Nebesinuodykime buitine chemija. Yra juk actas, soda

Nebesinuodykime buitine chemija. Yra juk actas, soda


Manote, kad tai apie nebrangias priemones, kurių galima nusipirkti prekybos centruose įvairių akcijų ir išpardavimo metu? Ne, šįkart pakalbėkime apie tai, kaip išvis be jų išsiversti ir patiems pasigaminti natūralių priemonių, palengvinsiančių namų ruošą.


Mes gyvename toksiškame, kenksmingų medžiagų sklidiname pasaulyje. Kai kurie toksinai, tiesiogiai veikiantys mūsų sveikatą, yra užmaskuoti, veikia tarsi iš pasalų. Vienas iš tokių toksinų šaltinių yra buitinė chemija. Parduotuvėse galime rasti daugybę įvairiausių valymo priemonių, ant kurių puikuojasi užrašai „natūralus“, „ekologiškas“, „netoksiškas“, „draugiškas aplinkai“ ir pan. Iš tiesų daugeliu atveju galima suabejoti tokiomis etiketėmis.


Visos naudojamos valymo priemonės daro didžiulį poveikį mūsų sveikatai – jomis plauname indus, iš kurių valgome, skalbiame drabužius, kuriuos dėvime arti kūno, valome paviršius, kuriuos kasdien liečiame. Labai svarbu, kad šių kenksmingų medžiagų mūsų namuose būtų kuo mažiau. Todėl pirkdami bet kokią valymo priemonę – net ir tą, kuri skelbiama esanti „ekologiška“ – atidžiai perskaitykite jos etiketę. Vienintelis būdas būti visiškai tikram, kad nenaudojame kenksmingų produktų – pasidaryti įvairių valiklių patiems.

REKLAMA


Nebesinuodykime buitine chemija. Yra juk actas, soda


Naminės valymo priemonės, kurias galime pasidaryti


Jei namuose pasibaigė įprastos švarą palaikyti padedančios priemonės, neskubėkite bėgti į parduotuvę. Daug tokių priemonių galite pasigaminti patys. Jos yra ne ką mažiau veiksmingos nei pirktinės, bet yra natūralios, nekenksmingos ir nedarančios žalos nei jūsų sveikatai, nei aplinkai. Be to, padės jums nešvaistyti pinigų be reikalo.


PRIEMONĖ KILIMAMS VALYTI
Jums prireiks: 2 stiklinių sodos, pusės stiklinės kukurūzų kruopų, 4 lauro lapų, šaukšto gvazdikėlių arba cinamono (galima apsieiti ir be jų).
Visus ingredientus sumaišykite dubenėlyje (kad susidarytų vienalytė masė, galite naudoti plakiklį). Masę sudėkite į stiklainį ir užsukite dangteliu. Susiruošę dulkių siurbliu valyti kilimą, pirma užberkite ant jo pasiruošto mišinio ir palikite porai valandų. Soda padeda pašalinti dulkes ir purvą, o lauro lapai ir gvazdikėliai veikia kaip antibakterinės priemonės ir palieka malonų aromatą.


PRIEMONĖS UNITAZUI VALYTI
Jums prireiks: stiklinės acto, pusės stiklinės sodos.
Acto ir sodos mišiniu ištepkite unitazą ir palikite 15 minučių, po to juo dar pavalykite paviršių ir viską nuplaukite.

SKALBINIŲ MINKŠTIKLIS

Jums prireiks: 1 litro acto, 4–5 lašų eterinio aliejaus (tokio, koks jums patinka).
Sumaišykite ingredientus, supilkite į stiklainį su dangteliu. Skalbdami įpilkite šio minkštiklio po pusę stiklinės.

UNIVERSALIOS VALOMOSIOS SERVETĖLĖS

Jums prireiks: senų sportinių marškinėlių, distiliuoto vandens, acto, 15 lašų eterinio citrinų aliejaus.
Sukarpykite marškinėlius į nedidelius skudurėlius, pripilkite 3/4 stiklainio vandens, o po to įpilkite acto. Įlašinkite eterinio aliejaus ir sudėkite į stiklainį skudurėlius. Stiklainį užsukite dangteliu ir laikykite po plautuve. Tokiomis servetėlėmis bus patogu nušluostyti stalviršius, plyteles, viryklę, kitus buitinius prietaisus.

