Senovės lietuvių mityba – genetinis polinkis į mėsą

Senovės lietuvių mityba – genetinis polinkis į mėsą

Iš akmens ar bronzos amžiaus neišliko jokių rašytinių šaltinių. Tuos „tamsius“ laikus, tyrinėdamas protėvių mitybą, ir bando „prakalbinti“ archeologas, kulinarinio paveldo tyrinėtojas Rimvydas Laužikas....
Lietuviški žiemos valgiai: viskas jau seniai atrasta

Lietuviški žiemos valgiai: viskas jau seniai atrasta

Mityba pagal metų laikus tampa vis populiaresnė. Garsiausi pasaulio dietologai siūlo valgyti maistą, pagamintą iš vietinių sezoninių produktų, mat tai ir sveika, ir mažiau kenkia figūrai. VšĮ Kulinarijos paveldo fondo direktorė Birutė Imbrasienė tik šypteli: „Tai, ką amerikiečiai ar prancūzai...
Pasaulio puodai: 50 receptų ir tiek pat istorijų

Pasaulio puodai: 50 receptų ir tiek pat istorijų

Jau dešimt metų į ekspedicijas po pasaulį važinėjantis žurnalistas Vytaras Radzevičius ką tik išleido antrąją virtuvės geografijos knygą „Pasaulio puodai. Dar 50“. Interviu su autoriumi - apie knygą, maistą ir keliones....
Pusryčiams – kruopų košė. Pateikiame 11 receptų

Pusryčiams – kruopų košė. Pateikiame 11 receptų

Daugelis sveikos mitybos specialistų tikina, kad neskaldytų grūdų košė – geriausias pusryčių patiekalas. Juo labiau kad vėstant orams norisi šilto ir sotaus maisto. Ar visos kruopos vienodai naudingos?...
Portulaka - virtuvėje augantis mažas stebuklas

Portulaka - virtuvėje augantis mažas stebuklas

Neįnoringas, nelabai išvaizdus, greitai augantis ir lengvai dauginamas kambarinis augaliukas. Atrodytų, visiškai nieko ypatinga. Tačiau vos užkliudžius ranka sultingus lapelius pasklinda toks malonus ir gaivus citriną primenantis aromatas. Tad auginti tokį krūmelį savo virtuvėje – tikras džiaugsmas!...
Ne varguolių maistas, o rudens skanėstas

Ne varguolių maistas, o rudens skanėstas

Mūsų protėviams šiandien įprastas bulves dažnai atstodavo ropės: jas virdavo, kepdavo arba troškindavo. Iškilmingesnėms vaišėms būdavo patiekiama įdarytų ropių. Visi šie patiekalai puikiai papildytų ir šiandieninį mūsų stalą. Tad ropės, ko gero, – visai nepelnytai primirštos daržovės....
Topinambai: daržovė, kurią išsikasti galite ir žiemą

Topinambai: daržovė, kurią išsikasti galite ir žiemą

Topinambų galima turėti beveik ištisus metus. Derlius nuimamas vėlyvą rudenį ir net žiemą bei ankstyvą pavasarį, pašalui išėjus. Uždengus lysves, daržoves galima kasti visą žiemą. Žemėje šie šakniagumbiai išsilaiko geriau nei rūsyje, todėl rekomenduojama rudenį per daug jų neprisikasti. Verčiau...
Daržininkystės sezonas bus tęsiamas virtuvėje

Daržininkystės sezonas bus tęsiamas virtuvėje

Prisiekusiems daržininkams ir žiema ne kliūtis! Savo pomėgio atsisakyti neprireiks įsirengus daržą ant palangės. Tiesa, visaverčio derliaus be papildomos apšvietimo išauginti turbūt nepavyks, tačiau nedidelis žalumynų darželis gali sėkmingai vešėti ir aprūpinti jus vitaminais visą žiemą....
Moliūgai ir patisonai – šių metų deficitas

Moliūgai ir patisonai – šių metų deficitas

Šiais metais buvo labai prastas moliūgų ir patisonų derlius. Kaip sako daržininkai: “Ne jų metai”. Tačiau parduotuvėse ir turgeliuose galima įsigyti šių rudens gėrybių. O gal ir patys jų užsiauginote? Vadinasi, metas virtuvės eksperimentams....
Chalva – populiarusis saldumynas iš Rytų

Chalva – populiarusis saldumynas iš Rytų

Chalvos receptas labai seniai sukurtas Irane. Vietiniai konditeriai dar V a. pr. Kr. išmoko gaminti šį gardumyną ir „užkrėtė“ meile chalvai visus Artimuosius Rytus. Šiais laikais chalva – populiarus gardėsis daugelyje pasaulio šalių....
Burokėliai virtuvėje virsta sveikais skanėstais

