Kaip išsaugoti brangiausius gyvenimo prisiminimus

Kaip išsaugoti brangiausius gyvenimo prisiminimus


Kiekvieno mūsų gyvenimas susideda iš daugybės nuostabių akimirkų. Švytinčios auksinio rudens spalvos, pirmoji kūdikio šypsena, sniege šėlstantis mylimas augintinis, kelionė į egzotiškus kraštus, darže sunokęs milžiniškas pomidoras – visus gerų emocijų pripildančius dalykus norime įamžinti nuotraukose, kad bet kada galėtume jais vėl mėgautis.


Eglė Cibienė


Nuotraukas žmonės pamėgo iš karto, vos tik atsirado fotografija. Ilgai karaliavusias popierines nuotraukas XXI a. technologijos išstūmė iš sosto, ir jos užleido vietą skaitmeninėms. Juk bene kiekvienas šiandien turime fotografuojantį išmanųjį telefoną ir galime bet kada paspausti fotografavimo mygtuką, o vėliau nuotraukas peržiūrėti kompiuteryje. Tačiau kalbinti kelių įmonių, teikiančių nuotraukų gaminimo paslaugas, atstovai kaip susitarę tvirtino: popierinės nuotraukos ir vėl grįžta į madą.


Bene dažniausias žmonių argumentas pasiteiravus, kodėl jie nuotraukas spausdina popieriuje, o ne žiūri į jas televizorių ar kompiuterių ekranuose, yra tai, jog nuotrauka albume mielesnė, šiltesnė, albumo žiūrėjimas su šeima ar draugais, jo leidimas per rankas suartina, sukelia daugiau teigiamų emocijų. Nuotraukos dažnai spausdinamos ir komponuojamos į albumus, skirtus dovanoti įvairiomis progomis – mokyklos baigimo, jubiliejaus, pilnametystės.

REKLAMA


Tam, kad nuotraukos mus džiugintų kuo ilgiau, būtina jas saugoti ir prižiūrėti. O kaip tai daryti tinkamai? Pasak Lietuvos literatūros ir meno archyvo Dokumentų saugojimo, priežiūros ir naudojimo skyriaus vedėjos Alvydos Steponavičiūtės, archyvuose visi dokumentai, rankraščiai, nuotraukos saugomi specialiai tam pritaikytose tamsiose patalpose, kur automatiškai nustatyta šiems dokumentams tinkamiausia temperatūra ir reguliuojamas drėgmės kiekis. Kiekviena archyve saugoma nuotrauka kruopščiai aprašoma ir laikoma iš berūgščio popieriaus pagamintame aplanke ar vokelyje. Šie vokai ir aplankai yra skaidrūs, kad nuotraukų nereikėtų dažnai išiminėti ir liesti rankomis norint apžiūrėti.


Kaip išsaugoti brangiausius gyvenimo prisiminimus


Didžiausi nuotraukų priešai – drėgmė ir ryški šviesa


Vaizdas ant popierinių nuotraukų išgaunamas dažais ir pigmentais. Ir dažai, ir popierius laikui bėgant ir juos veikiant įvairioms aplinkos sąlygoms blunka, yra, keičia spalvą. Todėl nuotraukų ar jų albumų laikymo sąlygos yra labai svarbios jų ilgaamžiškumui. Jei dažnai neapžiūrinėjate visų namuose turimų nuotraukų, bent retsykiais jas išimkite iš dėžučių, perverskite albumus ir patikrinkite, ar nuotraukos nesusigadinusios.


Vienas iš didžiausių nuotraukų priešų yra drėgmė. Kuo patalpoje daugiau drėgmės, tuo labiau ji neigiamai veikia nuotraukas. A. Steponavičiūtės teigimu, geriausia, kad drėgmė patalpose, kur laikomos nuotraukas, būtų 45–55 proc. Jei laikysite nuotraukas labai drėgnoje patalpoje, pavyzdžiui, rūsyje ar nevėdinamame sandėliuke, sudėtas į dėžutę, jas gali apnikti pelėsis, nuo drėgmės jos gali sulipti ir susigadinti.

REKLAMA


Oro temperatūra yra kitas veiksnys, kurio nereikėtų pamiršti. Kuo ji žemesnė, tuo paprastai tinkamesnės sąlygos nuotraukoms laikyti. Temperatūrų svyravimai taip pat kenkia nuotraukoms, todėl, pavyzdžiui, palėpė nėra tinkama vieta, nes šioje patalpoje oras vasarą labai smarkiai įkaista, o žiemą atšąla.


Dar viena taisyklė – nuotraukas laikyti tamsioje vietoje, nes veikiamos šviesos ir UV spindulių jos blunka. Jei norite pasistatyti ar ant sienos pasikabinti įrėmintas nuotraukas, pasistenkite, kad ant jų nekristų tiesioginiai saulės spinduliais, kurie nuotraukas netruks išblukinti. Be to, kartais ilgai rėmelyje „gyvenančios“ nuotraukos gali prilipti prie stiklo ir mėgindami išimti galite jas tiesiog sunaikinti.


