakanka tik užtepėlės.


Silkių užtepėlė su morkomis


Silkė, 100 g sviesto, morka.
Kruopščiai atskirkite nuo silkės kaulus. Silkę supjaustykite, sumaišykite su sviestu ir smulkinta virta morka. Viską gerai sutrinkite elektriniu trintuvu.


Rūkytų skumbrių užtepėlė


Rūkyta skumbrė, majonezo, grietinės arba aliejaus, garstyčių, svogūnų, kiaušinių.
Rūkytą skumbrę išdorokite, susmulkinkite ir sumaišykite su majonezu, grietine arba aliejumi, garstyčiomis, kapotais svogūnais ir virtais kiaušiniais. Viską gerai sutrinkite elektriniu trintuvu.


Menkių kepenėlių užtepėlė


Skardinė menkių kepenėlių, šaukštelis garstyčių, šaukštas majonezo, 3 virti kiaušiniai, šaukštas citrinų sulčių, žalumynų, maltų pipirų, druskos.
Kepenėles išimkite iš skardinės, sutrinkite su aliejumi, kuriame jos buvo, ir sumaišykite su kapotais kiaušiniais, majonezu, garstyčiomis, smulkintais žalumynais, citrinų sultimis, pipirais ir druska. Viską gerai sutrinkite elektriniu trintuvu.

Sūrio užtepėlė su garstyčiomis

REKLAMA


200 g kietojo sūrio, 100 g sviesto, 2 šaukštai garstyčių, druskos, maltų pipirų.
Sūrį smulkiai sutarkuokite, sumaišykite su sviestu ir garstyčiomis, pasūdykite ir pagardinkite pipirais. Viską išsukite iki vienalytės masės.


Grybų ir tunų užtepėlė


500 g pievagrybių, 170 g konservuotų tunų, ¼ stiklinės saulėje džiovintų pomidorų, 3 skiltelės česnakų, 3 šaukštai alyvuogių aliejaus, ¼ stiklinės šviežių bazilikų, šaukštas citrinų sulčių, šaukštelis Dižono garstyčių.


Griežinėliais supjaustytus grybus ir susmulkintus česnakus pakepkite su alyvuogių aliejumi ant vidutiniškai kaitrios ugnies, kol suminkštės. Sudėkite pomidorus ir kepkite vis pamaišydami, kol apkeps. Atvėsinkite. Į virtuvinio kombaino indą sudėkite grybų masę, bazilikus, garstyčias, supilkite citrinų sultis ir viską gerai išmaišykite. Tada sudėkite tunus. Maišykite, kol masė taps vienalytė. Šią užtepėlę uždarame plastikiniame inde šaldytuve galima laikyti 5 dienas. Ją galima patiekti su krekeriais, traškučiais, taip pat galima apibarstyti smulkiai tarkuotu kietuoju sūriu ir maltais pipirais.


Sumuštinių užtepėlės – skoniui ir grožiui


Pupelių užtepėlė su rozmarinais


400 g konservuotų baltųjų pupelių, česnako skiltelė, ¼ stiklinės jogurto, šaukštas alyvuogių aliejaus, šaukštas šviežios citrinos žievelės, ½ šaukštelio smulkintų šviežių rozmarinų lapelių, ¼ šaukštelio druskos, maltų pipirų.


Į virtuvinio kombaino indą sudėkite pupeles (be skysčio), smulkintą česnako skiltelę, jogurtą, citrinos žievelę, rozmarinus, druską, supilkite alyvuogių aliejų ir pagardinkite pipirais. Sumaišykite visus komponentus. Užtepėlė turi būti vienalytės konsistencijos. Patiekite su duona, krekeriais arba daržovėmis.


Varškės užtepėlė su žalumynais


200 g varškės, krapų, keli svogūnų laiškai, kelios mėtų šakelės, ½ poro, šviežias agurkas, 3 šaukštai grietinės, česnako skiltelė, druskos, maltų pipirų.


Varškę sudėkite į indą ir sutrinkite šakute. Krapus, svogūnų laiškus, porą ir mėtas smulkiai supjaustykite. Česnaką išspauskite ir su žalumynais sudėkite į varškę. Agurką supjaustykite smulkiais kubeliais (jeigu odelė labai kieta, nulupkite ją), įmaišykite į varškės masę kartu su grietine, pagardinkite druska ir pipirais. Viską gerai išmaišykite. Galite patiekti kaip padažą.



Brinzos užtepėlė su riešutais


200 g brinzos, 100 g sviesto, petražolių, krapų, 2 skiltelės česnakų, ½ svogūno, 70 g graikinių riešutų, pomidorų.


Brinzą susmulkinkite, sviestą supjaustykite nedideliais gabalėliais, žalumynus sukapokite, svogūną supjaustykite nedideliais kubeliais, riešutus sukapokite, česnakus išspauskite. Viską sudėkite į indą ir išmaišykite, tada sutrinkite elektriniu trintuvu. Pomidorus supjaustykite nedideliais griežinėliais. Užtepėlę tepkite ant skrudintos duonos ir papuoškite pomidorais. Patiekite iš karto.


Aguročių ir grybų užtepėlė


2 nedideli (po maždaug 200 g svorio) aguročiai, 300 g pievagrybių, svogūnas, morka, 2 skiltelės česnakų, 2 šaukštai sojų padažo, 100 g lydyto sūrio, druskos, maltų pipirų, muskatų, kario, kalendrų, čiobrelių, kitų žalumynų, aliejaus.


Aguročius sutarkuokite, truputį pasūdykite ir palikite pusvalandį, kad išsiskirtų sulčių. Tuo metu smulkiai supjaustykite grybus, svogūną taip pat susmulkinkite, morką sutarkuokite. Su aliejumi pakepkite grybus, svogūnus ir morkas, kol visiškai išgaruos skystis iš grybų, pagardinkite sojų padažu ir prieskoniais.


Gautą masę sudėkite į indą. Tuomet nuo aguročių nupilkite sultis (galima nuspausti per marlę) ir kepkite juos su aliejumi, kol suminkštės. Pirmąsias porą minučių kepkite uždengę dangčiu, tada nudenkite, kad išgaruotų skysčio perteklius.


Baigdami kepti į aguročius įspauskite česnakus ir suberkite susmulkintus žalumynus. Į virtuvinio kombaino indą sudėkite aguročius ir grybų masę ir gerai išmaišykite. Gautą masę sukrėskite į indą ir sudėkite kuo smulkiau sutarkuotą lydytą sūrį. Kruopščiai išmaišykite. Kad masę būtų vientisa, galima išplakti plaktuvu.

Parengta pagal žurnalą „Savaitė“







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)