Į receptų skrynelę: 3 lengvi patiekalai gavėniai

Į receptų skrynelę: 3 lengvi patiekalai gavėniai

Būtent gavėnios metu, ruošiant organizmą pavasariniam virsmui ir atsisakant mėsos bei jos produktų, pasninkaujant, norisi, kad maistas būtų kuo įvairesnis ir spalvingesnis. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ ekspertas Aidas Poleninas dalinasi patiekalų, kurie bus malonūs ne tik skonio...
Laiškiniai svogūnai. Tai, kas suteikia sveikatos

Laiškiniai svogūnai. Tai, kas suteikia sveikatos

Svogūnų laiškai – vienos geidžiamiausių daržovių ant kiekvienos lietuvių šeimos stalo. Kovas ir balandis – tinkamiausi mėnesiai pasirūpinti šiomis daržovėmis. Jau seniai žmonės pastebėjo, o sveikatos specialistai patvirtino, kad valgyti svogūnų laiškus yra ne tik skanu, bet ir sveika. Svogūnų...
Renkamės skalbimo priemonę: kaip nesuklysti

Renkamės skalbimo priemonę: kaip nesuklysti

Skalbimo priemonių pasirinkimas prekybos vietose išties milžiniškas: skysti skalbikliai, milteliai, pastos, skalavimo priedai, balikliai, minkštikliai ir taip toliau. Norint iš šios gausybės išsirinkti būtent jums tinkamiausias, reikia žinoti ne tik tai, ką ketinate skalbti, bet ir pasirinktos...
Žemė–derlius–gyvybė. Kaip gerinti žemės kokybę

Žemė–derlius–gyvybė. Kaip gerinti žemės kokybę

Šioje paprastoje grandinėje (Žemė–derlius–gyvybė) svarbiausias vaidmuo tenka pirmai grandžiai. Tenkinant žmonijos reikmes, intensyvinama gamyba, dėl to nieko nestebina tai, kad dirvožemis praranda derlumą. Ši problema buvo sprendžiama įvairiai (taikomos skirtingos žemdirbystės sistemos, naudojamos ...
15 didžiausių daigų auginimo klaidų

15 didžiausių daigų auginimo klaidų

Deja, mūsų klimato sąlygomis daugelio naudingų ir mėgstamų kultūrų negalime užsiauginti tiesiog į žemę pasėję sėklų – pirmiausia būtina išauginti daigų. Tad dabar visų daržininkų laukia gausybę emocijų suteikiantis procesas – sėja ir daigelių auginimas....
Pamenat kiškiakopūsčius? Jų galima ir užsiauginti

Pamenat kiškiakopūsčius? Jų galima ir užsiauginti

Vaikystėje mėgome pakramtyti rūgščių miškuose augančių kiškiakopūsčių lapelių. Šie augalai dažniausiai veša ūksmingame medžių prieglobstyje, padengę žemę vientisu smaragdų spalvos kilimu, padabintu baltais žiedeliais, tačiau gali papuošti ir mūsų namų palanges....
Ar įmanoma patiems užsiauginti avinžirnių?

Ar įmanoma patiems užsiauginti avinžirnių?

Avinžirnius, kartais dar vadinamus turkiškais, arba nuto, žirniais, žino daugelis sveikos mitybos šalininkų. Tai vieni vertingiausių ankštinių augalų. Tačiau ar įmanoma jų užsiauginti savo lysvėje? Sėjamasis avinžirnis – augalas, kilęs iš Pietvakarių Azijos, vietovių tarp Irano ir Graikijos. Tai...
Vasaris - tinkamas metas revizijai daržovių rūsyje

Vasaris - tinkamas metas revizijai daržovių rūsyje

Žiemos pabaiga – pats laikas patikrinti daržovių atsargas rūsiuose. Būtent tokiu metu daržovės paprastai pradeda po truputį gesti. Jei laiku nesuskumbama perrinkti gendančių gėrybių, galima prarasti didelę dalį sunkiai užauginto derliaus....
Daigų pikavimas: kam to reikia ir ar visada reikia?

Daigų pikavimas: kam to reikia ir ar visada reikia?

Neretai daržininkai pasvarsto: ar reikia to pikavimo? Juk tai papildomas darbas, o ir persodintiems augalams reikia vėl prisitaikyti, tad kuriam laikui sulėtėja jų augimas. Tačiau turbūt nė vienam iš mūsų neateitų į galvą visą gyvenimą vaikščioti su vaikiškais spaudžiančiais bateliais?...
Kanapių sėklos – energijos ir vitaminų bombos

Kanapių sėklos – energijos ir vitaminų bombos

Mažose kanapių sėklytėse slypi daugybė sveikatai naudingų maisto medžiagų, kurių viduržiemį organizmui ypač reikia. Net ir nedidelis su maistu gaunamas natūralių vitaminų ir mineralų kiekis gali padėti pasijusti kur kas geriau. Juolab kad nieko nauja išradinėti nereikia: ne tik žemaičių virtuvėje...
Kaip kovoti su pūkuotu namų priešu – pelėsiu?