Burokėliai virtuvėje virsta sveikais skanėstais

Burokėlių, kaip ir bulvių, rasi kiekvienoje virtuvėje. Ir kiekvienos šeimininkės darže, jei tik tokį turi. Tai nuo seno vertinamos ir mėgstamos daržovės - jos laikomos net pačiomis vertingiausiomis tarp visų pasaulio daržovių. Ką naujo ir netikėto iš jų galima paruošti šiandien?...
Vasaros saldumynų karalius – arbūzas

Vasaros saldumynų karalius – arbūzas

Arbūzų tiesiog neįmanoma nemėgti: jie – saldūs, sultingi, gaivūs. Karštą vasaros dieną jų galima ir pavalgyti, ir atsigerti. Tiesa, nors 90 proc. arbūzo, kaip ir agurko, sudaro vanduo, cukraus jame – net 6 proc. Tad valgyti šio gardėsio visgi reikėtų saikingai....
Gydantys ir naudingi prieskoniai

Gydantys ir naudingi prieskoniai

Didžiausia prieskonių nauda – antioksidantų gausa. Šios medžiagos susilpnina laisvųjų radikalų, sukeliančių organizme vadinamąjį oksidacinį stresą, poveikį. Oksidacinis stresas – daugelio sveikatos bėdų priežastis....
Peletrūnais žavisi ir prancūzai, ir žemaičiai

Peletrūnais žavisi ir prancūzai, ir žemaičiai

Šiais laikais virtuvėje naudojame daugybę prieskonių ir žolelių, tačiau peletrūnai vis dar yra primiršti. Norint nusipirkti, jų reikia paieškoti, tad labai verta užsiauginti, kaip kadaise tai darė mūsų močiutės... Vaistinis kietis arba peletrūnas (lotyniškai Artemisia Dracunculus, angiškai...
Kaip pašildyti maistą? Geriausia – su vandeniu

Kaip pašildyti maistą? Geriausia – su vandeniu

Pietums išvirėte gardžios sriubos ir dar kepsnių pričirškinote. Tik gerokai per daug. Šeima tiek neįveiks. Kur laikyti maisto likučius? Ir kaip maistą pašildyti? Namuose gamintus patiekalus patariama vartoti ne ilgiau kaip tris dienas. Be abejo, maistą reikia laikyti šaldytuve. Įvairius mėsos...
Kiekviena tauta turi savus šaltibarščius

Kiekviena tauta turi savus šaltibarščius

Vasara ir šaltibarščiai – neatsiejami. Šį patiekalą vadiname lietuvių tradiciniu. Tačiau ar žinome jo atsiradimo istoriją? Istoriniai šaltiniai byloja, kad pirmosios šaltosios sriubos buvo gaminamos dar XIV a. Tuomet buvo ruošiamos duonos giros sriubos. Į rūgščią duonos girą pripjaustydavo visko,...
Burokėliai: senovės Romoje labiau vertino jų lapus

Burokėliai: senovės Romoje labiau vertino jų lapus

Ant mūsų stalo burokėliai atsirado dar Romos imperijos laikais ir ilgainiui tapo viena populiariausių daržovių. Tačiau pirmiausia burokėlius žmonės augino būtent dėl sultingų ir vertingų jų lapų. Dabar pats metas jų paragauti. Burokėlių lapai – labai universali žalialapė daržovė. Juose daug žmogaus...
Atminkite: gardusis kuminas – tai ne kmynas

Atminkite: gardusis kuminas – tai ne kmynas

Kuminus tikrai žino tie, kurie mėgsta plovą. Juk tai bene pagrindinis plovo prieskonis. Azijos šalyse kuminas vadinamas prieskonių karaliumi, be to, ir visame pasaulyje tai bene vienas populiariausių prieskoninių augalų. Mes, europiečiai, dažnai jį painiojame su mums geriau žinomu kmynu....
Miltai – grikių, ryžių, o gal net ir moliūgų?

Miltai – grikių, ryžių, o gal net ir moliūgų?

Skaniems kepiniams vien gero recepto nepakanka, svarbu išsirinkti tinkamus miltus. Tai padaryti, tiesa, nėra lengva, mat, be kvietinių ir ruginių, mūsų parduotuvių lentynose gausu ir dažnai šeimininkei mažiau žinomų speltų, kukurūzų, ryžių ir kitų rūšių miltų....
Tradicinis Velykų stalas – ne vegetarams

Tradicinis Velykų stalas – ne vegetarams

Išaušus Velykų rytui, padengsime šventinį stalą. Ant jo, kaip ir kasmet, suguls įvairiausi valgiai, pabirs margučiai... Ką šiemet gaminsime Velykų šventei? Ir kas dažniausiai dedama ant kitų tautų velykinio stalo? Nuo seno stengtasi, kad Velykų stalas būtų turtingas – tuomet turtingi bus ir metai....