PRIEMONĖ KERAMINĖMS PLYTELĖMS IR VONIAI

Jums prireiks: pusės stiklinės sodos, pusės stiklinės vandenilio peroksido, šaukšto indų plovimo priemonės.
Sumaišykite visus ingredientus, ištepkite gauta vientisa mase plyteles ir vonią, palikite 5 minutes, o po to nuplaukite kempinėle arba šepetėliu. Labai efektyvi priemonė!

REKLAMA


PRIEMONĖ BALDAMS VALYTI
Jums prireiks: 3/4 stiklinės alyvuogių (galima ir kitokio) aliejaus, 1/4 distiliuoto acto, šaukštelio citrinų sulčių (maždaug pusė nedidelės citrinos).
Visus ingredientus sumaišykite dubenėlyje, po to mišinį supilkite į stiklainiuką ir laikykite šaldytuve. Prieš valydami baldus priemonę suplakite. Aliejus padės puoselėti baldus, palaikyti gražią jų išvaizdą, actas išvalys dulkes ir atnaujins paviršių, o citrina kovos su dėmėmis.


Nebesinuodykime buitine chemija. Yra juk actas, soda


UNIVERSALI PRIEMONĖ VIRTUVEI
Jums prireiks: stiklinės acto, stiklinės vandens, eterinio aliejaus arba citrinų (ypač tinka žaliųjų citrinų) žievelių.
Viską sumaišykite ir supilkite į buteliuką, jei įlašinote eterinio aliejaus. Jei dėsite citrinos žievelių, panardinkite jas į actą, palikite porai savaičių nusistovėti, o tuomet įpilkite vandens. Labai gerai nuplauna visus paviršius virtuvėje, pradedant stalviršiais ir baigiant virtuvės spintelėmis.

PRIEMONĖ STIKLAMS IR VEIDRODŽIAMS

Jums prireiks: stiklinės acto, stiklinės vandens, 1/4 stiklinės citrinų sulčių, eterinio aliejaus.
Sumaišykite visus ingredientus ir supilkite į buteliuką su purkštuvu.

UNIVERSALI VALANTI IR DEZODORUOJANTI PRIEMONĖ

Jums prireiks tik 4 šaukštų sodos.
Ši priemonė idealiai tinka virtuvės paviršiams, prietaisams bei šaldymo kamerai valyti ir kvapams naikinti. Tiesiog užberkite sodos ant švarios kempinėlės ir nuvalykite reikiamus paviršius.


Nebesinuodykime buitine chemija. Yra juk actas, soda


PRIEMONĖ STALO DĖMĖMS ŠALINTI
Jums prireiks: dantų pastos ir geriamosios sodos (lygiomis dalimis).
Ši priemonė idealiai tinka baltoms dėmėms, likusioms nuo puodelių ir stiklinių ant stalo paviršiaus, šalinti (tik netinka neapdorotam medžiui, lakuotiems ar antikvariniams baldams). Sudrėkinkite skudurėlį vandeniu, po to pakabinkite juo šiek tiek dantų pastos ir sodos mišinio ir įtrinkite dėmes. Paimkite dar vieną sausą skudurėlį ir sausai nušluostykite paviršių.


MARMURO VALIKLIS
Jums prireiks: poros lašų švelnios skystos indų plovimo priemonės (tik netinka citrinų kvapo), 2 puodelių šilto vandens.
Priemonė idealiai tinka natūralaus akmens paviršiams. Nuvalykite mišiniu paviršių ir kruopščiai nuplaukite, kad pašalintumėte muilo likučius. Niekada nenaudokite acto, citrinų ar kitų oksidatorių marmuriniams ir granito paviršiams valyti – jie įsigrauš į akmenį.

ŽALVARIO VALIKLIS

Jums prireiks: baltojo acto arba citrinų sulčių, valgomosios druskos.
Suvilgykite kempinę actu arba citrinų sultimis, užberkite ant jos žiupsnelį druskos. Nuvalykite mišiniu paviršių ir kruopščiai nuplaukite. Iškart nusausinkite paviršių su švaria minkšta medžiaga.

Geriausias valiklis

Atminkite, kad mažiausiai pavojų kelianti valymo priemonė yra grynas vanduo. Daugeliu atveju visiškai pakanka vandens ir mikropluošto servetėlių. Išnaudojant gerąsias mikropluošto savybes galima nuvalyti daugumą paviršių. Mikropluošto veiksmingumas ypač matyti valant stiklinius ir chromuotus paviršius.
Parengta pagal žurnalą „Namie ir sode“







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)