Kaip kovoti su pūkuotu namų priešu – pelėsiu?

Trys draugai: drėgmė, tamsa ir blogas vėdinimas. Tokiomis sąlygomis užtenka savaitės ar net mažiau, ir štai namuose atsiranda priplėkęs kvapas. Balkšvi pūkai ant sienos ar baldo rodo, kad jau turime „bičiulį“. Pelėsį išgyvendinti reikėtų suskubti kuo greičiau, nes uždelsus jau gali būti per vėlu....
Tai mes tikrai mėgstame: bulvių košės paslaptys

Tai mes tikrai mėgstame: bulvių košės paslaptys

Jeigu esate patyrusi šeimininkė, ko gero, nuspręsite, kad šis straipsnis – ne jums. Kokios dar paslaptys galėtų gaubti bulvių košę?.. Juk čia paprasčiausios virtos bulvės, sutrintos kartu su sviestu ir pienu! Vis dėlto yra paslapčių, kurias žinodami visada išvirsite švelnaus skonio ir purią bulvių...
Skutimosi putos gali praversti ir buityje

Skutimosi putos gali praversti ir buityje

Jei namuose gyvena vyriškis, tikriausiai rasite ir skutimosi putų. Pravartu žinoti, kad šią higienos priemonę galima naudoti labai įvairiose situacijose. Skutimosi putomis galima išvalyti dėmes iš kilimo. Išpurkškite dėmę putomis, po to patrinkite drėgna kempinėle ir palikite natūraliai išdžiūti....
Sode ar darže yra ką veikti ir žiemą

Sode ar darže yra ką veikti ir žiemą

Tik iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad žiemą darže ir sode nėra ką veikti. Geras šeimininkas ir dabar turi darbo. Kai kurie daržininkai linkę žiemą laikyti vos ne stichine nelaime, po kurios žūsta kone visi sodo ir daržo augalai....
Pasaulinė cepelinų diena: 5 netikėti receptai

Pasaulinė cepelinų diena: 5 netikėti receptai

Ar žinojote, kad kasmet pirmąjį vasario sekmadienį švenčiama Pasaulinė cepelinų diena? Šiemet tokią dieną minėsime jau ketvirtus metus iš eilės, o tai reiškia, kad ant stalų pats metas patiekti cepelinus. Tradicinių cepelinų receptas su mėsa, varške ar grybais, ko gero, ragautas ir įprastas...
Sėjos ant palangės sezonas artėja - nepramiegokit

Sėjos ant palangės sezonas artėja - nepramiegokit

Nenumaldomai artėja visų daržininkų laukiamas laikas, kai namų palangės pavirs žaliomis daigų plantacijomis. Tačiau šiuo metu teks priimti ir vieną iš svarbiausių sprendimų – kada sėti įvairias daržo kultūras, kad daigai užaugtų laiku – nei per anksti, nei per vėlai?...
Vaikystę menantis ūkinis muilas - nepamainomas

Vaikystę menantis ūkinis muilas - nepamainomas

Parduotuvėse iki šiol galima išvysti rusvai pilkos spalvos ūkinio muilo gabalėlių. Kainuoja jie nebrangiai, kvepia nekaip, taigi, esant tokiam gausiam skalbiamųjų priemonių pasirinkimui, atrodo, jog turėtų būti visiškai nepaklausūs....
Valgomosios gelteklės: riešutų skonis po žeme

Valgomosios gelteklės: riešutų skonis po žeme

Turbūt daugeliui vaikystėje teko gliaudyti tiesiai nuo lazdyno nuskintus dar nesubrendusius riešutus... Vaikystę primenantis skonis sugrįžta paragavus, atrodytų, nieko bendra su riešutais neturinčių daržovių – gelteklių....
Laurų lapai nusipelnę būti ne tik virtuvėje

Laurų lapai nusipelnę būti ne tik virtuvėje

Laurų lapus geriausiai žinome kaip mūsų virtuvėje būtiną prieskonį, suteikiantį patiekalams nuostabų aromatą. Tačiau lauramedis, apipintas įvairiomis legendomis ir mitais, nuo seno buvo laikomas toli gražu ne vien prieskoniu. XVII amžiuje anglų botanikas Džonas Parkinsonas siūlė namuose būtinai...
Kalendra: senas Rytų tradicijas turintis augalas

Kalendra: senas Rytų tradicijas turintis augalas

Kalendros, tūkstančius metų kai kuriose žemyno dalyse auginami prieskoniniai ir vaistiniai augalai, mūsų daržuose ir virtuvėse – nėra dažnas dalykas. Galime jų nusipirkti, tačiau ir patiems užsiauginti visai paprasta. Be to, ilgą laiką bus galima mėgautis šviežiais kvapniais kalendrų lapeliais....