Atminkite, kad nuotraukos nemėgsta būti dažnai ir daug liečiamos pirštais. Net jei jūsų rankos ir švarios, odos paviršiuje esantys riebalai ar prakaitas palieka žymę ant nuotraukos ir ilgainiui daug čiupinėtose vietose net gali pakisti vaizdo spalva, išryškėti piršto kontūrai.


Kaip išsaugoti brangiausius gyvenimo prisiminimus


Nuotraukų albumas irgi gali pakenkti


Dažniausiai visas popierines nuotraukas klijuojame į foto albumus, o kurios netelpa – sudedame į kokias nors dėžutes. Jei manote, kad nuotraukų albume nuotraukos visada bus saugios, galite būti nevisiškai teisūs.


Komponuodami nuotraukas albume jokiu būdu jų nepriklijuokite prie lapų. Tam netinka nei klijai, nei bet kokios lipniosios juostos. Pirma, tokių nuotraukų negalėsite išimti, antra – ilgainiui klijai sugadina popierių ir dažų pigmentą, o tai reiškia – ir visą gražų vaizdą.


Jei nuotraukas labiau mėgstate laikyti dėžutėse, stenkitės, kad jos nesusilankstytų, todėl neprigrūskite pernelyg daug nuotraukų į vieną dėžę. Nuotraukos, paliktos gulėti kur nors stalčiuje, ilgainiui išsiriečia, užsilenkia jų kampučiai, o pabandžius tokias tiesinti, popierius gali pradėti trūkinėti, skilinėti.


Viena ant kitos horizontaliai sudėtos nuotraukos gali sulipti, ypač jei patalpoje svyruoja temperatūra ar yra didoka drėgmė. Todėl geriausia nuotraukas laikyti sustatytas vertikaliai, metalinėje, medinėje ar storo kartono dėžėje, ne pernelyg suspaustas.



Kaip išsaugoti brangiausius gyvenimo prisiminimus


Informacija ateities kartoms


Šiandien jūs puikiai žinote, kurioje nuotraukoje koks žmogus, šalis, gyvenimo momentas pavaizduotas. Tačiau tiems, kas nuotraukas žiūrės po jūsų, jos gali nebesakyti ir nebereikšti nieko. Kad taip neatsitiktų, aiškiai sužymėkite, kas nuotraukose vaizduojama. Dėžėse laikomas nuotraukas suskirstykite pagal temas, datas ar kaip tik jūs patys pageidaujate, kad būtų lengva rasti. Vertikaliai tarsi kartotekoje sudėtas nuotraukas atskirkite kartoninėmis kortelėmis, tada bus paprasta rasti norimas fotografijas, jas peržiūrėti.


Galite parašyti ką nors apie tai, kas vaizduojama, ir ant pačių nuotraukų. Tik geriau nerašyti tušinuku, nes, ypač stipriai spaudžiant, raštas gali išryškėti ir gerojoje nuotraukos pusėje, be to ilgainiui tušinuko rašalas blunka. Geriausiai šiam tikslui tinka permanentiniai rašikliai.


Ant jums itin svarbių nuotraukų nurodykite kuo daugiau informacijos: kokie žmonės jose matyti, kur fotografuota, datą, žmonių amžių, progą, kuria fotografuota. Galbūt jums tai atrodo nebūtina, bet jūsų anūkams ar proanūkiams tie keli sakiniai gali tapti svarbiais ir įdomiais atradimais.


Kaip išsaugoti brangiausius gyvenimo prisiminimus


Ką daryti, jei nuotrauka sugadinta


Sulankstytoms, apipelijusioms, apsilaupiusioms, saulės nublukintoms nuotraukoms patys nesugebėsite grąžinti pirminės išvaizdos. Jei turite negatyvą ar nuotrauką skaitmeniniu formatu, sugadintąją galite tiesiog išmesti, o vietoj jos pasigaminti naują. Tačiau jei jūsų turima nuotrauka yra labai sena, reta, nežinote, nei iš kur, nei kada ji gauta, jums gali padėti nuotraukų restauravimo specialistai.


Bene kiekviena fotolaboratorija siūlo nuotraukų perfotografavimo, retušavimo, atnaujinimo, koregavimo paslaugas, tad palikę profesionalams seną, suplėšytą ar kitaip sugadintą nuotrauką atsiimsite kaip naują. Tokios paslaugos, nelygu nuotraukos būklė ir tai, kiek darbo reikia įdėti, kad ji būtų atnaujinta, kainuoja nuo kelių iki keliasdešimties eurų.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)



Daugiau >>