Burokėliai: senovės Romoje labiau vertino jų lapus

Burokėliai: senovės Romoje labiau vertino jų lapus

Burokėlių lapus galima vartoti bet kokios šakniavaisio augimo stadijos, bet skaniausi jie būna jauni.


Ant mūsų stalo burokėliai atsirado dar Romos imperijos laikais ir ilgainiui tapo viena populiariausių daržovių. Tačiau pirmiausia burokėlius žmonės augino būtent dėl sultingų ir vertingų jų lapų. Dabar pats metas jų paragauti.


Vertingieji lapeliai


Burokėlių lapai – labai universali žalialapė daržovė. Juose daug žmogaus organizmui naudingų medžiagų: B grupės vitaminų, vitaminų A, PP, kalcio, magnio, geležies, aliuminio, vario, chloro ir kt. Taip pat juose yra flavonoidų, organinių rūgščių, aminorūgščių ir karotenoidų.


Reguliariai vartojant burokėlių lapų:
• pagerėja virškinimas – burokėliai ir jų lapai švelniai laisvina vidurius, iš žarnyno išvalo šlakus, toksinus bei kitas kenksmingas medžiagas;
• pagreitėja medžiagų apykaita – burokėliuose esančios medžiagos greitina riebalų apykaitą, stimuliuoja virškinimo sulčių ir fermentų gamybą;
• atsinaujina ląstelės ir audiniai – šiose daržovėse esanti folio rūgštis, vitaminas PP ir kt. skatina naujų ląstelių atsiradimą, audinių atsinaujinimą, neleidžia per anksti senti organams;
• gerėja širdies veikla – dideli vitaminų kiekiai palankiai veikia kraujagysles, neleidžia susidaryti cholesterolio plokštelėms.

REKLAMA


Tačiau, kaip ir kitose burnotinių šeimos lapinėse daržovėse, burokėlių lapuose yra daug oksalo rūgšties. Oksalo rūgštis su tokiais mineralais kaip kalcis, fosforas ir kiti sudaro kristalus, kurie sunkiai pasišalina iš organizmo, dėl to inkstuose gali susiformuoti akmenų. Taigi, inkstų ligomis sergantiems žmonėms, taip pat turintiems inkstų, šlapimo ir tulžies pūslės akmenų burokėlių lapais nereikėtų labai žavėtis. Nedideliais kiekiais jų galima dėti į salotas ir kitus patiekalus, bet su sąlyga, kad bus geriama užtektinai vandens.


Dėl oksalo rūgšties burokėlių lapų nerekomenduojama vartoti podagra sergantiems žmonėms – ši liga gali paūmėti. Nerekomenduojama burokėlių lapų valgyti tiems, kuriuos vargina diarėja – burokėliai dar labiau laisvins vidurius. Taip pat jie netinka tiems, kurių žemas kraujospūdis – burokėlių lapai jį mažina.


Kaip gaminti


Burokėlių lapų spalva ir dydis priklauso nuo burokėlių rūšies. Raudonųjų burokėlių lapai dažniausiai būna tamsiai žali, o lapkočiai rausvi, avietiniai arba raudoni. Nors burokėlių lapus galima vartoti bet kokios šakniavaisio augimo stadijos, vis dėlto skaniausi jie būna jauni, kai koteliai – švelnūs ir minkšti. Senesnių lapų lapkočiuose – daug skaidulų.

REKLAMA


Jaunus švelnius lapelius galite valgyti šviežius. Stambūs žali burokėlių lapai gali būti kartoki dėl juose esančio didelio kiekio oksalo rūgšties. Tokius lapus reikia termiškai apdoroti: virti, troškinti, gaminti garuose arba kepti.


Burokėlių lapai puikiai dera su špinatais, kopūstais, svogūnais, česnakais ir t. t. Juos galima naudoti sriuboms, šaltibarščiams gaminti. Burokėlių lapų dedama į koldūnų, pyragų ir pyragėlių įdarus, makaronus, picas, kiaušinienę ir daugelį kitų patiekalų. Iš šviežių žalių burokėlių lapų galima paruošti tirštų kokteilių ir kitų gėrimų.


Burokėliai: senovės Romoje labiau vertino jų lapus

Burokėlių lapai tinka ne tik barščiams.


Kaip troškinti


Nuplovę šaltu vandeniu ir nusausinę lapus, supjaustykite juos kartu su lapkočiais. Po to troškinkite puode arba keptuvėje. Keptuvę prieš kepant reikia patepti aliejumi arba sviestu.


Priklausomai nuo to, ką gaminsite, prieš troškinant juos galima pakepti su svogūnais, morkomis, paprikomis arba kitomis daržovėmis. Tik burokėlių lapų reikėtų dėti baigiant kepti. Lapus troškinkite ant vidutinės ugnies vis pamaišydami, kol šie taps minkšti ir švelnūs (apie 5 min.). Lapkočius supjaustykite, pašalinkite šiurkščius plaušus ir troškinkite aliejuje arba svieste. Norėdami išsaugoti jų spalvą, įberkite kelis grūdelius citrinų rūgšties, įpilkite citrinų sulčių arba acto.


Kaip gaminti garuose


Gaminti galima garpuodyje arba įdėjus į puodą specialų sietą. Įpilkite į puodą vandens (jo turi būti maždaug pusė puodo, jis neturi siekti sieto) ir užkaiskite. Kai vanduo užvirs, įdėkite sietą arba specialų įdėklą su burokėlių lapais ir uždenkite dangčiu. Sumažinkite ugnį. Lapai bus gatavi po 6–7 min.


Kaip pasigaminti tyrę


Tyrei gaminti geriausiai tinka žali burokėlių lapai, bet galima susmulkinti ir jaunus, minkštus lapkočius. Papildomai į tyrę galima dėti įvairių žalumynų, daržovių, vaisių. Iš žalių burokėlių lapų galima pasigaminti pesto padažą. Jeigu smulkinsite lapkočius, turėkite omenyje, kad gali likti šiurkščių skaidulų. Tokiu atveju tyrę geriau dar kartą pertrinti arba prieš smulkinant lapkočius 2–3 min. pavirti.



Galima ir šaldyti


Burokėlių su lapais ir lapkočiais šiais laikais galima įsigyti ne tik turguje, bet ir parduotuvėje. Jie turi būti švieži, nenuvytę. Namuose nupjaukite lapus kartu su lapkočiais 1–1,5 cm aukščiau šakniagumbio, juos perrinkite – išmeskite nuvytusius ir pageltusius. Jeigu ant lapkočių yra smėlio arba žemių, nuvalykite juos drėgnu skudurėliu arba šepetėliu. Jeigu iš lapų iškart negaminsite, sudėkite juos į maišelį arba dėžutę su dangteliu. Deja, burokėlių lapai – greitai gendantis produktas ir išsilaiko visai neilgai – 3–4 dienas. Juos laikyti reikia daržovių skyriuje arba apatinėje šaldytuvo lentynoje.


Burokėlių lapus ir lapkočius galima šaldyti. Žiemą iš jų galėsite pasigaminti puikių barščių, dėti į maltą mėsą ir įdarus. Burokėlių lapai šaldomi kaip ir kitos lapinės daržovės bei žalumynai. Juos reikia nuplauti, nusausinti, supjaustyti, sudėti į maišelius arba dėžutes, sandariai uždaryti ir dėti į šaldiklį.


Parengta pagal žurnalą "Savaitė"








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)