Kaip atsikratyti pelėsio namuose

Kaip atsikratyti pelėsio namuose


Dėl kritulių gausos šiemet drėgna ne tik lauke, bet ir namuose. Tad nieko keista, kad juose apsigyveno kaip tik tokias sąlygas mėgstantis pelėsis. Jis gali įsitaisyti visur – ant sienų, baldų, knygų, drabužinėse... Laukti, kol jis įsismarkaus, nereikėtų.


Atsiradimo priežastys


Norint visiems laikams atsikratyti pelėsio namuose, pirmiausia būtina nustatyti jo atsiradimo priežastis. Mikroskopinių sporų yra visur: ore, vandenyje. Vos patekusios į palankią terpę, jos iš karto ima daugintis. Dažniausia pelėsio atsiradimo priežastis – didelė drėgmė ir prasta ventiliacija. Pelėsis yra paprastasis grybas, o grybai mėgsta drėgmę ir blogai vėdinamas patalpas. Drėgni namai, butas pirmame aukšte, netinkamai naudojami drėkintuvai, daug mažame kambaryje auginamų atogrąžų augalų – visa tai gali tapti pelėsio atsiradimo priežastimi.


Tarp šiuolaikinių statybinių ir apdailos medžiagų praktiškai nerasite tokių, kurios nebūtų pažeidžiamos pelėsio. Jis dažnai atsiranda vonios kambariuose, tualetuose, ant kondicionierių filtrų. Gali įsimesti ir į skalbimo mašiną arba šaldytuvą, atsirasti ant knygų, tapetų arba tiesiog ant sienų. Atsikratyti pelėsio paprastai būna labai sunku.

REKLAMA


Pirmasis pelėsio požymis – specifinis kvapas, drėgnas ir aštrus. Po to galima pamatyti pilkos, juodos arba baltos spalvos dėmių.


Jeigu namuose įsimetė pelėsis, pirmiausia, prieš imdamiesi jį naikinti, būtinai išspręskite pernelyg didelės drėgmės ir blogos ventiliacijos problemą, nes to nepadarius pelėsis ir vėl atsiras.


Pelėsis naikinamas kompleksiškai. Nepakanka nuplauti ir nugrandyti pelėsiais apaugusių sienų – būtina namuose sukurti tokį mikroklimatą, kuris pelėsiams visiškai netiktų. Štai pagrindinės darbų, naikinant pelėsius namuose, kryptys:


* mechaniškai nuvalykite pelėsius nuo sienų, grindų, lubų;


* visus paviršius apdorokite priemone, naikinančia pelėsinį grybelį;


* išmeskite visus daiktus, smarkiai pažeistus pelėsio ir dėl to nebenaudojamus;


* įrenkite gerą nuolatinę ventiliaciją patalpoje, kad oras neužsistovėtų;


* sumažinkite drėgmę patalpoje, suraskite ir pašalinkite visus didelės drėgmės šaltinius.


Kovos su pelėsiais priemonės


Jeigu problema jau yra, išnaikinti pelėsį galima specialiomis antiseptinėmis priemonėmis, kurių pakankamai rasite statybos medžiagų parduotuvėse. Svarbu nepamiršti, kad visos cheminės priemonės pelėsiams šalinti yra nuodingos, todėl dirbti su šiomis medžiagomis reikia labai atsargiai. Prieš imdamiesi darbo įdėmiai perskaitykite naudojimo instrukciją.

REKLAMA


Taip pat svarbu žinoti, kad porėtos medžiagos: tapetai, minkštieji baldai – kartais būna taip giliai pažeisti pelėsio, kad išvalyti jų faktiškai nebeįmanoma, tad tenka tiesiog išmesti.


Antiseptinis gruntavimas


Viena geriausių patikrintų priemonių, padedančių išnaikinti pelėsį, – specialus antiseptinis gruntas, kurį nesunkiai rasite statybos medžiagų parduotuvėse. Toks gruntas atlieka dvi funkcijas: padeda atsikratyti pelėsio ir saugo nuo pakartotinio jo atsiradimo.


Antiseptinį gruntą labai paprasta naudoti, dažniausiai net nereikia jo skiesti vandeniu. Jeigu gruntas neatskiestas, instrukcijoje bus paaiškinta, kaip gauti naudoti tinkamą konsistenciją.


Prieš pradedant gruntuoti paviršių reikia nuvalyti. Jeigu grybelis prasiskverbė giliai į tinkuotą sieną, labai svarbu viską itin švariai nuvalyti, kol pasieksite švarų sluoksnį, galbūt net iki betono arba plytų. Gruntuoti reikia sausą paviršių, tolygiai, paprastu dažytojo teptuku. Kai gruntas išdžius, galima tepti dažus arba klijuoti tapetus.


