Klimatas keičiasi - gal pasisodinti abrikosų?

Klimatas keičiasi - gal pasisodinti abrikosų?

Abrikosai ima derėti tik po 3–5 metų. Vaisiai paprastai subręsta Lietuvoje liepos pabaigoje–rugpjūčio pradžioje.


Pasisodinti abrikosų sodinukų, aišku, galima. Tačiau kaip prižiūrėti šiuos gana lepius medelius? Skaitytojams pataria profesionalus sodininkas Vytautas Kazlauskas.


Dera ir mūsų krašte


Abrikosai – tai erškėtinių šeimos slyvų genties augalai. Labiausiai paplitę Centrinėje ir Rytų Azijoje, Kaukaze, Irane, Turkijoje. Kitaip tariant, šie vaismedžiai paplitę ten, kur devynis mėnesius būna šilta ir tik tris – šalta ar šaltoka. Dėl to abrikosų ramybės laikotarpis yra labai trumpas. Šie vaismedžiai žydi anksti, dar prieš lapams skleidžiantis, balandžio pabaigoje–gegužės pradžioje.


Deja, anksti pradėję žydėti, jie dažnai nukenčia nuo mūsų pavasarinių šalnų. Taip pat dėl ilgiau užtrukusių vėsių pavasario orų gali žūti ir jaunos vaisių užuomazgos. Be to, perspėja specialistas, abrikosai labai jautrūs atodrėkiams. Kai žiema būna ilga, o temperatūra labai kinta, šie augalai gali nukentėti dar nepradėję žydėti. Mat žiediniai pumpurai per atodrėkius prabunda, tampa jautresni vėlesniems šalčiams, dėl to nemažai jų žūsta. Vėsūs ir lietingi Lietuvos orai padeda plisti ir grybinėms ligoms.

REKLAMA


Visi minėti veiksniai mažina abrikosų derlių ir menkina vaisių kokybę. Todėl mūsų krašte šie vaismedžiai dera ne taip gausiai, kaip pietiniuose kraštuose, ir neretai veda vaisius pramečiui (taip kaupia jėgas geresniam sezonui).


Klimatas keičiasi - gal pasisodinti abrikosų?

Abrikosai žydi anksti, todėl dažnai nukenčia nuo šalnų.


Kur ir kaip auginti?


V. Kazlauskas pabrėžia, kad prieš perkant abrikosų sodinukus būtina pasiteirauti pardavėjo (geriausia – sodininkystės ūkio atstovo ar šia veikla besiverčiančio profesionalaus sodininko), ar šie sodinukai tinka gana šaltokam mūsų klimatui. Jau įsigijus bent keletą sodinukų reikia atidžiai jiems parinkti sodinimo vietą. Abrikosai gerai auga šiltoje purioje geros aeracijos dirvoje. Puikiai tiks humusinga priesmėlio ir priemolio dirva. Šie vaismedžiai nemėgsta užmirkusios žemės. Jiems derėtų parinkti šiltą, nuo vėjo apsaugotą vietą.


Kaip jau minėta, abrikosai dažnai nukenčia nuo šalnų. Tad į tai svarbu atsižvelgti ieškant ploto vienam ar keliems medeliams. Beje, geriau iš karto sodinti kelis vaismedžius – taip bus didesnė tikimybė, kad dalis jų išliks. Be to, keli medeliai per žydėjimą geriau apsidulkins.


Patikimiausias abrikosų auginimo Lietuvoje būdas – imti formuoti jaunus sodinukus naudojant medines atramas prie sienų. Medelius sodinti ir atramas jiems įtaisyti geriausia būtų pietinėje namo pusėje (idealu, jei ten neužpučia vėjas, ypač šiaurys). Tokioje vietoje lengviau apsaugoti vaismedžius nuo stiprių šalčių ir vėlyvųjų šalnų, kurios, kaip jau minėjo mūsų konsultantas, labai dažnai nušaldo abrikosų žiedus. Žydėjimo metu vėjas šiek tiek apdulkina žiedus, bet vertėtų medelius ar jų šakas dar ir intensyviai papurtyti.

REKLAMA


Abrikosus patariama sodinti pavasarį, nes rudenį pasodintų vaismedžių šaknys žiemą gali pašalti ir neprigyti. Vis dėlto jei sodinate rudenį, abrikosų kamienus ir šaknis apsaugoti nuo šalčių padės eglišakės. Jomis reikia aprišti medelius iš visų pusių. Pomedžius galima apmulčiuoti. Mat jaunus kamienus dažnai apgraužia stirnos ir kiškiai, o šaknis ir jų kaklelius – pelės ir pelėnai.


Klimatas keičiasi - gal pasisodinti abrikosų?

Abrikosai gerai auga šiltoje purioje geros aeracijos dirvoje


Jei abrikosai vėliau meta daug vaisių, vaismedžiams greičiausiai trūksta kalkių, todėl rudenį svarbu gerai pakalkinti dirvą.


Abrikosus galima dauginti skiepijant šakelėmis ir akiuojant. Kai kurių veislių abrikosai nėra savidulkiai, todėl geriau, kaip minėta, iš karto sodinti kelių skirtingų veislių medelius.


Pavasarį abrikosus galima purkšti nuo grybinių ligų (fungicidais). Purškiama vadinamojo žaliojo kūgio tarpsniu 1 proc. Bordo mišiniu. Paprastai abrikosus kenkėjai puola rečiau nei kitus kaulavaisius.


Klimatas keičiasi - gal pasisodinti abrikosų?

Abrikosai - jau nebe egzotika.


Nokina skanius vaisius


Pasisodinus medelių, įspėja profesionalus sodininkas, reikia apsiginkluoti kantrybe. Mat abrikosai ima derėti tik po 3–5 metų. Vaisiai paprastai subręsta Lietuvoje liepos pabaigoje–rugpjūčio pradžioje. Jie vartojami švieži, džiovinti ar perdirbti.


Abrikosai skinami visiškai sunokę. Tik neskubėkite skinti dar pusžalių vaisių: per anksti nuskinti, jie būna kieti ir neskanūs, maža to, jau nesunoks taip, kaip dar likę ant medžių. Jeigu ketinate abrikosus perdirbti (jų uogienės ar kompotai – labai skanūs ir kvapnūs), galima juos krėsti, patiesus audinių atraižų po medžiais. Tie, kas šių vaisių prisiaugina išties daug, jų gali ir prisidžiovinti.


Parengta pagal žurnalą „Namie ir sode“







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>