Aukso vertės patarimai auginantiems uogas

Aukso vertės patarimai auginantiems uogas


Kaip padidinti aviečių derlių dešimteriopai?


„Kad aviečių derlius padidėtų dešimteriopai, kasmet birželio 30 d. nuskabau jaunų ūglių, kurie ištįso ne mažiau kaip iki 30 cm, viršutinius pumpurus. Po šios procedūros rudeniop iš kiekvieno pumpuro, esančio prie lapo pagrindo, išauga būsima naujos vasaros derlių duodanti kekė.


Nuo serbentų ūglių pavasarį–vasarą taip pat nugnybiamas viršutinis augimo pumpuras, kai ūgliai pasiekia 20 cm aukštį. Iš šio pumpuro kitą pavasarį išaugusias šakeles taip pat reikia pumpuruoti, kai jos pasiekia 10 cm ilgį. Sezono pabaigoje iš šių šakelių pagrinde esančių pumpurų išaugs nauji ūgliai, kurie kitąmet, trečiaisiais metais po pirmosios operacijos, duos itin gausų derlių.
Vėlesniais metais krūmo daugiau genėti nereikėtų, o serbentų uogos po šių procedūrų padidės 1,5 karto.

Kaip gauti aviečių derlių du kartus per metus?


Tam reikia remontantinių veislių, kurios pasižymi gebėjimu derėti vienmečių ūglių viršūnėlėse. Siekiant gauti antrą derlių, šių veislių avietynuose reikia suformuoti horizontalų žardelį, tai yra rudenį statmenai vagos ašiai prilenkti per sezoną užaugusius ūglius 30–40 cm aukštyje nuo dirvos paviršiaus. Kitą pavasarį šie ūgliai ir atžalos ima augti vertikaliai. Tokiu atveju pirmąjį derlių nuo dvimečių ūglių ant horizontalaus žardelio galima rinkti liepą, antrąjį – rugsėjį nuo vienmečių ūglių viršūnėlių.

REKLAMA


Kaip padidinti serbentų derlių?


Jeigu jūsų sklype serbentai (baltieji, raudonieji, juodieji) žydi gausiai, bet po to užuomazgos nubyra, dėl to gali būti kaltas ir prastas žiedų apdulkinimas. Kad taip nenutiktų, reikia šaukštą natūralaus medaus ištirpinti 1 l vandens ir šiuo tirpalu nupurkšti krūmus žydėjimo metu. Tai privilios bičių, jos apdulkins žiedus ir šitaip padidins derlingumą. Šį metodą galima taikyti ir kitiems augalams.


Apie kitus metodus, leisiančius padidinti uogakrūmių derlių, skaitykite naujausiame žurnalo „Namie ir sode“ numeryje.


Žurnalą NAMIE IR SODE galite ir užsiprenumeruoti.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)