Paplanuokime darže arkas, piramides ir kolonas

Paplanuokime darže arkas, piramides ir kolonas


Šiltnamyje auginamus augalus paprastai rišame prie nuo šiltnamio viršaus įtemptų virvių. Tačiau ir lauke auginamoms daržovėms – ypač lipančioms, šliaužiančioms ar besivejančioms į viršų – reikia į kažką atsiremti. Kaip sukurti augalams tokias sąlygas, kad jie jaustųsi mūsų darže kuo geriau?


Marija NAUDŽIŪNIENĖ


Atramų įvairovė


Įvairios atramos gali padėti mums net nedideliame darže sulaukti gero daržovių derliaus. Iš tokių augalų, kuriems gyvybiškai reikalingos atramos, yra pupelės, žirniai, pomidorai, agurkai, baklažanai, paprikos, moliūgai, melionai ir pan. Auginant būtent šias daržoves atramos suteikia daug pranašumų.


Augalai, kurie stiebiasi į viršų, dėl atramų užima lysvėse nedaug vietos ir gausiau dera. Be to, juos galima paversti ir savotiškais dekoratyviniais daržo elementais – iš atramų suformuoti eilutes abipus takų, piramides, arkas, kolonas.


Paplanuokime darže arkas, piramides ir kolonas


Plokščiose lysvėse ant piramidžių, suręstų iš karčių, lipančios pupelės sukuria išties įdomų ir neįprastą vaizdą. Lauke auginamų pomidorų, baklažanų, paprikų kuoliukus galima papuošti spalvingomis detalėmis, pagyvinančiomis žaliuojantį daržą.


Be to, tinkamos atramos saugo augalus nuo įvairių ligų ir kenkėjų. Nemažai daržovių per trumpą laiką užaugina daugybę ilgų besiraizgančių ūglių, ant kurių ir mezgasi vaisiai. Jeigu šie ūgliai taip ir liks neparišti ir nepakelti nuo žemės, jie raizgysis ir gulės tiesiai ant dirvos, o tai padidins augalų lapų bei vaisių puvimo bei įvairių užkratų ir kenkėjų atakų riziką.


Paplanuokime darže arkas, piramides ir kolonas


Kur, kada ir kokias statyti


Geriausia vieta visoms lipančioms, besiraizgančioms, besivejančioms kultūroms – saulėtas ir nuo vėjo apsaugotas plotas. Beveik visi tokie augalai mėgsta šilumą ir šviesą.


Rinkdamiesi atramas būtinai turite numatyti būsimų augalų su vaisiais dydį ir svorį. Juk pomidorai, melionai, moliūgai, agurkai užaugina sunkius vaisius, todėl jiems reikalingos tvirtos atramos. Visas atramas būtina gerai įtvirtinti grunte dar prieš sodinant ar sėjant daržoves.


Pasirinkimo galimybės ir daržininko fantazija


Atramų lauke auginamoms daržovėms galima suręsti pačių įvairiausių. Ne paslaptis, kad daržininkų patirtis ir fantazija dažniausiai leidžia rasti priimtiniausią ir optimalų konkrečiam daržui variantą. Todėl mes pateiksime vos keletą iš gausybės galimų variantų. Galbūt kuri nors idėja tiks ir jums?

REKLAMA


Pavyzdžiui, vijoklinės pupelės gali suformuoti ganėtinai tankias pertvaras. Tam reikėtų pagaminti atramų konstrukciją iš kuolų – vertikaliai įtvirtinti kuolai viršuje sujungiami horizontaliais kuolais. Tuomet viršuje prie jų tvirtinamos virvės, o apačioje jos pririšamos prie metalinių į žemę smeigiamų kablių. Aplink tokias virves iki pat konstrukcijos viršaus ir apsiveja pupelės. Dar geriau, jei turite galimybę suręsti tokią metalinę konstrukciją: ji – patvaresnė ir tvirtesnė. Beje, taip galima auginti ir agurkus.


Paplanuokime darže arkas, piramides ir kolonas


Siauroms lysvėms idealus variantas – dvi eilės pasvirai į dirvą susmeigtų karčių, viršuje sutvirtintų horizontalia kartimi. Kiekviena vertikali kartis turėtų būti 2,5–3,5 m ilgio. Jas į žemę reikėtų įkasti maždaug 40–80 cm gylyje kas 30–40 cm. Horizontalios karties ilgis priklausys nuo lysvės ilgio.


Piramidė formuojama panašiai. Ją turėtų sudaryti 6–8 kartys, įkastos į žemę ratu kas 60 cm. Viršuje kartys tvirtai surišamos viela. Pupelės lipa į viršų kartimis iki pat viršaus ir taip sudaro gražią, puošnią piramidę.


Paplanuokime darže arkas, piramides ir kolonas


Ši konstrukcija užima šiek tiek daugiau vietos, tačiau yra labai tvirta ir stabili. Be to, viduryje galima pasodinti trumpos vegetacijos daržovių – ridikėlių ar salotų. Šios daržovės spės užaugti, kol pupelės ims jas gožti. Žirniams puikiai tinka 1–1,5 m ilgio kartelės, susmaigstytos į gruntą kas 50 cm. Aplink lysvę galima pritvirtinti gana retą vielinį tinklą, o viduryje tarp susmaigstytų kartelių ištempti nailoninį tinklą ar virveles. Tuomet žirniai tikrai turės kur kabintis ir suaugs į gražią lygią lysvę.


Žirnių atramoms išradingi daržininkai siūlo panaudoti ir įvairius ūkyje nebereikalingus daiktus, pavyzdžiui, senus dviračių ratus. Įsmeikite į žemę metalinį strypą, apačioje ir viršuje pritvirtinkite po vieną atitarnavusio dviračio ratą, apatinį dar papildomai tvirta viela prismeikite prie žemės ir įtempkite tamprias juosteles tarp ratų. Beje, tokia konstrukcija puikiai išlaikys ne tik žirnius, bet ir agurkus.


Paplanuokime darže arkas, piramides ir kolonas


Retas vielinis tinklas – puiki atrama agurkams, moliūgams, melionams. 1,5 m aukščio vielinis tinklas pritvirtinamas prie pasvirų metalinių strypų. Gali būti ir du tokie tinklai, pastatyti palapinės principu ir viršuje sutvirtinti viela.


Paprikoms, baklažanams, pomidorams galima suręsti tvirtos vielos „namelius“. Taip augalai jausis tvirtai ir neapsunks nuo brandinamų vaisių.


Daugiau svarbių, įdomių ir naudingų temų - žurnale NAMIE IR
SODE








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)