Augalai laikinuose induose: kaip pirkti ir auginti

Augalai laikinuose induose: kaip pirkti ir auginti


Jau tapo įprasta, kad augalai į namus atkeliauja laikinuose induose: patogu pirkėjui, streso nepatiria sodinukai, ramu ir pardavėjui. Juk persodinti į nuolatinę vietą kokybiški augalai be jokios abejonės prigis. „Vazonai tiek pardavėjams, tiek pirkėjams yra neįkainojamas dalykas“, – tvirtina ir Papiškių medelyno (Zujūnų sen., Vilniaus r.) savininkė Julija Levinienė.


Laikinuose induose augantys vaismedžiai, vaiskrūmiai ar dekoratyviniai augalai būna sudaiginti iš sėklų arba įsišakniję pasodinus auginį. Iš pradžių jis sodinamas į vazonėlį, o paskui iškeldinamas į plastikinį arba metalinį indą. „Pasodintus laikinuose induose augalus į gruntą galima sodinti nuo pavasario, kai tik tam būna tinkama dirva, iki vėlyvo rudens, – sako J. Levinienė. – Sodinukų šaknys būna labai gerai išsivysčiusios, todėl į dirvą juos galima persodinti bet kuriuo metų laiku, išskyrus žiemą, kai dirva būna įšalusi, o iš grunto iškastiems augalams taikomi griežti sodinimo terminai.“

REKLAMA


Anksti pavasarį vaismedžių augintojai iš grunto augalus perkelia į vazonus, kuriais gali prekiauti visą vasarą. Pasak J. Levinienės, labai svarbu, kad atvykęs pirkti sodinukų žmogus mato, kad augalas tikrai gyvas. Laikinuose induose augantys vaismedžiai ar vaiskrūmiai žydi ir net dera.


Pirkėjai, neapsisprendžiantys, ar verta įsigyti dar tik pumpurais pasidabinusį vaismedį, gali lukterėti ir vėl sugrįžti į medelyną, kai jo išsirinktas augalas bus su lapais, o gal ir žydės. J. Levinienė tokį pasiūlymą pateikia ne vienam dėl pirkinio abejojančiam klientui.


Svarbus laikinuose induose augančių sodinukų privalumas yra tas, kad be vargo prigyja ir žiedais apsipylę augalai. Taip galima persodinti žydinčias rožes bei forsitijas. Be to, laikinuose induose augančių sodinukų nebūtina persodinti vos nusipirkus. Bet kuriuo sodininkui ar gėlininkui tinkamu laiku pasodinto augalo prigijimas yra garantuotas. „Kad neprigytų, augalui reikėtų tyčia ką nors bloga padaryti, pavyzdžiui, jo nepalaistyti“, – juokauja pašnekovė.

REKLAMA


Kokie augalai šiemet populiariausi, kaip ir kur juos sodinti bei prižiūrėti, sužinosite naujausiame žurnalo „Namie ir sode“ numeryje.


Žurnalą NAMIE IR SODE galite ir užsiprenumeruoti.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)