Kaip išvalyti skalbimo mašiną?

Kaip išvalyti skalbimo mašiną?

Skalbimo mašinos reikalauja priežiūros.


Kaip išvalyti skalbimo mašiną naudojant ne išreklamuotus, tačiau ne visuomet pigius chemikalus nuo kalkių nuosėdų, o labai efektyvias liaudies priemones, kurios kainuoja skatikus?


Skalbyklės filtras


Kad reklamuojamos kalkių nuosėdas įveikiančios priemonės privalo išgelbėti skalbimo mašiną nuo gedimo, žinome visi. O štai kad skalbyklę iš rikiuotės išveda dar ir užterštas filtras – toli gražu.


Filtras yra apatinėje skalbimo mašinos dalyje. Atidžiai pasižiūrėkite – apačioje yra nedidelė dėžutė, kuri atsidaro arba ją paspaudus, arba su plokščiu daiktu. Jos viduje yra siurblys ir plona žarna su filtru, saugančiu skalbyklę nuo užteršimo. Filtre kaupiasi visos šiukšlės.


Kad išvalytumėte filtrą, reikia jį atsukti, išimti ir gerai išplauti. Pamatysite, kad čia kaupiasi vilnos kuokšteliai, popierėliai ir net kai kurie daiktai – įvairios smulkmenos. Nepamirškite po skalbimo mašina pastatyti žemą indą – iš žarnos išbėgs vanduo. Beje, nemalonaus kvapo.

REKLAMA


Taip pat šiukšles būtina valyti nuo gumų, esančių aplink skalbimo mašinos duris. Ten irgi dažnai kaupiasi visokia smulkmė: sąvaržėlės, smulkučiai akmenėliai ir kitokie daikteliai, kurie buvo neišimti iš kišenių prieš skalbiant. Valyti gumines detales reikia po kiekvieno skalbimo: pašalinkite šiukšles ir sausai nuvalykite gumas skudurėliu. Taip neleisite susidaryti pelėsiams, kurie ne tik kenkia skalbyklei, bet ir yra pavojingi sveikatai. Po skalbimo mašinos duris reikia palikti šiek tiek pravertas.


Skalbimo miltelių skyrelis


Svarbu ne tik pašalinti šiukšles iš filtro, bet ir gerai išvalyti skalbimo milteliams skirtą skyrelį – būtent čia kaupiasi kur kas pavojingesnės sveikatai bakterijos ir grybeliai. Nepakanka šios detalės išimti ir išvalyti apnašų, tai atlikti reikia kruopščiau – naudojant priemonę unitazams valyti. Kodėl reikia būtent unitazų valiklio? Todėl, kad jame yra medžiagų (pavyzdžiui, chloro), kurios naikina bakterijas.

REKLAMA


Kad išvalytumėte skalbimo milteliams skirtą skyrelį, pirmiausia turite jį ištraukti ir gerai išplauti tekančiu vandeniu. Po to panardinkite į dubenį su vandeniu, į jį įpylę bet kokios priemonės, skirtos unitazams valyti. Palikite pastovėti 1–2 valandas. Per tą laiką apnašos bus pašalintos. Vėliau skalbimo miltelių skyrelį pakaks tik gerai iššveisti senu dantų šepetėliu, kad apnašos būtų pašalintos visiškai. Nepamirškite išvalyti ir pačios angos, kurioje yra skyreliai skalbimo milteliams ir kitoms priemonėms pilti. Tik šiam tikslui nenaudokite priemonių su chloru – jos gali pragraužti gumines žarnas.


Ko bijo kalkių nuosėdos?


Kaip įveikti „matomus priešus“, jau išsiaiškinome. Dabar imkimės „slaptųjų“ – tų, kurie nusėda mašinos viduje ir kaupiasi ant kaitinimo elementų. Kaip pašalinti nuosėdas? Pirmiausia – kas yra tos nuosėdos? Tai nusėdusios kalcio ir magnio druskos, gadinančios skalbimo mašiną. Todėl valyti nuo skalbyklės kaitinimo elementų nuosėdas – būtina.


Nuosėdų susidaro, kai vanduo įkaista iki daugiau nei 80 oC, todėl pirmiausia, ką galima padaryti, – rečiau naudoti virinimo režimą. Taip pat nuosėdų susidaro nuo priemaišų, kurios kietina vandenį. Vadinasi, jį reikėtų suminkštinti. Tai ir daro reklamuojamos priemonės, tačiau jos nešalina nuosėdų.
Dabar minkštiklių dedama į visus skalbimo miltelius – to pakanka, kad vanduo suminkštėtų. Norėdami sužinoti, kiek reikia suminkštinti kietą vandenį, atlikite vandens kietumo tyrimus laboratorijoje.



Jei minkštiklio pilsite mažai, ant kaitinimo elementų susidarys nuosėdų, jei daug – minkštiklio likučiai irgi nusės ant detalių, o tai skalbimo mašinai taip pat nėra gerai. Jeigu žinote, kad jūsų vandentiekio vanduo – kietas, ir nusprendėte jį suminkštinti, kad sumažintumėte nuosėdų atsiradimo riziką, įsigykite paprasčiausios kalcinuotosios sodos – to pakaks.


Žinoma, neverta laukti, kol skalbyklės kaitinimo elementai pasidengs nuosėdomis. Yra viena patikrinta prieinama profilaktikos priemonė – rekomenduojama valyti skalbimo mašinoje susikaupusias nuosėdas citrinų rūgštimi arba actu. 4–5 kg talpos skalbimo mašinai reikia 200 g citrinų rūgšties. Įberkite jos į skalbimo miltelių skyrelį ir įjunkite skalbyklę 1–2 valandoms 80–90 oC temperatūros režimu. Naudoti citrinų rūgštį nuosėdoms iš skalbimo mašinos šalinti galima ne dažniau nei kartą per metus. Tačiau to pakanka, kad kaitinimo elementai būtų išvalyti. Citrinų rūgštis – labai agresyvi medžiaga, todėl dažniau jos naudoti nevalia – galima pakenkti skalbyklei.


Jeigu nenorite naudoti citrinų rūgšties, galite nusipirkti priemonių nuo kalkių nuosėdų. Jos naudojamos kartą per pusę metų, o ne kiekvieno skalbimo metu. Jų sudėtyje taip pat yra rūgšties, todėl jas reikia naudoti tik atidžiai perskaičius instrukciją.


Parengta pagal žurnalą "Savaitė"







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)