Kaip paruošti sodo baldus žiemos sezonui

Kaip paruošti sodo baldus žiemos sezonui

Mediniai sodo baldai tikriausiai iki šiol lieka patys populiariausi poilsio zonoje sode.


Anksčiau ar vėliau ruduo neišvengiamai ateina, o drauge su juo atslenka ir trumpos dienos. Nuo medžių pamažu ima kristi lapai, žavintys spalvų gausa. Rytai tampa gerokai vėsesni, oras – drėgnas ir apskritai dažnai nenuspėjamas. Tai metas, kai visas mūsų sodo gyvenimas pamažu ima dėliotis žiemos ritmu. Sode reikia susitvarkyti ir dar atlikti visokiausių darbų. Vienas iš svarbesnių – paruošti sodo baldus žiemai.


Lauke gražūs neišliks


Ruduo gali būti ne toks jau liūdnas, šlapias ir beviltiškas. Atvirkščiai, jis turi savo žavesio, o kartais net leidžia paskutines saulėtas dieneles leisti sode. Kad ir kaip ten būtų, pradėti reikia nuo šiuolaikiško sodo baldų paruošimo žiemai. Nors dauguma sodo kėdžių ir stalų, kaip teigia gamintojai, atsparūs šalčiui, jeigu jie žiemos po atviru dangumi, rezultatus netrukus pastebėsite. Ant baldų gali atsirasti pilkų dėmių, įskilimų ir papuvusių vietų. Tai tik nedidelis baldų žiemojimo po atviru dangumi padarinių sąrašas. Suprantama, niekas tuo neapsidžiaugtų.

REKLAMA


Sodo baldai gaminami iš įvairių medžiagų: vieniems garantija suteikiama, kitiems – ne. Jeigu norite, kad baldai kuo ilgiau liktų gražūs, žiemą juos reikėtų laikyti patalpoje arba nuo darganų apsaugotoje vietoje.

Sausa patalpa – geriausia


Gerai, jeigu baldai nedideli, – juos galima lengvai ir kompaktiškai sudėti. Deja, kartais jie būna itin gremėzdiški. Patogu, jeigu turite didelį garažą arba talpią palėpę, į kurią galima sudėti baldus. Papildomą apsaugą baldams galima pasidaryti ir sumeistravus orui laidų stogelį. Svarbiausia sodo baldų laikymo sąlyga – sausa patalpa. Mat būtent dėl drėgmės gali atsirasti įtrūkių ir pelėsių. Tas pat nutinka, kai baldai peršąla. Be to, reikia žiūrėti, kad ant sodo baldų nepatektų tiesioginių saulės spindulių, nes nuo jų medžiaga gali išblukti. Reikia pasirūpinti ir pakankamai geru patalpos vėdinimu.


Kaip paruošti sodo baldus žiemos sezonui

Plastikiniai sodo baldai be ypatingų pastangų atlaikys žiemą.


Metaliniai sodo baldai


Baldus iš metalo prižiūrėti palyginti nesunku. Aliuminio arba nerūdijančiojo plieno baldai nerūdija, todėl jie sėkmingai gali žiemoti lauke. Kita vertus, jeigu tokie baldai turi ir plastikinių detalių, juos siūloma per žiemą laikyti patalpoje. Jeigu baldai metaliniai, būtina patikrinti lakuotas ir dažytas dangas, ar jose nėra įtrūkių, įskilimų. Po tokios apžiūros baldai gali likti stovėti lauke ir peržiemoti be rūdžių dėmių iki kito pavasario. Vis dėlto, jeigu pastebėjote kokių nors medžiagos trūkumų, juos reikia pašalinti iki žiemos.

Plastikiniai sodo baldai


Plastikiniai baldai turi daugybę pranašumų. Džiugina jų įvairovė, jie lengvi ir nereiklūs. Tokie baldai atsparūs temperatūrų pokyčiams ir drėgmei, todėl juos prižiūrėti nesunku: galima plauti vandeniu ir bet kokiomis valymo priemonėmis. Jeigu plastikas kokybiškas, jis nesutrūkinės nuo šalčio ir neišdegs saulėje. Plastikiniai sodo baldai be ypatingų pastangų atlaikys žiemą. Sodo baldų paruošimą žiemai galima suskirstyti į 5 etapus:
1. Kruopščiai nuvalomi nuo baldų nešvarumai ir dulkės.
2. Pašalinami pelėsiai ir rūdys. Visa tai galima nuvalyti amoniake sumirkytu audeklu.
3. Išplaunami medžiaginiai paviršiai. Nuimamas pagalvėles ir užvalkalus geriau nurinkti ir padėti atskirai, kad neperdrėktų.
4. Iš atviros erdvės reikia surinkti plastikinius, pintus ir iš minkštos medienos pagamintus baldus. Be apsaugos galima palikti tik iš kietos medienos pagamintus ir aliumininius baldus.
5. Paruoštus žiemoti baldus reikėtų uždengti orui laidžiu audiniu. Jis saugos nuo dulkių ir drėgmės. Jeigu žiemą nuolat atvažiuojate į sodybą, neprišildykite namų labai stipriai, nes temperatūrų pokyčiai baldams gali pakenkti labiau negu šaltis.

REKLAMA


Kaip paruošti sodo baldus žiemos sezonui

Norint užtikrinti optimalią apsaugą, prieš paliekant žiemoti sodo baldus reikia padengti specialia medžiaga.

Sodo baldai iš rotango


Vis dažniau baldų iš rotango galima pamatyti ne tik žiemos soduose arba įstiklintuose balkonuose, bet ir vidiniuose sodų bei užmiesčio namų kiemuose. Dėl ypatingo patogumo jie vis labiau populiarėja, be to, padeda sukurti jaukią ir nevaržomą atmosferą sode ar terasoje. Sodo baldai iš rotango taip pat nelepūs, nesunkiai prižiūrimi. Pinti baldai nesugeria drėgmės, tad jiems pritrūkus laisvos vietos patalpose gali peržiemoti ir po atviru dangumi. Vis dėlto reikia vengti leisti rotango baldus kepinti kaitriai saulei, nes tai ilgainiui baldus gali paveikti. Šiuo atveju rekomenduojama pridengti juos brezentu.


Mediniai sodo baldai


Mediniai sodo baldai tikriausiai iki šiol lieka patys populiariausi poilsio zonoje sode. Mediniai baldai ne tik stilingai atrodo, bet ir geba sukurti itin jaukią atmosferą. Suprantama, išlaidos šiuo atveju bus didesnės, nes mediena – natūrali medžiaga, kuriai reikia ypatingo dėmesio ir papildomos priežiūros. Medis jautriai reaguoja į kintančias orų sąlygas. Baldai iš vietinių miškų medienos, tokios kaip buko, lapuočių arba eglės, itin pažeidžiami ir turi žiemoti apsaugotose nuo darganos, bet nešildomose patalpose. Ne tokie kaprizingi ir tvirtesni yra akacijos arba eukalipto baldai. Jų mediena yra tankesnė, tad mažesnė tikimybė, kad per ją prasisunks drėgmė.


Norint užtikrinti optimalią apsaugą, prieš paliekant žiemoti sodo baldus reikia padengti specialia medžiaga. Ši medžiaga prasiskverbia į medieną ir suteikia jai blizgesio. Prieš dažydami medieną nepamirškite medieną labai švariai nuvalyti.

Parengta pagal žurnalą "Namie ir sode"







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)