Gelbėja baliklis


Naminės priemonės taip pat gali padėti kovoti su pelėsiu. Jos ne tokios efektyvios kaip specialus gruntas, bet ir ne tokios toksiškos. Su įprastu balikliu galima išnaikinti faktiškai visas pelėsio rūšis namuose. Aktyvioji baliklio medžiaga – natrio hipochloridas. Jis naikina ir pelėsį, ir jo sporas. Balikliu galima valyti plyteles vonioje, stiklus, grindis, bet dauguma daiktų, veikiami balikio, išblunka, susigadina.



Be to, balikliai išskiria aštrius ir nuodingus garus, dirgina rankų odą. Prieš apdorodami pelėsį balikliu būtinai įsitikinkite, kad patalpa gerai vėdinama. Be to, reikia apsimauti gumines pirštines, kad apsaugotumėte rankas. Paviršių apdorokite baliklio ir vandens mišiniu, santykiu 1:10.


Padeda ir actas


Paprasčiausias actas yra silpna rūgštis ir gali sunaikinti daugelį pelėsių rūšių. Jis – specifinio kvapo, bet neišskiria tokių nuodingų garų kaip baliklis. Naikinant pelėsį actas purškikliu purškiamas ant supelijusių paviršių arba jie valomi actu suvilgyta medžiaga. Paprastai po valandos valytos vietos nuplaunamos vandeniu, o patalpa išvėdinama. Profilaktiniais tikslais actu probleminės vietos purškiamos dar kelias savaites.


Efektyvusis vandenilio peroksidas


Vandenilio peroksidas taip pat tinka kovojant su pelėsiu, nes ši priemonė naikina bakterijas bei grybelius. 3 proc. vandenilio peroksido tirpalo galima nusipirkti bet kurioje vaistinėje, jis netoksiškas, neturi aitraus kvapo. Vandenilio peroksidas efektyviai šalina pelėsius nuo daugelio medžiagų, bet pasižymi ir balinamuoju poveikiu, todėl jį atsargiai reikia naudoti ant medžiagų ir dažytų paviršių.


Su amoniaku reikia elgtis atsargiau


Amoniakas taip pat naudojamas pelėsiui naikinti. Kaip ir baliklis, jis lengvai naikina grybelį, esantį ant kietų neporėtų paviršių, tokių kaip plytelės arba stiklas. Deja, jis neefektyviai naikina pelėsį iš porėtų medžiagų.


Jeigu naikinsite pelėsį amoniaku, jį reikia perpus atskiesti vandeniu ir gautą tirpalą purkšti ant užkrėstos vietos. Palikite kelias valandas, o po to nuplaukite.
Aitrus amoniako kvapas gali sukelti galvos skausmą ir gerklės peršulį. Pavojinga maišyti baliklį su amoniaku, nes šis mišinys išskiria nuodingas dujas.

REKLAMA


Nemėgsta sodos


Valgomoji soda taip pat padeda atsikratyti pelėsio. Ji žudo grybelius ir žinoma kaip natūralus ir nekenksmingas buitinis valiklis. Kitaip negu kitos priemonės, kuriose yra agresyvių chemikalų, soda nepakenks jūsų šeimai arba namų augintiniams. Šaukštelį sodos ištirpinkite stiklinėje vandens ir purkškite skiediniu pelėsio pažeistą paviršių. Galima plauti paprasčiausia kempine, sumirkyta sodos tirpale, arba jame plauti daiktus. Sodos nuo paviršiaus geriau nenuplauti vandeniu, nes ji efektyviai saugos nuo pakartotinio pavojingų teršalų atsiradimo.


Atsikratę pelėsio vienomis arba kitomis priemonėmis, jūs išspręsite tik pusę problemos. Kita pusė – užtikrinti sausumą ir nuolatinį vėdinimą toje patalpoje, kurioje buvo įsimetęs pelėsis, kad jis ir vėl nesugrįžtų.


Visi pelėsio šalinimo darbai gali būti pavojingi jūsų sveikatai! Pelėsio sporos gali patekti į kvėpavimo organus ir ant odos. Tai gali rimtai sutrikdyti sveikatą.


Kaip atsikratyti pelėsio namuose

Grybai tarpsta medienoje, jei ji apdorojama ne pagal technologijas arba neveiksmingomis antiseptinėmis priemonėmis


* * *


Pelėsio žala


Pelėsiniai grybeliai slopina imuninę sistemą, sukelia įvairių alerginių reakcijų – kosulį, slogą, oro trūkumo pojūtį. Kartais sudėtingos, sunkiai diagnozuojamos lėtinės ligos sėkmingai išgydomos, kai žmogus pakeičia būstą ir apsigyvena sausame bute, kuriame nėra pelėsio. Be to, pilkos arba juodos dėmės, purvinos apnašos gadina daiktų išvaizdą. Aptikus pelėsį, labai svarbu jį kuo greičiau išnaikinti, kad namai taptų vėl saugūs ir tinkami gyventi.


Kaip atsikratyti pelėsio namuose







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)