Tvari žemdirbystė. Kas tai ir kodėl to reikia?

Tvari žemdirbystė. Kas tai ir kodėl to reikia?


Dirvoje nuolat vyksta įvairūs jos formavimąsi bei struktūrą veikiantys procesai. Vartotojiškas požiūris į žemės išteklius bei nuolatinis cheminių medžiagų naudojimas sutrikdė natūralių dirvoje vykstančių procesų ciklą ir ji ėmė degraduoti. Šiuo metu pasaulyje telikę 40 proc. derlingos dirvos.


Daugelis žemdirbių pastebi, jog mineralinės trąšos neveikia taip efektyviai, kaip anksčiau. Nepakankamo trąšų efektyvumo priežastis – būtent dirvos degradacija. Dirvos derlingumas ir toliau mažėja, todėl sparčiai augant gyventojų skaičiui, aprūpinti žmoniją natūraliai užauginta produkcija netrukus gali tapti itin sudėtinga.


Dirvožemyje panašiai kaip ir žmogaus organizme knibžda galybė naudingų bakterijų, kurios atsakingos už sklandų daugybės dirvoje vykstančių procesų veikimą. Dėl neigiamų veiksnių gerosios dirvožemio bakterijos žūsta, todėl gerųjų ir blogųjų bakterijų pusiausvyra sutrinka. Nustatyta, jog kai kuriuose dirvožemiuose atskiros mikroorganizmų rūšys balansuoja ties išnykimo riba.

REKLAMA


Jų vietą užima natūraliai dirvoje vykstantiems procesams nebūdingi mikroorganizmai. Jie, priešingai nei gerosios dirvožemio bakterijos, nesudaro simbiozės su augalais ir, įsikūrę prie augalų šaknų, parazituoja. To pasekmėje net ir pasitelkus papildomus augalų mitybos elementus, auginamos kultūros negeba atskleisti viso savo produktyvumo ir potencialo.


Tvari žemdirbystė. Kas tai ir kodėl to reikia?


Maža to, vis dažniau susiduriama su įvairiomis augalų ligomis, kurių neveikia net fungicidai. Norėdami išgelbėti derlių, žmonės dažnai padidina cheminių medžiagų kiekį ir taip tik dar labiau pakenkia dirvai…


Ką daryti? Pirmiausia, būtina keisti savo požiūrį į dirbamą dirvą. Būtina suvokti, jog žemę reikia dirbti atsakingai – iš jos pasisavinus maistingąsias medžiagas, būtina stengtis jas sugrąžinti į dirvą, o pažeidus natūralią dirvožemio mikroflorą ar struktūrą – reikia dėti pastangas ją atkuriant, sugrąžinant gerųjų ir blogųjų bakterijų pusiausvyrą.


Maždaug 1000 metų – tiek laiko prireikia, kol susiformuoja vos 1 centimetras dirbamos dirvos. Tuo tarpu kas minutę dėl dirvos degradacijos prarandama 30 futbolo aikštės dydžio derlingos žemės plotų. Anksčiau ši problema buvo sprendžiama įvairiai: taikytos skirtingos žemdirbystės strategijos, dirva buvo papildoma organinėmis ir mineralinėmis trąšomis. Vis tik geriausias būdas išsaugoti dirvą – liautis ją alinus ir puoselėti TVARIOS ŽEMDIRBYSTĖS principus.


Tvarios žemdirbystės tikslas – didinti užauginamos produkcijos kiekį tuo pat metu mažinant plačiai išplitusią žemės degradaciją. Tvari žemdirbystė remiasi nuolatiniu mokymusi, kaip reikia teisingai valdyti turimus dirvožemio, vandens bei biologinius išteklius.

REKLAMA


Vadovaujantis šiais principais, agresyvus dirvos įdirbimas keičiamas strategija, kai į nualintą dirvą įmaišoma biologiškai aktyvių medžiagų turinčio dirvožemio, probiotikų, o dirvos trąšumas palaikomas taikant augalų sėjomainą, reguliuojant dirvožemio dangos storį. Tuomet dirvoje esantys mikroorganizmai bei šaknys perima dirvožemio arimo funkciją, subalansuoja maistingų medžiagų kiekį.


Tvari žemdirbystė. Kas tai ir kodėl to reikia?


Pavasarinė sėja jau artėja. Kviečiame daržoves auginti atsakingai ir nealinti dirvos. Pradėti rūpintis žeme, kurioje gyvens ateities kartos, reikia jau dabar. Ir tai gali daryti kiekvienas iš mūsų – sode, darže, šiltnamyje ar dirbamuose laukuose.


Nord Organics siūlomi organiniai mišiniai „Plant Probiotic“ ir „Soil Probiotic“ – tai natūralūs produktai, sukurti humuso didinimui, dirvožemio derlingumo atstatymui ir dirvožemio degradacijos prevencijai. Įterpti į dirvą šie mišiniai kartu įneša reikalingas maistines medžiagas, gerąsias bakterijas, ir taip užtikrina ilgalaikį bei natūralų tręšimą.


Naudojant šiuos produktus pasiekiamas pagrindinis tvarios žemdirbystės tikslas – atstatomas dirvožemio derlingumas bei auginami sveiki ir natūralūs produktai. Iš dirvožemio ne tik pasiimama, kas geriausia, bet geriausia jam ir grąžinama.


Daugiau informacijos apie sveikus sodo ir daržo probiotikus rasite www.nordorganics.com







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)